Arsene Wenger vsako leto uveljavi kakega mladega igralca. Letos je na največjo sceno uspešno pripeljal Cesca Fabregasa. Foto: EPA
Arsene Wenger vsako leto uveljavi kakega mladega igralca. Letos je na največjo sceno uspešno pripeljal Cesca Fabregasa. Foto: EPA
Prizor iz tekme Arsenal - Juventus
Arsenalovi mladiči so se izkazali na tekmi proti Juventusu. Foto: EPA
Nogometaši Arsenala
Če bo imel Thierry Henry svoj dan, je mogoče tudi presenečenje. Foto: EPA
Jens Lehmann
V Ligi prvakov že deset tekem zapored ni prejel zadetka. Foto: Reuters

"Tekma bo gotovo razburljiva, saj so na obeh straneh igralci, ki lahko naredijo nepričakovane stvari," razmišlja Francoz z že skoraj desetletnim stažem na severu Londona. Če so oči vseh pri Barceloni uperjene v Ronaldinha, velja pri topničarjih enako za Thierryja Henryja.

"Ne želim, da Thierry čuti preveč pritiska. Hočem, da igramo dobro kot ekipa. Če bomo igrali tako, potem bo tudi Thierry avtomatsko dober. Če ne bomo, bo Thierry trpel. To smo videli v gosteh pri Villarrealu, ko ekipa ni igrala in smo bili v napadu brez idej," poudarja ekonomist iz Strasbourga.

"Glave igralcev so drugačne"
Wenger pred sredinim finalom ugotavlja, da njegovo moštvo še nikoli ni bilo tako dobro pripravljeno kot v zadnjih dneh. "Barcelona je favorit, toda mi smo 'resni' avtsajderji in odločeni, da naredimo vse po naših najboljših močeh. Sposobni smo zmagati. V zadnjih šestih mesecih se je v moštvu marsikaj spremenilo. Glave igralcev so drugačne. V Evropi lahko vedno najdeš nadarjene nogometaše, toda takih, ki lahko premagajo Real in Juventus, ob tem pa ohranijo trezne glave, ni veliko. Ne rastejo na drevesih. Moja glavna naloga je, da jih pravilno psihološko pripravim na tekmo. Ostati morajo osredotočeni in odločeni, da uspejo," samozavestno ugotavlja 56-letni strateg.

Njegovi varovanci bodo lahko bolj sproščeno igrali tudi zaradi tega, ker jim je v zadnjem krogu angleškega prvenstva uspelo ujeti četrto mesto, ki še vodi v kvalifikacije za Ligo prvakov, tako da jih bomo na najpomembnejšem evropskem tekmovanju gledali tudi prihodnje leto, ne glede na razplet pariškega dvoboja.

Henry občuduje Marqueza
Če bo za Ronaldinha skrbela celotna Arsenalova obramba, se enako na drugi strani obeta Henryju. Francoski napadalec ne verjame, da mu bo Frank Rijkaard namenil posebnega čuvaja. V moštvu Barcelone ne vidi nobenih slabih točk, od obrambnih igralcev pa najbolj ceni Rafaela Marqueza. "Že ko je nosil dres Monaca, sem ga veliko spremljal. Neverjetno, kako igra mirno," meni Henry, ki je že četrtič v zadnjih petih letih postal najboljši strelec Premier League, mnogi pa ga v naslednji sezoni že vidijo v rdeče-modrem dresu katalonskega velikana.

"Igrati morajo tako kot v Torinu"
Nekaj nasvetov Arsenalovim nogometašem, kako premagati Barco, je dal tudi nekdanji trener Milana Alberto Zaccheroni: "Ustaviti morajo Ronaldinhove globinske žoge ter Eto'oju in Giulyju preprečiti, da bi si ustvarjala prostor za obrambno vrsto. Tudi Deco, Iniesta in van Bommel so zelo kakovostni igralci, ki lahko z globinsko podajo povzročijo težave, zato mora Arsenal pritisniti na Barcelono že na sredini igrišča. Na bočnih položajih Belletti in van Bronckhorst nista tako nevarna kot možje v sredini, tako da se topničarjem ni treba preveč bati predložkov, kot angleško moštvo pa s tem tudi sicer nimajo težav."

"Arsenal mora igrati v širino in napadati po bokih. Če bo tako pogumen, da bo napadal, lahko uspe, ker je najšibkejši člen Barcelone obramba. Ni preveč dobro organizirana. Bojim pa se, da Arsenal ne bo dovolj pritisnil, saj bo Wenger spet igral z Henryjem kot edinim napadalcem. Igrati morajo tako kot proti Juventusu v Torinu, in ne tako kot v Villarrealu. Ker bo obramba Barcelone zaradi Henryja bližje svojim vratom, bo več prostora v sredini. To je treba izkoristiti za napade po bokih," je za BBC še povedal Zaccheroni, ki je bil dvakrat izbran za najboljšega trenerja v Serie A.