Pep Guardiola je z Barcelono dvakrat osvojil Ligo prvakov. Lahko vrh evropskega nogometa osvoji tudi z Bayernom? Foto: EPA
Pep Guardiola je z Barcelono dvakrat osvojil Ligo prvakov. Lahko vrh evropskega nogometa osvoji tudi z Bayernom? Foto: EPA

Alex Ferguson je dejal, da je letos United dobil eno najtežjih skupin Lige prvakov v klubski zgodovini. Če to pravi on, bo zagotovo držalo.

David Moyes
Franck Ribery
Franck Ribery, velik ljubljenec navijačev Bayerna, si je za izjemne predstave v lanski sezoni prislužil naziv najboljšega nogometaša v Evropi. Dobre predstave nadaljuje tudi letos. Foto: EPA
David Moyes
Menedžer Manchester Uniteda David Moyes se bo letos prvič preizkusil v Ligi prvakov. Z Evertonom je v sezoni 2005/06 sicer igral dodatne kvalifikacije, a je s skupnim izidom 2:4 izpadel proti Villarrealu. Foto: EPA
Manchester City
Nogometaši Manchester Cityja želijo popraviti vtis s prvih dveh sezon v Ligi prvakov, ko so na 12 tekmah skupinskega dela tekmovanja dosegli zgolj tri zmage. Foto: EPA
Didier Drogba
Real Madrid in Juventus sta glavna favorita za napredovanje v osmino finala iz skupine B. Jima lahko načrte prekriža Galatasaray z zimzelenim Didierjem Drogbajem? Foto: EPA

Pred nami je 59. izvedba najelitnejšega evropskega klubskega nogometnega tekmovanja in 22., odkar je tekmovanje spremenilo format in se preimenovalo v Ligo prvakov. Finale bo odigran 24. maja v Lizboni, naslov evropskega prvaka pa brani Bayern, ki je lani v nemškem finalu z 2:1 odpravil Borussio iz Dortmunda.

Trije Slovenci v Ligi prvakov
V skupinski del Lige prvakov so se letos uvrstili trije slovenski nogometaši - Jan Oblak pri Benfici, Valter Birsa pri Milanu in Dare Vršič pri Austrii.


Težko bo ponoviti sanjsko sezono

Za Bayernom je sanjska sezona, v kateri je osvojil t. i. trojčka - nemško prvenstvo, nemški pokal in Ligo prvakov. Dosežek iz lanske sezone bo težko ponoviti, navijači bavarskega velikana že zdaj niso povsem zadovoljni z uvodom v sezono pod taktirko novega trenerja Pepa Guardiole. Resda je Bayern v Bundesligi do zdaj osvojil 13 od skupno 15 točk, toda nemške prvake je nekoliko zasenčila Borussia iz Dortmunda, ki je letos dobila vse tekme v prvenstvu, za nameček je s 4:2 slavila tudi v superpokalu. Po zadnji prvenstveni zmagi proti Hannovru Bayernov športni direktor Matthias Sammer ni bil najboljše volje. "Na trenutke smo igrali nogomet brez čustev. Moramo se prebiti iz našega območja udobja. Nisem jezen zaradi pomanjkanja truda, jezen sem, ker v igri manjka tistih zadnjih pet odstotkov," je dejal nekdanji odlični nemški branilec.

Moskovčani brez Doumbie, a z Vitinhom
Bayern je dobil 12 od zadnjih 14 domačih evropskih tekem. Številni pričakujejo, da bo torkov obračun z moskovskim CSKA-jem le formalnost, toda ne gre pozabiti, da so tudi Moskovčani sezono začeli odlično in so v ruskem prvenstvu po osmih krogih še neporaženi. Varovanci Leonida Sluckega so se letos sedmič v zgodovini kluba uvrstili v Ligo prvakov, do zdaj so največji uspeh dosegli v sezoni 2009/10, ko so se uvrstili v četrtfinale. Rusi, ki so poleti v prestopnem roku zapravili zgolj 10 milijonov evrov, ne bodo mogli računati na napadalca Slonokoščene obale Seydouja Doumbio, ki mora zaradi poškodbe hrbta počivati šest tednov, zato bo breme padlo na ramena mladega, komaj 19-letnega Vitinha, ki je postal eden njihovih najpomembnejših členov v ekipi. Vprašanje je, ali se bo Brazilec, ki je šele letos debitiral v brazilskem prvenstvu v dresu Botafoga, znašel proti trdni bavarski obrambi.

Na drugi tekmi skupine D bo Manchester City gostoval pri Viktorii iz Plzna. To bo 45. tekma v Ligi prvakov za menedžerja Manuela Pellegrinija, od katerega lastniki angleškega podprvaka pričakujejo, da bo znatno izboljšal Cityjeve predstave v tem tekmovanju. Sinjemodri so namreč na 12 tekmah skupinskega dela Lige prvakov slavili zgolj trikrat.

Moyes novinec v Ligi prvakov
32 trenerjev v letošnji Ligi prvakov deli bogate izkušnje iz tega tekmovanja, česar pa ne moremo reči za menedžerja Manchester Uniteda Davida Moyesa in trenerja Barcelona Gerarda Martina. Oba bosta svoji ekipi prvič vodila v skupinskem delu tekmovanja. Še posebej bo pod drobnogledom škotski strateg na klopi rdečih vragov, saj bo to njihova prva evropska sezona po obdobju slovitega Alexa Fergusona. Nekdanjega menedžerja Evertona, ki je z Liverpoolčani v sezoni 2005/06 s skupnim izidom 2:4 izpadel v dodatnih kvalifikacijah proti Villarrealu, čaka težak krst proti Bayerju iz Leverkusna, ki je sezono nemškega prvenstva začel odlično in je v uvodnih petih krogih pobral štiri zmage.

"Alex Ferguson je dejal, da je letos United dobil eno najtežjih skupin Lige prvakov v klubski zgodovini. Če to pravi on, bo zagotovo držalo," se je namuznil Moyes, ki se bo poleg Bayerja v skupini A pomeril še z Realom iz Sociedada in Šahtarjem iz Donjecka.

Liga prvakov, 1. krog, torek ob 20.45

Skupina A:
REAL SOCIEDAD - ŠAHTAR DONECK
MANCHESTER UNITED - BAYER LEVERKUSEN

Skupina B:
GALATASARAY - REAL MADRID
KÖBENHAVN - JUVENTUS

Skupina C:
OLYMPIACOS - PARIS SG
BENFICA - ANDERLECHT

Skupina D:
BAYERN - CSKA MOSKVA
VIKTORIA PLZEN - MANCHESTER CITY


Liga prvakov, 1. krog, sreda ob 20.45

Skupina E:
CHELSEA - BASEL
SCHALKE - STEAUA

Skupina F:
MARSEILLE - ARSENAL
NAPOLI - BORUSSIA (D)

Skupina G:
AUSTRIA DUNAJ - PORTO
ATLETICO MADRID - ZENIT

Skupina H:
BARCELONA - AJAX
MILAN - CELTIC

Alex Ferguson je dejal, da je letos United dobil eno najtežjih skupin Lige prvakov v klubski zgodovini. Če to pravi on, bo zagotovo držalo.

David Moyes