Robert Koren (WBA) je letos za West Bromwich zabil osem golov, pet v prvenstvu in tri v pokalu. Pred dvema sezonoma je k naslovu prvaka druge angleške lige pripomogel z 10 goli. Foto: EPA
Robert Koren (WBA) je letos za West Bromwich zabil osem golov, pet v prvenstvu in tri v pokalu. Pred dvema sezonoma je k naslovu prvaka druge angleške lige pripomogel z 10 goli. Foto: EPA
Milivoje Novakovič (Köln)
Novakovič je v 2. minuti tekme ustavil podajo vratarja Herthe, a ga je darilo presenetilo in ga ni znal izkoristiti. Pri zaostanku z 0:2 ga je Zvonimir Soldo zamenjal ob polčasu. Foto: EPA
Dejan Lazarevič (Genoa)
Dejan Lazarevič velja za izredno tehnično podkovanega igralca, ki lahko igra tako na sredini kot v napadu. Foto: www.genoacfc.it

"Do konca je še pet tekem, ki se jih se veselimo. Polni samozavesti, vemo, kaj je naša naloga. Mogoče nam lahko z nekaj sreče celo uspe priti na sam vrh," je slovenski vezist izdal, da si ne želi samo uvrstitve v elitno angleško ligo, temveč tudi drugi naslov v Championshipu, kjer je pred dvema letoma z "baggiesi" že slavil.

Koren 2:0, Koren 3:0
WBA je v petek s 3:0 odpravil Leicester City in se še približal k vrnitvi v Premier ligo, iz katere je lani izpadel. West Brom ima pet krogov pred koncem na 2. mestu druge lige kar 11 točk prednosti pred tretjim Nottingham Forestom, ki se bo moral očitno zadovoljiti s kvalifikacijami za preboj med elito. Drugi in tretji gol za "baggiese" je zabil Koren, kar sta bila njegov četrti in peti letošnji gol v prvenstvu.

V sodniškem dodatku prvega polčasa je RoKo, kot ga kličejo v osrednji Angliji, najprej v mrežo prisebno pospravil odbitek po kotu. Znova pa se je izkazal pet minut pred koncem srečanja, ko je izkoristil luknjo v nasprotni obrambi in nato še lepo preigral vratarja za lahek, a atraktiven gol, s katerim je potrdil že osmo zaporedno domačo zmago West Broma.

Grozen poraz za uvod v novo leto
"Poraz na novo leto z Nottingham Forestom (1:3) pred domačimi gledalci nas je hudo prizadel. Bil je grozen poraz," se je Koren ozrl nazaj, ko je bilo videti, da je neposredno napredovanje močno vprašljivo, saj so le nekaj dni pozneje "baggiesi" gostovali pri vodilnem Newcastlu. "Tam smo pokazali pravi obraz in značaj ter iztržili točko. Vera v nas je začela rasti," je preobrat opisal slovenski vezist, ki se je ravno v tem času znova prebil v začetno enajsterico, potem ko je bil v prvi polovici sezone na stranskem tiru trenerja Roberta Di Mattea.

Glavna nagrada Premier liga, naslov pika na i
"Ostati moramo zbrani in poskušati še naprej pritiskati na Newcastle. Naslov je tisto, kar hočemo. Razlika, ali si prvi ali drugi, je velika. Seveda je razumljivo, da je glavna nagrada Premier liga, toda vem, kako je, ko osvojiš naslov, in zdaj se želim osredotočiti na to," je Koren odločen, da bo WBA poskušal vse, da ogrozi prvi Newcastle, ki pa ima ob odigrani tekmi manj varne štiri točke prednosti. Ko že govorimo o "srakah" - po petih mesecih je znova zaigral Haris Vučkič, ki je ob vrnitvi zaigral za mladinsko moštvo Newcastla.

Vas zanima, kako in koliko so igrali preostali slovenski "legionarji"? Spremljajte in sodelujte na Mojem spletu v rubriki "Slovenci v tujih klubih",

"Sarma" nepremagan, "Nova" stresel le prečko
Od preostalih izbrancev selektorja Matjaža Keka se je 10 tednov pred svetovnim prvenstvom v Južni Afriki najbolj izkazal Samir Handanovič, ki je ohranil nedotaknjeno mrežo na obračunu med Udinesejem in Juventusom (3:0). Boleč poraz sta s Kölnom doživela Mišo Brečko in Milivoje Novakovič, ki sta doma z 0:3 izgubila proti zadnji Herthi. "Nova" je imel tudi nekaj smole, saj je iz idealne priložnosti v prvem polčasu pri izidu 0:1 po kotu Brečka z dveh metrov z glavo zadel le prečko.

