Jürgen Klopp se je po zadnjem sodnikovem žvižgu znašel na rokah svojih varovancev,. Foto: EPA
Jürgen Klopp se je po zadnjem sodnikovem žvižgu znašel na rokah svojih varovancev,. Foto: EPA
Kevin Grosskreutz
Kevin Grosskreutz je z navijači prepeval šampionske pesmi.
Kevin Grosskreutz
Razigrani Grosskreutz je imel kar dolge lase ... Foto: EPA
Kevin Grosskreutz
... a je hitro po tekmi ostal brez njih. Foto: EPA
Ulla in Jürgen Klopp
Žena Ulla je poljubila trenerja prvakov. Foto: EPA
Lucas Barrios
Navijači so rajali na tribunah, nekateri so splezali tudi na gol. Foto: EPA
Jürgen Klopp, Leonardo Dede
Le Dede in Sebastian Kehl sta bila v ekipi, ki je osvojila naslov leta 2002 pod vodstvom Matthiasa Sammerja. Klopp je Dedeja poslal v igro v predzadnji minuti sobotne tekme z Nürnbergom ob velikem navdušenju navijačev. Dede je v Dortmundu vse od julija 1998, poleti pa se poslavlja. Foto: EPA
Nuri Sahin
Ideolog na sredini igrišča Nuri Sahin zaradi poškodbe ni mogel igrati, zato pa je sodeloval pri polivanju s pivom. Foto: EPA
Neven Subotić
Srb Neven Subotić je eden najboljših branilcev v Bundesligi. Foto: EPA
Reinhard Rauball
"Stuširali" so tudi predsednika Reinharda Rauballa. Foto: EPA

