Bo novembrski junak s tekme proti Rusiji le adut iz rokava? Foto: MC NZS.si/Taka
Bo novembrski junak s tekme proti Rusiji le adut iz rokava? Foto: MC NZS.si/Taka
Slovenska nogometna reprezentanca
Cilj je znan - premagati Alžirijo in osvojiti tri točke, kar bi odprlo vrata osmine finala. Foto: MC NZS.si/Taka
Nadir Belhadž
Nadir Belhadž bi moral zaradi izključitve na Afriškem pokalu narodov izpustiti tekmo s Slovenijo, a so njegovo kazen prestavili na naslednje afriško prvenstvo. Foto: EPA
Rabah Saadane
Rabah Sadan je bil leta 1982 pomočnik selektorja, leta 1986 pa selektor. Ravno njegove izkušnje so glavni adut Alžirije. Foto: EPA
Stadion Petra Mokabe
Stadion Petra Mokabe na katerem se bosta pomerila Slovenija in Alžirija je ponos Polokwaneja, ki leži na severovzhodu države. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci pripravljeni za Alžirce
Slovenski navijači v Polokwaneju

V nedeljo ob 13.30 (prenos na TVS 2 in MMC-jevem portalu) se 19. svetovno prvenstvo zares začenja tudi za Slovenijo. Izbrancem Matjaža Keka bo nasproti stala Alžirija, ki tako kot Slovenija sodi med "outsiderje" tega prvenstva, s čimer pa se v nobenem taboru ne strinjajo.

Delitev točk ne zadovoljuje nobenega, saj samo tri točke iz Polokwaneja realno prinašajo možnosti za zadnji dve tekmi proti ZDA in Angliji. Katera reprezentanca bo izkoristila izredno priložnost in se vpletla v odkrit boj za napredovanje?

Ali ste že oddali napoved za Nostradamus? Priključite se napovedovanju izidov. Pomagajo vam tudi strokovni komentatorji na TV SLO.

Sašo Udovič
napoveduje:
- Alžirija - Slovenija 0:2
- Srbija - Gana 2:1
- Nemčija - Avstralija 3:0

Pozitivna nervoza za dober izid
Slovenski tabor že nestrpno pričakuje tekmo. "Dva, tri dni je bilo nekaj nervoze, a mislim, da se zadeva zdaj dobro umirja in prihajamo do tiste prave koncentracije, pravega razmišljanja in predvsem pozitivne energije, ki upam, da nas bo pripeljala do rezultata," razmišlja selektor Matjaž Kek.

Alžirske težave in vprašanja
"Za vsakega igralca je težko, ko izgubi svoje mesto. Četudi mu razložiš, da ga je zaradi dobrih tekmecev. To sem moral narediti, čeprav je bilo boleče," se je alžirski selektor Rabah Sadan zagovarjal, ker je le tri dni pred tekmo odvzel kapetanski trak Jazidu Mansuriju in ga podelil Antarju Jahii, ki pa je petkov trening končal predčasno in odšepal v slačilnico.

"Puščavske lisice" so že vse od turbolentnega Afriškega pokala, ko so se po katastrofalnem začetku javno prepirali, a nato izločili Slonokoščeno obalo in osvojili končno 4. mesto, v večjih ali manjših težavah. Slabi izidi na pripravljalnih tekmah (porazi z Irsko in Srbijo s po 0:3 in bleda zmaga proti Združenim arabskim emiratom z 1:0) in poškodbe nosilcev igre (Murad Megni) so zaznamovale priprave na SP.

S fanatizmom do uspeha
A na drugi strani imajo za seboj fanatično podporo navijačev, ki trdijo, da jih je nogomet, ko so na dodatnih tretji tekmi izločili Egipt, končno združil kot narod, ki še vedno ni prebolel krvave državljanske vojne iz let 1992-2002. Pomemben uspeh so Alžirci dosegli, ko so Fifo prepričali, da se omilijo in prestavijo kazni prvemu vratarju Šaušiju in nevarnemu bočnemu igralcu Belhadžu. O sposobnosti alžirske preobrazbe pa najbolje pričajo predstave in izidi z že omenjenega afriškega prvenstva.

"Zlajo" namesto Zlatka?
Severnoafričani igrajo spremenljiv sistem, ki bi ga lahko primerjali s slovenskim iz obdobja Srečka Katanca. Tokrat naj bi Sadan v obrambno vrsto postavil tri branilce. Na drugi strani meni Kek, da je njegova postavitev in igra celo že preveč predvidljiva, hkrati pa ga Zlatan Ljubijankič s predstavami na treningih sili v menjavo z Zlatkom Dedičem.

Slovenija čaka na prvo zmago
Alžirija tretjič sodeluje na SP-ju, leta 1982 so dvakrat zmagali, štiri leta pozneje pa so dosegli remi in dva poraza. Slovenija je edinkrat do zdaj na svetovnem prvenstu nastopila leta 2002 v Južni Koreji, ko je izgubila vsa tri srečanja, domov pa je odšla z gol razliko 2:7.

Stavni tip: 2
Slovenska in svetovne stavne hiše so pri izbiri favorita jasne - tip 2 na zmago Slovenije prinaša najmanjši dobiček (kvote od 2,00 do 2,30). Neodločen izid se ponaša s kvotami med 3,00 in 3,30, zmaga Alžirije pa prinaša morebitni največji dobiček (od 3,30 do 3,50).

SKUPINA B:

Nedelja ob 13.30:
ALŽIRIJA - SLOVENIJA (Polokwane)

Verjetni postavi:
Alžirija: Šauši; Bugera, Hališ, Jahia; Jebda, Kadir, Lacen, Belhadž, Matmur; Ziani, Gezal.

Slovenija: S. Handanovič; Brečko, Cesar, Šuler, Jokič; Birsa, Koren, Radosavljevič, Kirm; Dedič (Ljubijankič), Novakovič.

Sodnik: Carlos A. BATRES (Gvatemala)

ANGLIJA - ZDA 1:1 (1:1)
38.646; Gerrard 4.; Dempsey 40.

Slovenci pripravljeni za Alžirce
Slovenski navijači v Polokwaneju