Nogometaši Manchester Cityja so na zadnjih devetih tekmah skupinskega dela in izločilnih bojev v gosteh v evropskih tekmovanjih grenkobo poraza okusili kar sedemkrat. Foto: EPA
Nogometaši Manchester Cityja so na zadnjih devetih tekmah skupinskega dela in izločilnih bojev v gosteh v evropskih tekmovanjih grenkobo poraza okusili kar sedemkrat. Foto: EPA

Izpad iz evropskih tekmovanj nam lahko v domačem prvenstvu le koristi. Ob četrtkih ne bomo igrali v Evropski ligi, čeprav smo si to, resnici na ljubo, želeli. To je bil nocoj tudi naš cilj.

Roberto Mancini
Roberto Mancini
Roberto Mancini s Cityjem nikakor ne najde poti v osmino finala Lige prvakov. Foto: EPA

Zakaj smo v Evropi tako uspešni? V Evropi smo v obrambi prepričljivejši. Bolj smo agresivni, naše pokrivanje se je precej izboljšalo.

Jürgen Klopp
Julian Schieber in Jürgen Klopp
Trener Borussie Jürgen Klopp je takole objel junaka tekme in edinega strelca Juliana Schieberja. Foto: EPA

Angleški prvaki v skupinskem delu Lige prvakov vsekakor niso imeli lahkega dela. Žreb jim je namenil izjemno težko skupino, pravzaprav skupino prvakov, saj so jim druščino delali še španski prvak Real Madrid, nemški prvak Borussia Dortmund in nizozemski prvak Ajax.

Toda od sinjemodrih, ki so v zadnjih nekaj letih za okrepitve zapravili več kot 400 milijonov evrov, so navijači pričakovali več. Nekateri bi bili zadovoljni že z igranjem v Evropski ligi, letos so ostali še celo brez tega.

Mancini: Evropsko pomlad smo izgubili že prej
Nemci so bili na svojem terenu boljši nasprotnik, napadali so predvsem ob koncu prvega in na začetku drugega polčasa, vrhunec silovitega napadanja pa je nastopil v 57. minuti, ko je v polno zadel Julian Schieber. Borussia je tako v t. i. 'skupini smrti' osvojila prvo mesto, City pa je postal prva angleška ekipa, ki ji v skupinskem delu Lige prvakov ni uspelo niti enkrat zmagati. "Danes nismo izgubili evropske pomladi, izgubili smo jo že prej," je prepričan menedžer Man Cityja Roberto Mancini. Dodal je: "Nocoj smo imeli kar nekaj priložnosti za zadetek, a če jih ne izkoristiš, ne moreš pričakovati zmage. Ni se nam uspelo uvrstiti v Evropsko ligo in zaradi tega smo zelo potrti. Lani smo se v Ligi prvakov bolje odrezali, letos pa smo igrali v zelo težki skupini. Če si storil velike napake na prvih dveh oziroma treh tekmah, se težko pobereš."

Tri ničle na gostovanjih
Njegovi varovanci so izgubili vsa tri gostovanja v skupinskem delu. Najprej so v 1. krogu iz rok v zadnjih trenutkih izpustili prednost v Madridu in klonili pred Realom (3:2), nato so s 3:1 izgubili še v Amsterdamu. V torek zvečer je njihovim slabim nastopom piko na i na Westfallnu postavil Schieber (1:0). Trikratni angleški prvaki se bodo zdaj lahko osredotočili predvsem na Premier ligo, v kateri trenutno zasedajo drugo mesto, za vodilnim Manchester Unitedom pa po 15 krogih zaostajajo za tri točke. "Izpad iz evropskih tekmovanj nam lahko v domačem prvenstvu le koristi. Ob četrtkih ne bomo igrali v Evropski ligi, čeprav smo si to, resnici na ljubo, želeli. To je bil nocoj tudi naš cilj," je še povedal italijanski strateg.

Razočarali so predvsem sami sebe
Eden boljših Cityjevih posameznikov v letošnji Ligi prvakov je bil vratar Hart, ki je na šestih tekmah branil pravzaprav odlično, a mu niti enkrat svoje mreže ni uspelo ohraniti nedotaknjene. V Dortmundu je bil v torek zvečer znova nemočen. "Razočarali smo predvsem sami sebe. Marsikatero tekmo bi morali dobiti, pa smo ostali praznih rok. Na lestvici bi morali biti uvrščeni višje in za vse skupaj smo krivi sami," je povedal angleški reprezentant in sklenil: "Vsi se zavedamo, kje smo letos storili največ napak, tako da tu ni nobenih skrivnosti. Vseeno pa moramo poskrbeti, da v Ligi prvakov zaigramo tudi naslednjo sezono. Če bo šlo vse po sreči, bomo tudi letos osvojili naslov angleškega prvaka in si tako na najboljši način v Ligi prvakov naslednjo sezono priborili popravni izpit."

Obramba Borussie v Evropi precej boljša
Že pred tekmo je trener Borussie Jürgen Klopp poudaril, da bo na zelenico poslal kakovostno, sveže moštvo, kljub temu da so si Nemci že pred zadnjim krogom zagotovili prvo mesto v skupini. Z zmago je bil več kot zadovoljen. "Tekmo smo odigrali, kot da se še vedno borimo za uvrstitev v osmino finala Lige prvakov," je dejal Klopp, ki v najelitnejšem evropskem nogometnem tekmovanju igra precej bolje kot v Bundesligi, kjer za jesenskim prvakom Bayernom po 15 krogih zaostaja za 11 točk. V prejšnjem krogu so imeli na Allianz Areni priložnost, da zaostanek zmanjšajo, a se je derbi končal brez zmagovalca (1:1). "Zakaj smo v Evropi tako uspešni? V Evropi smo v obrambi prepričljivejši. Bolj smo agresivni, naše pokrivanje se je precej izboljšalo," je še povedal 'Kloppo' in se namuzal: "Do tega trenutka smo v Ligi prvakov predvsem zelo uživali!"

Schieber vesel, da se mu je izšlo
"Vzdušje in odnos ekipe na zelenici sta izjemna. S takšnim pristopom smo zelo nevarni in iz sebe iztisnemo največ. Od zadnje tekme Borussie v izločilnih bojih je minilo že 100 let. Zelo sem vesel, da smo se uvrstili v osmino finala - in to celo kot prvi nosilci," je po tekmi dejal branilec Mats Hummels, vezist Kevin Grosskreutz je pristavil: "Na vsaki tekmi v skupinskem delu smo dokazali, da smo kakovostno moštvo. Preživeli smo zelo težko skupino in na koncu osvojili celo prvo mesto. To ni le dokaz, da imamo zelo kakovostno začetno enajsterico, temveč tudi dokaz, da so zelo kakovostni tudi rezervni igralci."

"Moštvo sestavlja 18 nogometašev. To je prava ekipa," je še povedal strelec edinega zadetka Schieber, ki je zadel prvi gol v dresu 'črno-rumenih' ter prvi gol v evropskih tekmovanjih. Dejal je: "Presrečen sem, da se mi je končno izšlo!"

Izpad iz evropskih tekmovanj nam lahko v domačem prvenstvu le koristi. Ob četrtkih ne bomo igrali v Evropski ligi, čeprav smo si to, resnici na ljubo, želeli. To je bil nocoj tudi naš cilj.

Roberto Mancini

Zakaj smo v Evropi tako uspešni? V Evropi smo v obrambi prepričljivejši. Bolj smo agresivni, naše pokrivanje se je precej izboljšalo.

Jürgen Klopp