Takole se je s podelitvijo pokala začelo slavje Porta. Foto: EPA
Takole se je s podelitvijo pokala začelo slavje Porta. Foto: EPA
Falcao
Falcao je skupno dosegel že 38. gol v sezoni. Trenutno je najbrž najboljši strelec z glavo v Evropi. Foto: Reuters
Andre Villas Boas
Andre Villas Boas je v letošnji sezoni spisal neverjetno poglavje v svoji karieri. Številnim je še ljubši kot Mourinho, saj je letošnji Porto sinonim za napadalen, atraktiven nogomet. Foto: Reuters
Hugo Viana
Naboju primerno ni manjkalo rumenih kartonov. Bragini nogometaši so jih dobivali zaradi nevarnih prekrškov, prvega Hugo Viana, Porto pa večino zaradi zavlačevanja ob koncu tekme. Foto: Reuters
Porto prvak Evropske lige

Kolumbijski napadalec je postavil strelski rekord v Evropski ligi, saj je v dublinskem finalu dosegel že svojega 18. v tem tekmovanju. Tik pred odmorom je v 44. minuti, potem ko se je predtem le nekajkrat dotaknil žoge, z glavo po nebeškem skoku izkoristil podajo Freddyja Guarina z desne strani.

Mossoro zapravil priložnost za vrnitev
Presenetljiva finalna udeleženka Braga, ki je med drugim izločila tudi Liverpool in Benfico, je po zaostanku spremenila obrambno taktiko, a svojo edino pravo priložnost zapravila že po nekaj sekundah drugega polčasa. Premalo je bil zbran rezervist Mossoro.

Villas Boas s 33 leti najmlajši trener z zmago
To je drugi naslov v Evropski ligi za Porto po letu 2003, ko ga je do njega pripeljal Jose Mourinho. Naslednje leto je z belo-modrimi osvojil Ligo prvakov, pri zdajšnjem trenerju zmajev Andru Villasu Boasu je vprašanje, ali bo imel to priložnost. Številni ga predstavljajo kot "novega Mourinha", z le 33 leti pa je, denimo, le leto dni starejši od klubskega kapetana Heltona in najmlajši trener z zmago v evropskih tekmovanjih.

Inter in Chelsea že čakata v vrsti
Njegovo letošnjo pot med trenerske zvezde, ko je s Portom tik pred osvojitvijo prestižnega trojčka (ob državnem in evropskem naslovu ga finale portugalskega pokala še čaka), bi lahko primerjali z diplomo najstnika na prestižni univerzi. Ni čudno, da se zanj že ogrevajo največji evropski klubi, menda predvsem Inter in Chelsea.

Prvi strel sprožila Braga
Ob številnih taktičnih prekrških v prvem polčasu je prva do zaključka prišla Braga, a je strel Custodia v 4. minuti zletel mimo vrat. Na drugi strani je razigrani Hulk opozoril nase s samostojno akcijo, a je njegov diagonalno odmerjeni strel v 28. minuti za las zletel mimo desne vratnice. Oba trenerja sta v začetno enajsterico postavila kar 16 Južnoameričanov, po osem na vsaki strani.

Mossoro sam pred Heltonom po nekaj sekundah
Braga je za drugi polčas prevetrila ekipo, spremenila taktiko in v igro poslala brazilski dvojec Kaka-Mossoro. Slednji se je po nekaj sekundah nadaljevanja in napaki Rolanda sam znašel pred Heltonom, ki pa je njegov diagonalni strel po tleh rutinsko ubranil.

Porto pametno branil prednost
V nadaljevanju pravih priložnosti ni bilo, Porto je dovolj pametno branil prednost in zasluženo slavil. Braga pomanjkanja napadalne ostrine skozi celotno sezono pač ni mogla nadomestiti. V štirih obračunih četrtfinala in polfinala so dosegli le tri gole, njihovi tekmeci kar 15 več.

Evropska liga, finale, Dublin
PORTO - Braga 1:0 (1:0)
45.391; Falcao 44.

Porto: Helton; Sapunaru, Rolando, Otamendi, Pereira; Guarin ( 73./Belluschi), Fernando, Moutinho; Hulk, Falcao, Varela ( 79./Rodriguez).

Braga: Moraes; Garcia , Rodriguez ( 46./Kaka), Paulao, Silvio; Vandinho, Custodio, Hugo Viana ( 46./Mossoro); Alan, Lima ( 66./Meyong), Cesar.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (ŠPA)

Porto prvak Evropske lige