Lionel Messi na angleških tleh ni zadel že 627 minut igralnega časa. Foto: Reuters
Lionel Messi na angleških tleh ni zadel že 627 minut igralnega časa. Foto: Reuters
Alex Ferguson
Alex Ferguson se lahko v soboto po številu osvojenih evropskih naslovov izenači z legendarnim Liverpoolovim menedžerjem Bobom Paisleyjem, ki je z rdečimi z Anfielda naslov evropskega prvaka osvojil v letih 1977, 1978 in 1981. Foto: EPA

Res je, odkar se je evropski pokal leta 1992 preimenoval v Ligo prvakov, sta Barcelona in Manchester United dosegla natanko 303 zadetke, prejela pa sta jih 158. Še več, da gre za upravičena finalista potrjuje tudi dejstvo, da sta imela oba kluba letos žogo v svoji posesti najdlje - Barcelona 62 odstotkov, United 58. Katalonci so letos v Evropi dosegli največ zadetkov (27), rdeči vragi pa so jih prejeli najmanj (4).

Najboljša enajsterica Lige prvakov v sezoni 2010/11:


Vratar:
van der Sar (Man Utd)
Branilci: Srna (Šahtar), Vidić (Man Utd), Pique (Barcelona), Marcelo (Real Madrid)
Vezisti: Özil (Real Madrid), Iniesta (Barcelona), Giggs (Man Utd), Bale (Tottenham)
Napadalca: Messi (Barcelona), Raul (Schalke)


Bo United izkoristil ‘le’ dva strela v okvir vrat?
V letošnji sezoni Lige prvakov Manchester United še ni zadel iz prekinitve (če izvzamemo strele z bele točke), medtem ko je Barcelona šestkrat zadela iz prekinitev, vsi goli pa so padli po podaji iz kota. Kako konstantni so varovanci Pepa Guardiole v Evropi dokazuje tudi podatek, da je Barca dosegla zadetek na zadnjih 20 tekmah, prav tako je svojim nasprotnikom v letošnji sezoni dovolila le 24 strelov v okvir vrat, kar nanese v povprečju po dva strela na srečanje. Na drugi strani je zanimivo, da je United letos v Premier ligi zadel kar 18 golov z glavo, medtem ko mu v Ligi prvakov ta podvig letos še ni uspel.

V povprečju 3,1 gol na tekmo
Sobotni finale bo enajsti medsebojni obračun med Barcelono in Manchester Unitedom, statistika pa je povsem uravnotežena: oba kluba sta dobila po tri tekme, štirikrat pa sta se razšla brez zmagovalca. Nazadnje je v Rimu slavila Barcelona (2:0), zadnjo zmago pa so rdeči vragi nad Katalonci vknjižili na povratni polfinalni tekmi leta 2008, ko je potnika v finale s spektakularnim zadetkom z razdalje odločil Paul Scholes. Na zadnjih desetih medsebojnih obračunih je padlo 31 zadetkov, kar torej nanese 3,1 gol na tekmo.

Messi še ni zadel v Angliji
Eden ključnih nogometašev Barcelone bo v soboto nedvomno Lionel Messi, ki pa na angleških tleh še ni zatresel mreže. Proti angleškim klubom je na Otoku odigral že 627 minut, a se še ni vpisal med strelce. Še dalj časa na svoj novi zadetek čaka Unitedov napadalec Dimitar Berbatov, ki je nazadnje v Ligi prvakov gol zadel oktobra 2008 na tekmi s Celticom, kar je 1.134 minut igralnega časa. Pri 40 letih in 212 dnevih bo vratar Edwin van der Sar postal najstarejši igralec v zgodovini final Lige prvakov, ne pa tudi najstarejši v zgodovini evropskega pokala, saj ta rekord še vedno drži legendarni vratar Dino Zoff, ki je bil v finalu leta 1983 med Juventusom in Hamburgom star 41 let in 86 dni.

Fergusonova priložnost
Lepo priložnost za izenačenje rekorda pa ima tudi menedžer Uniteda Alex Ferguson, ki lahko v soboto s skalpom Barcelone še tretjič osvoji naslov evropskega prvaka in se po številu naslovov izenači z legendarnim trenerjem Liverpoola Bobom Paisleyjem, ki je rdeče z Anfielda na evropski tron popeljal v letih 1977, 1978 in 1981.