V soboto je bilo Dortmundu veliko slavje. Vzdušje na stadionu Westfalen (uradno ime Signal Iduna Park se ni prijelo) je bilo fantastično že dve uri pred tekmo. "Rumeno-črna stena" za golom (stojišče za 25.000 navijačev) je bila znova dvanajsti igralec. Po zmagi nad Nürnbergom z 2:0 in lepi pomoči Milivoja Novakovića, ki je pokopal še zadnje upe Bayerja iz Leverkusna (2:0), ni bilo več nobenega dvoma - Borussia iz Dortmunda je popolnoma zasluženo sedmič v zgodovini nemški prvak.
Hitzfeld in Sammer sta uspela z izkušenimi igralci
V letih 1995 in 1996 je Ottmar Hitzfeld vodil zelo izkušeno ekipo. Jürgen Köhler, Andreas Möller, Karl-Heinz Riedle, Matthias Sammer in soigralci so z dvema naslovoma postavili temelje za nepozabno zmago v Ligi prvakov. 28. maja 1997 je Borussia na olimpijskem stadionu v Münchnu ugnala Juventus s 3:1, dvakrat je zadel Riedle, Lars Ricken pa je ob prvem dotiku z žogo z magičnim lobom postavil končni izid finala. Leta 2002 je bil trener Sammer, nosilci igre pa Tomas Rosicky, velikan Jan Koller in ostrostrelec Marcio Amoroso. Odločilni zadetek je v zadnjem krogu proti Werderju (2:1) dosegel Sammerjev as iz rokava Henrique Ewerthon. Prav na tisti tekmi se je poslovil zimzeleni Kohler in začele so se težave rumeno-črnih.
Leta 2008 so vodili le še pri lestvici dolgov
Plače zvezdnikov so bile previsoke, dolgovi so se kopičili, vitrina pa je bila prazna. Leta 2008 je Borussia končala sezono na 13. mestu, 36 točk za Bayernom. Trener Thomas Doll je moral oditi, vodstvo kluba pa je potegnilo najboljšo mogočo potezo. Prišel je Jürgen Klopp in začela se je neverjetna zgodba o uspehu.
Klopp je bil prava ikona že v Mainzu
Priljubljeni "Kloppo" je bil med letoma 1990 in 2001 napadalec pri Mainzu, vseskozi je igral v drugi ligi in skupno dosegel 52 zadetkov. Ko je šlo v sezoni 2000/01 vse narobe, se je vodstvo Mainza na sprehodu v gozdu konec februarja spontano odločilo, da bo napadalec Klopp postal začasni trener do konca sezone. S svojim značilnim pozitivnim pristopom je nalezel vse igralce, ki so po izgubljenem položaju s serijo zmag obstali v drugi nemški ligi. V naslednjih dveh sezonah je bil Mainz vse do zadnjih minut zadnjega kroga v igri za preboj v Bundesligo. Maja 2003 je Eintracht iz Frankfurta z dvema goloma v sodnikovem podaljšku razblinil sanje zvestih navijačev na Bruchwegu. Leto pozneje jim je le uspelo, Klopp je postal največji heroj v Mainzu, kjer je ostal do poletja 2008.
Edinstvene analize na SP-ju in EP-ju
Med letoma 2005 in 2008 je bil strokovni sodelavec televizijske postaje ZDF. Skupaj z voditeljem Johannesom B. Kernerjem, švicarskim sodnikom Ursom Meierjem in legendarnim Franzom Beckenbauerjem je analiziral tekme svetovnega prvenstva 2006 in evropskega prvenstva 2008. Uspelo mu je na duhovit način predstaviti najbolj zapletene taktične zamisli trenerjev, gledalci so ob njegovih analizah zares dobili občutek za nogometno igro. Klopp je dobil posebno nagrado za televizijske dosežke, v Nemčiji pa je postal najbolj priljubljen trener. Na ulicah so se vsi želeli slikati z njim, poznali so ga tudi tisti, ki ne spremljajo nogometa.
Hoeness ga je želel videti na klopi Bayerna
Takratni menedžer in zdajšnji predsednik Bayerna Uli Hoeness je to hitro opazil, Kloppa je povabil na pogovore v München, a je Karl-Heinz Rummenigge na koncu pripeljal svojega kandidata Jürgena Klinsmanna - kakšna napaka! Klopp je 1. julija 2008 postal trener dortmundske Borussie. V prvi sezoni je končal na šestem mestu, lansko sezono pa je začel slabo. V 5. krogu je doživel pravi polom proti Bayernu doma (1:5) in mnogi so že zahtevali njegov odstop. Športni direktor Michael Zorc ni hotel niti slišati za to, Klopp je spomladi nanizal serijo zmag in Borussia se je s petim mestom prebila v Evropsko ligo.
Bayern je hitro zaostal
Pred letošnjo sezono so prav vsi strokovnjaki napovedovali sprehod Bayerna do novega naslova. Bavarci, ki so lani z odličnimi igrami v spomladanskem delu osvojili dvojno krono, v Ligi prvakov pa klonili šele v finalu, so imeli ogromno težav. Borussia je sezono začela s porazom doma proti Bayerju iz Leverkusna z 0:2, nato pa je nanizala sijajno serijo 14 zmag in enega remija. V 7. krogu je 3. oktobra premagala Bayern z 2:0 (zadela sta Lucas Barrios in Nuri Sahin) in si nabrala že 10 točk prednosti pred Bayernom.
Poraza v pokalu in Evropski ligi kot naročena
V 10. krogu so rumeno-črni z zmago v Mainzu (0:2) zavzeli vrh Bundeslige in vodstvo le še povečevali. Že po jesenskem delu je bilo jasno, da jim le še zelo slaba pomladna serija lahko odnese naslov. Večina igralcev prve enajsterice je starih od 20 do 23 let, zato bi lahko prišlo do padca, ki pa se ni zgodil. V jesenskem delu so Dortmundčani presenetljivo izpadli že v drugem krogu nemškega pokala v Offenbachu. V Evropski ligi so v skupinskem delu zasedli skromno tretje mesto, boljša sta bila Paris SG in Sevilla, ki je na odločilni tekmi uspela izvleči remi (2:2). Izpad iz Evrope je Kloppu prišel zelo prav, vse misli je lahko usmeril k nemški kroni.
Odlična predstava v Münchnu
V prvem krogu spomladanskega dela je Borussia zanesljivo slavila v Leverkusnu (1:3), 26. februarja pa je na Allianz Areni dala pravo lekcijo Bayernu (1:3). Branilci Bavarcev so bili videti kot razbita vojska, hitri protinapadi rumeno-črnih so jih popolnoma razorožili. Deset gostujočih zmag zapored v Bundesligi je absolutni rekord.
Poljaka uspešno nadomestila Kagavo
V jesenskem delu je blestel hitri napadalec Šindži Kagava, ki je dosegel osem golov. Japonec se je poškodoval na januarskem azijskem prvenstvu, vendar se to ni preveč poznalo. Izkazala sta se tudi Poljaka Robert Lewandowski in Jakub Blaszczykowski, ki je v Freiburgu tudi poskrbel za "trenutek sezone". Popolnoma sam se je znašel pred praznimi vrati in uspel streljati čez gol. Lucas Barrios je bil neustavljiv, njegovih 14 zadetkov je zares pripomoglo k naslovu.
Najboljša obramba lige
Vratar Roman Weidenfeller je kar 14-krat ohranil mrežo nedotaknjeno. Zahvali se lahko odlični obrambi, ki je prejela le 19 golov. Neven Subotić in Mats Hummels tvorita neprebojen zid, blestita v igri z glavo. Pravi dragulj na sredini igrišča je 18-letni Mario Götze, ki je prispeval šest zadetkov. Prejšnji mesec je zaslovel s slalomom proti Hannovru (4:1). Režiser igre je Nuri Sahin, ki si ga v svojih vrstah želi videti trener Reala Jose Mourinho.
Grosskreutz ostal brez las
Odkritje sezone je tudi 22-letni Kevin Grosskreutz, ki ga je Joachm Löw že preizkusil v nemški izbrani vrsti. Poleg osmih zadetkov je poskrbel tudi za odlično vzdušje v garderobi, saj kar prekipeva od energije. V soboto je večkrat polil Kloppa s pivom, nato pa še izpolnil obljubo, ki jo je dal pozimi. Ob naslovu prvaka so mu soigralci pobrili lase.

