Ronald Koeman je bil prvi Nizozemec, ki je Barcelono popeljal na evropski prestol. Mu bo sledil tudi Frank Rijkaard? Foto: EPA
Ronald Koeman je bil prvi Nizozemec, ki je Barcelono popeljal na evropski prestol. Mu bo sledil tudi Frank Rijkaard? Foto: EPA
Ludovic Giuly
Ludovic Giuly ima zadnjo priložnost v sezoni, da pokaže svoje znanje. Foto: EPA
Deco je že občutil veličino najbolj prestižnega pokala v evropskem klubskem nogometu. Foto: EPA

V 112. minuti podaljška na Wembleyju je s prostega strela pokopal italijansko Sampdorio, za katero je tedaj igral tudi Srečko Katanec. Dve leti pozneje je katalonski velikan v Atenah kot favorit začel finalno tekmo proti Milanu, na koncu pa doživel bolečo zaušnico (0:4), od katere si ni opomogel še nekaj let. Dinastija Johana Cruijffa je počasi šla v pozabo ...

V podobni koži kot Cruijff pred 12 leti je te dni Frank Rijkaard. Po blesteči sezoni od njega in njegove ekipe vsi zahtevajo še piko na i – zmago v Ligi prvakov. Vedno umirjeni Nizozemec ima tudi tokrat pripravljen recept za mirno kri. "Poiskati moram ravnovesje med napetostjo in veseljem," pravi Rijkaard, ki ga v sredo čaka daleč najtežja naloga, odkar je pred tremi leti sedel na klop Barce.

"Ekipa je že pokazala zrelost"
Tudi glede svojih varovancev ni v skrbeh: "Ekipa je navajena igrati pod velikim pritiskom. Na pomembnih tekmah je že pokazala zrelost, in čeprav je to zanjo prvi veliki finale, v tem smislu nima težav." Še največ pomoči bo verjetno potreboval Ludovic Giuly, ki je v nedeljo izgubil še zadnje upanje, da bi ga francoski selektor Raymond Domenech vpoklical v reprezentanco za svetovno prvenstvo.

Rijkaard sicer ne sprejema vloge favorita. "Ne zanima me, kaj pravijo ljudje. Vem, da v finalu ni favorita. To je tekma, na kateri lahko nate vpliva več stvari – napetost, živci, taktika. Dovolj je, da se ozremo leto nazaj," je previden nekdanji zvezdnik Milana in Ajaxa, ki o nogometaših Arsenala meni naslednje: "Tako kot za nas je tudi zanje značilen skupinski duh. Vsi napadajo in vsi se branijo."

Previdnost ni odveč
Podobno kot 44-letni strateg se tudi eden izkušenejših mož v vrstah Barcelone Deco otepa oznake favorita. "Ne počutimo se kot favoriti. Ne moremo reči, da smo boljši. Poleg tega menim, da v finalu ne pomeni veliko, če imaš boljšo ekipo. Če nasprotnika ne spoštuješ in nisi osredotočen, se ti to lahko maščuje," ocenjuje Brazilec s portugalskim potnim listom, ki se edini izmed Barcinih nogometašev že lahko pohvali z naslovom evropskega prvaka. Pred dvema letoma ga je osvojil s Portom.

Na spletni strani Barcelone so o pričakovanjih pred finalom spregovorili tudi nekdanji nogometaši. Koeman meni, da se bo Arsenal osredotočil na obrambo in skušal presenetiti s hitrimi protinapadi. Prav hitro preoblikovanje iz obrambe v napad bo tudi po mnenju drugih članov zlate Barcelonine generacije izpred 14 let glavna nevarnost za obrambo Kataloncev. Juan Carlos je prepričan, da bodo morali nogometaši Barce trdo "delati", ko bodo Londončani z globinskimi podajami z veliko hitrostjo krenili v napad.