Dober začetek in zaključek, a vmes preslabo v obrambi. Zgodba Celja na prvi evropski tekmi sezone proti sicer močno favorizirani Vitorii, ki pa se ji pozna, da je komaj dobro začela priprave, saj se 1. krog portugalskega prvenstva igra šele 13. avgusta. Foto: www.alesfevzer.com
Dober začetek in zaključek, a vmes preslabo v obrambi. Zgodba Celja na prvi evropski tekmi sezone proti sicer močno favorizirani Vitorii, ki pa se ji pozna, da je komaj dobro začela priprave, saj se 1. krog portugalskega prvenstva igra šele 13. avgusta. Foto: www.alesfevzer.com

Nekaj manj kot tri tisoč gledalcev je v Celju videlo kar sedem golov, trikrat se je stresel okvir vrat, končalo pa se je s tesnim porazom gostiteljev in prednostjo za favorizirano Vitorio Guimaraes.

Riera zadovoljen s predstavo proti Vitorii

Najboljša tekma Bobičanca v dresu Celja

Sorodna novica Celje povedlo v 17. sekundi, a na koncu zmaga Vitórie s 4:3

Luka Bobičanec je iz voleja v 17. sekundi sicer zadel za sanjski začetek grofov. "Po prikazanem in priložnostih smo pokazali, da se da. Nismo lahek nasprotnik, z nami bodo imeli še težave. Izkoristili smo priložnosti, a lahko bi jih še več," je poraz s 3:4 opisal 30-letnik iz Čakovca, ki se je dodobra udomačil v Sloveniji.

Po zimskem prihodu iz Mure je Bobičanec ravno na prvi tekmi Konferenčne lige v Celju odigral svojo najboljšo tekmo za slovenske podprvake: "Delal sem veliko za samozavest. Trener mi je dal novo priložnost, izkoriščam nov položaj, ki mi ustreza. Želim to upravičiti in se izkazati." Napadalni vezist, ki pod Riero igra na desnem krilu, je bil posredno tudi podajalec pri izenačujočem golu za 2:2.

Razlika v kakovosti je prevesila tehtnico na stran Vitorie, ki je še pred odmorom izkoristila pobudo za preobrat. Vendar sledilo je izenačenje Aljoše Matka, ki pa ni zdržalo zaradi preveč lahkomiselnih napak v celjski obrambi, medtem ko so sami zapravili nekaj lepih priložnosti.

Riera gre na Portugalsko po zmago

Novi trener Albert Riera je navdušil igralce in vlil upanje navijačem Celja, a na prvo zmago bodo morali še počakati. Foto: www.alesfevzer.com
Novi trener Albert Riera je navdušil igralce in vlil upanje navijačem Celja, a na prvo zmago bodo morali še počakati. Foto: www.alesfevzer.com

"Zelo sem zadovoljen s predstavo svojih varovancev. Niti za trenutek nisem pomislil, da bi jih po tekmi spomnil na zapravljene priložnosti, recimo Ikwuemesija ali Matka, bolj bi bil zaskrbljen, če si priložnosti sploh ne bi pripravili. To ni tekma, ki traja 90, temveč 180 minut. Na Portugalsko gremo z idejo po napredovanju. Po tekmi sem v slačilnici vprašal igralce, ali je kdo mnenja, da smo na robu izpada. Nihče ni dvignil roke, nihče se ni čutil nadigranega," je prvi del dvoboja z Vitorio povzel Albert Riera, ki napoveduje v Guimaraesu boj za zmago in napredovanje.

Celjani resda delujejo samozavestno in so tudi učinkoviti, a kaj ko sta jim Aluminij in Vitoria skupaj natresla šest golov. Z luknjičasto obrambo imajo težave tudi konkvistadorji, saj so gostujoči novinarji vrtali v trenerja Morena ravno zaradi na koncu le minimalne zmage, za kar je z golom v zadnjih sekundah poskrbel celjski napadalec Edmilson.

"Imamo konkurenčno in kakovostno ekipo. Ne glede na to, kaj se je dogajalo na igrišču, nikoli nismo bili zares v nevarnosti. Dosegli smo ravnotežje na zelenici, na kar sem opozarjal že vso lansko sezono. Res smo delali napake, a to se bo še dogajalo," je odvrnil 41-letni domačin iz Guimaraesa, ki vodi Vitorio.

Jakupović znova junak vijoličastih

Sorodna novica Jakupović tik pred zadnjim žvižgom rešil Maribor poraza v Luksemburgu

Kot na Malti je Maribor tudi v Luksemburgu zašel v težave in po prvem polčasu gostovanja zaostajal. A kot proti Birkirkari so ob koncu vijoličasti pri Differdangu prišli do dragocenega gola. S prostega strela je imenitno zadel vroči Arnel Jakupović, ki je na prvih štirih tekmah v dresu Maribora dosegel že kar pet golov.

A to je bila skoraj edina svetla točka tekme v Differdangu za slovenske rekorderje. "Vsi bi bili veseli zmage. A glede na potek tekme moramo biti realni. Gol ob koncu za 1:1 nam bo še zelo veliko pomenil. V Evropi ni več slabih ekip, vsak zna igrati nogomet, kar so dokazali. Težko je bilo prebiti obrambno postavitev. Čaka nas še ena tekma, a morali bomo biti veliko boljši, če želimo napredovati," je tekmo in izhodišče v dvoboju predstavil Martin Milec.

Prosti strel Jakupovića za remi Maribora v Luksemburgu

Krznar nezadovoljen z občutkom in nihanji

Kapetan Maribora je poudaril razliko med evropskimi tekmami vijoličastih in uvodno tekmo novega državnega prvenstva, ko so Radomlje premagali s kar 4:0. "Proti Radomljam v nedeljo smo pokazali, da ko hitro zadeneš, igra steče. Zdaj je bilo po prejetem golu precej težje. Premalo kombinatorike, premalo sproščenosti."

Tudi trener Damir Krznar ima pomisleke in dvome o svojih varovancih, o katerih je dejal: "Preveva nas občutek, da se ekipa še naprej išče. Imamo preveč nihanj, kar je za to obdobje sezone normalno. Nismo pa pričakovali, da bomo tako mlahavi v telesnih dvobojih. Gostitelj je na svoji zelenici prežal na protinapade in je nam povzročal težave. Na srečo se nam je zgodil ta zadetek Jakupovića, ki nam daje upanje pred povratno tekmo. Ali smo si ga zaslužili ali ne, pa je mogoče še razpravljati."

Nogomet: NK Celje pod taktirko Riere