Klopp ima še triletno pogodbo

"V letošnji sezoni se nam je vse ujelo. Vsi naši nakupi zadnjih let so bili pravi, za naprej pa je treba ostati realen, nemogoče je vedno zadeti pri prestopih. Fantje so presegli vse meje, to je težko opisati. Igrali so prek svojih realnih zmožnosti in to vseh 32 tekem. Pritisk smo čutili, a smo se odlično spopadli z njim," je bil zadovoljen Klopp, ki je večer preživel v družbi vodstva kluba na slavnostni večerji. Športni direktor Zorc, predsednik Reinhard Rauball in finančni vodja Hans-Joachim Watzke so lahko v miru nazdravili, saj ima Klopp pogodbo vse do poletja 2014.
V Porurju so navijači res tisti pristni, dolgo v noč so rajali v središču mesta. Podelitev "solatnega krožnika" bo 14. maja, ko v Dortmund prihaja Eintracht iz Frankfurta. Obeta se nova velika zabava, Klopp pa umirja evforijo in opozarja, da letos ne bo svetovnega prvenstva, zato bodo igralci Bayerna veliko bolj spočiti začeli novo sezono.

Kader nemških prvakov v sezoni 2010/11:

Vratarja:

Roman Weidenfeller (rojen 6. 8.1980)
Mitchell Langerak (22. 8. 1988)

Branilci:
Neven Subotić (10. 12. 1988)
Mats Hummels (16. 12. 1988)
Dedê (18. 4. 1978)
Patrick Owomoyela (5. 11. 1979)
Łukasz Piszczek (3. 6. 1985)
Felipe Santana (17. 3. 1986)
Marcel Schmelzer (22. 1. 1988)

Vezisti:
Sebastian Kehl (13. 2. 1980)
Florian Kringe (18. 8. 1982)
Nuri Sahin (5. 9. 1988)
Markus Feulner (12. 2. 1982)
Jakub Błaszczykowski (14. 12. 1985)
Kevin Grosskreutz (19. 7. 1988)
Sven Bender (27. 4. 1989)
Shinji Kagava (17. 3. 1989)
Mario Götze (3. 6. 1992)
Antônio da Silva (13. 6. 1978)

Napadalci:
Robert Lewandowski (21. 8. 1988)
Mohamed Zidan (11. 12. 1981)
Lucas Barrios (13. 11. 1984)