Na tekmi proti Italiji slovenska zvezna vrsta ni mogla zadihati in ni pošiljala uporabnih žog v napad. Foto: Reuters
Na tekmi proti Italiji slovenska zvezna vrsta ni mogla zadihati in ni pošiljala uporabnih žog v napad. Foto: Reuters
Samir Handanović je bil v petek najboljši v slovenski reprezentanci, njegove obrambe bodo nepogrešljive tudi v Belfastu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija - Italija
Boštjan Cesar zaradi kartonov ne bo igral. Kako bo Kek premešal začetno enajsterico? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zdenko Verdenik
Zdenko Verdenik je bil slovenski selektor med letoma 1994 in 1997. Foto: MMC RTV SLO
Kaj je prinesla Kekova analiza
Štirikratni prvaki Italijani premočni

Po tekmi z Italijo in pred pomembnim obračunom proti Severni Irski v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2012 smo se pogovarjali z nekdanjima selektorjema Slovenije Bojanom Prašnikarjem in Zdenkom Verdenikom.



Ste pričakovali, da bo proti Italiji Slovenija začela s takšno enajsterico?
Bojan Prašnikar:
Sem pričakoval, kajti ta ekipa je prinašala dobre rezultate, ne nazadnje smo tudi na zadnjih prijateljskih tekmah videli podobno prvo enajsterico.

Zdenko Verdenik: Sem. Ta postava je na svetovnem prvenstvu in v novem ciklusu kvalifikacij pokazala dobro igro in stabilnost, zato ni bilo razlogov za menjave.

Ste bili presenečeni, ker se Kek po prvem polčasu ni odločil za nobeno menjavo in, na primer, poskusil z Josipom Iličićem v napadu?
Bojan Prašnikar:
Selektor najbolje pozna pripravljenost igralcev in ima vpogled v sistem. Pri 0:0 se pač ob polčasu ni odločil za menjavo, rezultat je bil še vedno ugoden glede na premoč Italije.

Zdenko Verdenik: Iličić je individualni igralec, vendar proti Italiji s takšnim igralcem ne gre. V obrambi je slabši od preostalih. Poskusiš lahko v zadnjih 20 minutah in tvegaš vse, kar je Kek tudi naredil.

Italijani so se čudili, da ne igrata Iličić in Bačinović. Bi ju vi postavili v začetno enajsterico? Kako bi se vi odzvali z njima na klopi, glede na to, da je vezna vrsta potrebovala osvežitve?
Bojan Prašnikar:
Če vemo, kako je ta reprezentanca dosegala vse uspehe, imata Robert Koren in Aleksander Radosavljević prednost. Je pa Armin Bačinović naredil korak naprej in trka na vrata prve postave. Slej ko prej bo dobil priložnost. Tudi Iličić je izjemno napredoval pri Palermu, vendar je v zadnjem obdobju rahlo padel v formi in Kek je dal prednost Birsi, ki je bil naš ključni igralec na zadnjih tekmah.

Zdenko Verdenik: Ne bi ju postavil v prvo enajsterico, ker je ta reprezentanca odigrala večino tekem v zadnjem času, bi pa začel razmišljati, da je zvezna vrsta premalo kreativna in bi ponudil priložnost rezervistom. Ampak - dolgo smo ohranjali rezultat 0:0. Če bi dal takrat Kek v igro igralca, ki je slabši v obrambi, in bi izgubili, bi vsi rekli: Le zakaj si menjal?

Pokazalo se je, da šepa igra v vezni vrsti. Zakaj so Italijani prevladovali in predvsem - imate kakšen recept, kako to rešiti?
Bojan Prašnikar:
Tudi na prejšnjih tekmah so bile težave v vezni vrsti in Matjaž Kek je iskal določene rešitve. Računal je na Reneja Krhina, ki pa se je poškodoval. Z vpoklicem Šukala je zapolnil to vrzel, vendar še vedno bolj zaupa standardnim igralcem. Veliko možnosti ni, Kek se je zatekel k preverjenim igralcem, ki pa niso opravili dela po njegovih pričakovanjih.

Zdenko Verdenik: Največja nevarnost z italijanske strani je bila njihova resna igra. Vedno so nas malo podcenjevali, tokrat so igrali zavzeto in taktično. V elementih, kjer smo mi močni, so bili oni še močnejši. V mislih imam sodobne elemente igre: ko je žoga pridobljena, sledi hitro gibanje žoge z enim dotikom, kar nasprotniku onemogoča dobro pokrivanje. Ko so oni izgubili žoga, pa so intenzivno pokrili slovenske igralce, ki niso mogli držati žoge. Proti Srbiji je Sloveniji to lepo uspevalo, proti Italiji ne, ker je bil tekmec za razred boljši. Ni slučajno, da italijanski selektor ne računa več na Tottija ali de Rossija, ki v teh elementih sodobne igre nista 100-odstotno zanesljiva. V takšnem konceptu, mimogrede, tudi Iličić ne more igrati. Menim, da so zato vse kritike na račun Keka neupravičene.

Bi moral po poškodbi Brečka priložnost na položaju desnega bočnega branilca namesto Anđelkovića dobiti Mavrič, ki ima v reprezentanci vendarle več izkušenj?
Bojan Prašnikar:
Težko je to komentirati. Res je, da ima Mavrič več izkušenj, igral je tudi že na desnem boku ... Glede na stanje na igrišču se je pač Kek odločil za Anđelkovića.

Zdenko Verdenik: To je stvar diskusije. Mavrič je že igral in dokazal, da lahko igra tudi na boku. Anđelkovića premalo poznam, da bi sodil. Po tem, kar je pokazal v petek, res ni bilo najboljše. Težko je reči.

Kakšno tekmo pričakujete na Severnem Irskem? Koga pričakujete v udarni postavi Slovenije?
Bojan Prašnikar
: Kvalifikacije gredo v sklepni del in v boju za 2. mesto bo to že eden izmed derbijev. Treba bo nadoknaditi poraz v Mariboru. Severni Irci so doma neugodni, spomnite se samo zadnje tekme. Ko sem si ogledal posnetek tekme v Beogradu, sem videl, da so v prvem polčasu prevladovali in presenetili Srbe. V drugem polčasu so se neuspešno branili. V Belfastu bodo morali igrati bolj odprto. Imamo svoje adute in jih lahko presenetimo. Pričakujem nekaj sprememb v enajsterici, že zaradi kaznovanega Cesarja. Verjetno bodo spremembe tudi v zvezni vrsti, sicer pa mislim, da ne bomo odstopali od svojega načina igre.

Zdenko Verdenik: Irci bodo pustili več prostora za igro. Ne štartajo na vsak dvoboj, hitreje izgubijo žogo in tukaj bomo imeli več igre, kar pomeni tudi več priložnosti za Iličića. Ima možnosti, da igra že od prve minute. Menim, da bo Kek veliko stavil na njegovo kreativnost in individualne sposobnosti. Treba bo paziti na njihove dolge podaje v konico napada in na podaje s krilnega položaja pred vrata. Teh podaj ne smemo dovoliti. Žogo bomo morali držati dlje v svoji posesti in poskušati podajati v globino Milivoju Novakoviću ali bočnim igralcem. Po izgubljeni žogi bo treba takoj štartati na nasprotnika. Pričakujem več utekanj branilcev po boku in pri tem upam, da bo Brečko lahko igral. Treba bo dobro skakati v kazenskem prostoru, veliko vlogo bo imel vratar Samir Handanović.

Kaj je prinesla Kekova analiza
Štirikratni prvaki Italijani premočni