Že od 16. leta v Genoi
V Serie A je debitiral Dejan Lazarevič. 20-letnik, ki je nekdaj nosil dres Domžal, je ob remiju Genoe in Livorna (1:1) za gostitelje igral od 82. minute, ko je zamenjal Boakyjeja, sicer strelca zadetka za gostitelje. Lazarevič se je v Italijo preselil že pri 16. letih in je ves čas igral za Genoo v kadetskih in mladinskih ekipah. Prvič se je na klopi članskega moštva znašel že decembra 2008, po letošnjem novem letu pa je bil igralec s številko 27 že stalni gost rezervne klopi, tako da je bil prvi nastop le še vprašanje časa.

Od Katanca do Lazareviča
Napadalni vezist, ki je julija z reprezentanco U-19 sodeloval na EP-ju v Ukrajini, je deseti Slovenec, ki je okusil igranje v italijanski prvi ligi. Pred Lazarevičem, ki ga uradna klubska stran navaja kar kot branilca, so v eni najmočnejših nogometnih lig na svetu po vrstnem zaigrali še: Srečko Katanec, Matjaž Florijančič, Robert Englaro, Sebastjan Cimerotič, Zlatko Dedič, Samir Handanovič, Jan Koprivec, Rene Krhin in Bojan Jokič.

Vstop Dejana Lazareviča v 83. minuti (od 1:56)


Handanovič zaustavil prosti strel Del Piera (od 2:06)


SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI
Jasmin HandanovičMantova (ITA)Brescia - Mantova 1:0 vso tekmo /
Samir HandanovičUdinese (ITA)Udinese - Juventus 3:0vso tekmo/
Aleksander ŠeligaSparta Rotterdam (NIZ)Heerenven - Sparta 4:1vso tekmo/
BRANILCI
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Hertha 0:3vso tekmo v 61. minuti

Boštjan Cesar

Grenoble (FRA)Grenoble - Lorient 1:2/kaznovan (rdeč karton)
Branko IličLokomotiva MoskvaLokomotiva - Dinamo M. 3:2/izven postave
Bojan JokičChievo (ITA)Chievo - Sampdoria 1:2/izven postave
Dejan KelharCercle Brugge (BEL)Lokeren - Cercle 5:3
Cercle - Westerlo 2:0
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Matej Mavrič RožičKoblenz (NEM)Koblenz - Padeborn 2:1vso tekmo/
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Anderlecht 1:3
Zuite Waregem - Gent 1:2
vso tekmo;
vso tekmo
/;
v 76. minuti
VEZISTI

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Auxerre - PSG 1:1 do 75. minute /
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Polonia - Wisla 0:1od 70. minute/
Andrej KomacMaccabi Tel Aviv (IZR)M. Tel Aviv - M. Netanya 0:1/na klopi
Robert Koren (c)West Bromwich (ANG)WBA - Leicester City 3:0;
Watford - WBA 1:1
vso tekmo;
do 80. minute
v 45. za 2:0 in v 85. minuti za 3:0; /
Rene KrhinInter (ITA)Inter - CSKA 1:0 (LP)
Inter - Bologna 3:0
/;
od 87. minute
izven postave;
/
Aleksander RadosavljevičLarissa (GRČ)11. 4.: Panionios - Larissa?tekma naslednji teden
Dalibor StevanovičVitesse (NIZ)Vitesse - Groningen 3:0/izven postave
Mirnes ŠišičPAS Giannina (GRČ)11. 4.: Ergotelis - Giannina?tekma naslednji teden
Anton ŽlogarOmonia (CIP)11. 4.:Omonia - Anorthosis?tekma naslednji teden
NAPADALCI
Zlatko DedičBochum (NEM)Freiburg - Bochum 1:1do 79. minute/
Zlatan LjubijankičGent (BEL)Gent - Anderlecht 1:3
Zuite Waregem - Gent 1:2
/
do 83. minute
kaznovan (kartoni)
tekma v ponedeljek
Milivoje NovakovičKöln (NEM)Köln - Hertha 0:3do 45. minute/
Nejc PečnikNacional (POR)Nacional - Leixoes 1:0vso tekmo/
"LADJE" NA OBZORJU
Elvedin DžiničMariborMaribor - Rudar 0:1/kaznovan (kartoni)
Tim MatavžGroningen (NIZ)Vitesse - Groningen 3:0vso tekmo/
Klemen LavričSturm Gradec (AVT)Sturm - Admira *1:0 (P)
Sturm - Kapfenberg 1:1
do 119. minute
od 75. minute
/;
/
Dejan LazarevičGenoa (ITA)Genoa - Livorno 1:1od 83. minutedebi v Serii A