Lionel Messi je bil na zadnjem treningu dobro razpoložen. Kako bo jutri? Foto: Reuters
Lionel Messi je bil na zadnjem treningu dobro razpoložen. Kako bo jutri? Foto: Reuters
Alex Ferguson
Alex Ferguson se še vedno ni opredelil, ali začeti s petimi vezisti in osamljenim Rooneyjem ali napadalnim dvojcem Rooney-Hernandez. Foto: Reuters
Nogometaši Barcelone
Nogometaši Barcelone so takole trenirali na Wembleyju. Cena kart na črnem trgu naj bi dosegla okoli 2.300 evrov. Foto: Reuters
Javier Hernandez
Za Javierjem Hernandezom je fantastična uvodna sezona na Old Traffordu, bi bil jutri lahko Fergiejev skriti adut? Foto: Reuters

Menedžer angleških prvakov je na zadnji novinarski konferenci pred sobotnim spektaklom dejal, da je praktično nemogoče napovedati, kaj se bo v ponovitvi rimskega finala izpred dveh let zgodilo. Takrat je Barcelona slavila z 2:0, zato Fergie, ki lovi Boba Paisleyja (Liverpool) s tremi naslovi v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, ni skoparil s pohvalami na račun Kataloncev.

Jutri se lahko zgodi kar koli
"Uspeh, ki ga imata ti dve ekipi v zadnjih desetih letih, je izjemen. Zato bi lahko šlo ne le za enega najboljših finalov zadnjih desetih let, temveč kar najboljšega. Obe ekipi imata sijajno zgodovino, ampak privlačno je predvsem to, da se lahko jutri zgodi kar koli. Lahko da bo veliko golov, zagotovo pa bo veliko vznemirjenja in dobrega nogometa. Vse je pripravljeno, upam, da se bo tako tudi izkazalo."

Guardiola je opravil fantastično delo
Fergie seveda ni pozabil na nasprotnega trenerja Pepa Guardiolo, ki si ga je želel pripeljati v klub še kot igralca: "Z njegovim agentom sem govoril, ko je zapuščal Barcelono, ampak se je nato odločil za Italijo. Kot nogometaša sem ga občudoval. Sijajno je obvladoval žogo in jo podajal. Odkar je postal trener, je spremenil način njihove igre in prinesel zrelost v moštvo. To lahko vidite vse od zmage v Rimu, sijajno znajo tudi pritisniti na nasprotnika. Za mladega trenerja je opravil fantastično delo."

Izkušnje Ferdinanda in Vidića neprecenljive
69-letni Škot je ob tem dodal, da ne išče maščevanja za poraz izpred dveh let, je pa prepričan o zmagi svoje ekipe: "Verjamem v svoje igralce in vem, da bodo opravili svoje delo. Naša priprava je bila še boljša kot pred dvema letoma. Takrat smo naredili eno ali dve napaki, tokrat pa ne. Imamo igralce, ki so nad takimi tekmami navdušeni. Rooney je od leta 2009 na evropskih tekmah precej bolj dozorel. Ostali pa tudi. Izkušnje Ferdinanda in Vidića so neprecenljive."

"Če bomo odigrali kot v Rimu, ne bomo zmagali"
Strateg Kataloncev Guardiola ne dvomi, da bo njegova ekipa morala za zmago odigrati veliko bolje kot v finalu pred dvema letoma: "Moramo biti veliko boljši kot leta 2009 in to je ena od stvari, ki sem jo svojim igralcem v zadnjih dneh neprestano ponavljal. Moramo biti veliko hitrejši. Takrat je bilo za nas vse novo, bilo je veliko kaosa okoli nas. Zdaj se poznamo veliko bolje in če bomo še enkrat odigrali tako, ne bomo zmagali."

Guardiola ima enajsterico že izbrano, Puyol na boku
Barcelona je po Guardiolovih besedah odlično pripravljena: "Te dneve v Londonu smo se počutili zelo dobro, brez novic in pritiskov od zunaj, tako da smo pripravljeni na igro." Barcin strateg dvomov o začetni postavi nima: "Enajsterico imam že izbrano. Ferguson je dejal, da se nas lahko loti s štirimi ali petimi postavami, kar pove dovolj o njihovem potencialu. Z njimi se bomo borili z neko idejo, upam, da bo uspela." Guardiola bo po zadnjih podatkih na levem boku zaupal Carlesu Puyolu, kar pomeni, da bo v paru z Gerardom Piquejem zaigral Javier Mascherano, na klopi bo ostal Eric Abidal. Za vezno linijo (Xavi-Busquets-Iniesta) in napad (Pedro-Messi-Villa) ni dvoma.

Scholes si ne želi 'dolgega poletja'
"Najboljši letošnji ekipi sta v finalu, tu ni nobenega dvoma," je dejal vezist Manchester Uniteda Paul Scholes. Nadaljeval je: "Tekma z Barcelono je trenutno najvišja stopnja v nogometu. Vsi jo želimo premagati in se dokazati. Igra odličen nogomet, toda igramo ga tudi mi. Obe ekipi želita napadati in dosegati zadetke, zato menim, da si boljšega finala nogometna javnost ne bi mogla želeti." Scholes se zelo dobro spominja finala leta 2009, ko je moral evropski naslov predati prav Kataloncem. "Prepričani smo, da se kaj takega ne bo več ponovilo. Tisti večer je bil zelo boleč, poletje, ki je sledilo, pa zelo dolgo. Tega ne želim več izkusiti," je še dodal 36-letnik.

Puyol: Pričakujemo, da bo imel Messi svoj dan
Barcin kapetan Puyol se bo boril že za svojo tretjo Ligo prvakov: "To bo nekaj neverjetnega, dve najboljši ekipi v Evropi. Moštvo se odlično počuti in vsi pričakujemo, da bo imel Messi jutri znova svoj dan." Očitno dvomov o njegovem (ne)nastopu ni več: "Zelo dobro sem treniral, odlično sem se pripravil. Če mi bo trener zaupal, bom zaigral. Zelo malo sem igral v zadnjih mesecih, vendar sem dobro treniral in se dobro počutim."

Finale, London, Wembley
Sobota ob 20.45:

BARCELONA - MANCHESTER UNITED

Verjetni postavi:

Barcelona: Valdes; Alves, Mascherano, Pique, Puyol; Xavi, Busquets, Iniesta; Pedro, Messi, Villa.

Manchester United: van der Sar; Fabio, Ferdinand, Vidić, Evra; Carrick, Giggs, Valencia, Park; Rooney, Hernandez.