Matjaž Kek ni mogel biti zadovoljen s prikazanim Slovencev v Oslu. Foto: Reuters
Matjaž Kek ni mogel biti zadovoljen s prikazanim Slovencev v Oslu. Foto: Reuters

Norveška je zmagala s 3:0 (dvakrat je zadel zvezdnik Erling Haaland), slovenski selektor pa je poudaril, da je prišlo opozorilo ob pravem času. "Čestitke in komplimenti Norveški, ki je zasluženo zmagala. Celotna reprezentanca je v lepem vzdušju na stadionu igrala zelo dobro, čestitke tudi njihovemu selektorju. Slovenija že dolgo ni bila tako nebogljena. Česa drugega kot takšen rezultat si nismo zaslužili."

Pojasnil je še, da se je vse tisto, kar so pripravljali in o čemer so govorili pred tekmo, porušilo na začetku obeh polčasov, saj so prejeli zadetek v 7. in 52. minuti. "To so napake, ki se dogajajo v športu, pride tudi takšen dan, a skrbi me nekaj drugega. Že sama govorica telesa. Če Slovenija ne gre na glavo, če ne kopljemo, kot bi bili v rudniku, če nismo agresivni in ne dobivamo dvobojev, nimamo česa iskati proti nikomur. To je danes manjkalo. Pri nas je premalo vse, kar je manj kot sto odstotkov. Še tisto malo, kar smo izigrali, nismo izkoristili. Takšnih napak na tej ravni ne sme biti, bilo je premehko in nedorečeno."

Najboljše obdobje slovenske igre je bilo v drugi polovici prvega polčasa, ko bi se morda lahko veselili tudi izenačenja na 1:1. "Če ne poskušaš storiti vsega, kar je mogoče, z agresivnostjo, tekom, motivom in borbenostjo, to preprosto ni dovolj. Nekateri igralci gotovo tudi niso v takšni formi, kot so bili pred nekaj meseci. Namenoma sem zaradi poškodbe Jana Mlakarja šel v tekmo z debitantom Dejanom Petrovičem. Seveda ni takšnih avtomatizmov, toda pri vseh igralcih morajo biti osnova organizacija, agresivnost, želja in dvoboji."

Sorodna novica Haaland, novi norveški kralj strelcev, prekinil slovenski niz neporaženosti

Norvežani igrali "po naše"

Na vprašanje, ali so na predstavo vplivali tudi poškodbe in bolezni, odhod pomočnika Boštjana Cesarja ter tragična smrt soigralca Adama Gnezde Čerina in Andraža Šporarja pri Panathinaikosu, je odvrnil, da je vse to res, vendar ne bi smelo vplivati na ekipo.

"Če hočeš biti na ravni, na kateri smo že dokazali, da smo lahko, preprosto moraš iti čez to. Danes si z mano na čelu zaslužimo kritiko. Treba je narediti vse, da bomo čez tri dni v Kazahstanu videti bolje. Kako igrati, so nam danes pokazali Norvežani. Pravzaprav so igrali 'po naše'. Odigrali so top tekmo," je povedal Kek.

Treba bo znova poiskati temelje

Pred nogometaši je zdaj zahtevna pot v Almaty, kjer se bodo v nedeljo ob 15.00 pomerili s Kazahstanci. "Dve možnosti sta. Da se preprosto predaš ali pa narediš vse na individualni in skupni ravni, da to prečrtaš. Izgubljajo tudi veliki, tako velike ekipe kot veliki posamezniki imajo slabe dneve. Mogoče je to dobro opozorilo ob pravem času za vse nas. Zgodila se ni nobena tragedija, moramo pa znova poiskati naše temelje. In pri tem ostati mirni, samokritični in objektivni," je zatrdil Mariborčan.

Na tribunah stadiona Ullevaal je bila med 23.341 gledalci tudi skupina slovenskih navijačev. Foto: Reuters
Na tribunah stadiona Ullevaal je bila med 23.341 gledalci tudi skupina slovenskih navijačev. Foto: Reuters

Jaka Bijol, ki je imel ob koncu srečanja priložnost za znižanje na 3:1, a je prav tako ni izkoristil, je razplet ocenil takole: "Treba je biti iskren, to je bila slaba tekma. Malo težje bo zaspati, a moramo jo čim prej pozabiti. Hitro bo nova priložnost za popravo vtisa, v Kazahstan gremo po tri točke. Tudi ob takšnih tekmah se raste, iz nje se moramo nekaj naučiti. Norvežani so bili močni v dvobojih, stoodstotni, mi na to nismo znali odgovoriti. Dobro so nas stisnili od prve minute, od začetka so pokazali, da hočejo zmagati. Verjamem pa, da bo prihodnji mesec v Stožicah drugače."

Slovenija ima v skupini B3 Lige narodov tako kot Avstrija štiri točke, Norveška vodi s sedmimi. Kazahstan ostaja pri eni.