Junak finala Lige prvakov maja 1999 v Barceloni Ole Gunnar Solskjaer je 19. decembra 2018 prevzel ekipo v razsulu po odhodu Joseja Mourinha. Dve leti zatem je Portugalec na vrhu Premier lige s Tottenhamom, ki je na Old Traffordu povozil Manchester United s 6:1. Rdeči vragi imajo ogromno težav in so le še bleda senca evropskega velikana. Foto: Reuters
Junak finala Lige prvakov maja 1999 v Barceloni Ole Gunnar Solskjaer je 19. decembra 2018 prevzel ekipo v razsulu po odhodu Joseja Mourinha. Dve leti zatem je Portugalec na vrhu Premier lige s Tottenhamom, ki je na Old Traffordu povozil Manchester United s 6:1. Rdeči vragi imajo ogromno težav in so le še bleda senca evropskega velikana. Foto: Reuters

Leipzig, ki je že v soboto na Allianz Areni zasluženo osvojil točko na derbiju Bundeslige proti vodilnemu Bayernu (3:3), je z izjemno igro v uvodne četrt ure prišel do visokega vodstva, in tudi zelo sporna enajstmetrovka, ki jo je zapisal sodnik Antoniu Mateu Lahoz ni pomagala Unitedu do točke. Kevin Kampl in soigralci so si z zmago s 3:2 drugo leto zapored zagotovili osmino finala. V lanski sezoni so nato izločili Tottenham in Atletico Madrid.

V garderobi ni teklo pivo, ampak le voda
Branilec Nordi Mukiele je v 94. minuti nespretno preusmeril žogo proti lastnim vratom, a je avtogol preprečil vratar Peter Gulacsi in s tem poskrbel za veliko zmago in slavje v garderobi Leipziga. Trenerja Juliana Nagelsmanna so Kampl in soigralci polili le z vodo. Če ne bi bilo strogih ukrepov, bi pivo teklo v potokih. Res je bil Leipzig avgusta v polfinalu Lige prvakov, a zmaga nad tako slavnim klubom v ključni tekmi za napredovanje v osmino finala je velik uspeh. Še posebej, če se spomnimo prve tekme konec oktobra na Old Traffordu, ki so jo rdeči vragi dobili kar s 5:0.

Julian Nagelsmann se je veselil ene najprestižnejših zmag v trenerski karieri. Foto: Reuters
Julian Nagelsmann se je veselil ene najprestižnejših zmag v trenerski karieri. Foto: Reuters

Nagelsmann: Fantje so prave mašine
"Podrobno sem analiziral prvo tekmo na Old Traffordu. Takrat smo izgubili vse zračne dvoboje v sredini kazenskega prostora, zato smo tokrat spremenili taktiko in se odločili za podaje na daljšo vratnico. Vse načrte so moji varovanci izpolnili v uvodne pol ure. V nadaljevanju smo se preveč povlekli nazaj in pritisk je naraščal. Pogledal sem posnetek, in to seveda ni bila enajstmetrovka. Pri golu za 3:2 je Paul Pogba z glavo zadel Harryja Maguireja v roko, žoga pa se je odbila v mrežo. Popolnoma po nepotrebnem smo trepetali do zadnje sekunde," je bil navdušen trener Julian Nagelsmann, ki je že v soboto v Münchnu namenil nekaj minut počitka nosilcem igre.

Zavedal se je, da je v Bundesligi še veliko popravnih izpitov, v Ligi prvakov pa je bila to odločilna tekma. "Res smo imeli naporen urnik v zadnjih tednih. Fantje so prave mašine. To so tokrat znova dokazali."

Že deset sezon brez polfinala Lige prvakov
V ponedeljek bo žreb Lige prvakov, najuspešnejša ekipa v zgodovini Premier lige (13 naslovov angleškega prvaka med letoma 1993 in 2013) pa bo znova le v bobnu šestnajstine finala Evropske lige, kjer je avgusta izpadla v polfinalu proti Sevilli.

Rdeči vragi so v skupinskem delu Lige prvakov izpadli tudi v sezoni 2011/12, ko so izgubili odločilno tekmo v Baslu, tri leta zatem pa jih je izločil Wolfsburg z 2:1. V zadnjem krogu skupinskega dela so torej pogoreli že tretjič v zadnjih devetih letih.

Obakrat, ko so napredovali v četrtfinale, je šlo za las. Olympiacos je leta 2014 prvo tekmo osmine finala na stadionu Georgios Karaiskakis dobil z 2:0, a je bilo nato na Old Traffordu 3:0 in David Moyes je še za kakšen mesec dni podaljšal agonijo na klopi vragov. Marca lani je United v osmini finala izločil PSG z golom iz najstrožje kazni v 95. minuti, ko je Damir Skomina pošteno razburil francoske prvake. V četrtfinalu je nato Barcelona napolnila mrežo nekdanjega evropskega velikana (1:0 in 3:0).

Kevin Kampl bo drugo leto zapored igral v izločilnih bojih Lige prvakov. Foto: EPA
Kevin Kampl bo drugo leto zapored igral v izločilnih bojih Lige prvakov. Foto: EPA

Solskjaer prevzel odgovornost za izpad
Razočaranje po tekmi na Red Bull Areni je bilo ogromno, saj je United odlično začel skupinski del v tej sezoni. Na Parku princev je premagal PSG z 2:1, nato pa je sledila gala predstava proti Leipzigu (5:0).

"Igra nam nikakor ni stekla. Moram prevzeti odgovornost za izpad. Pred tekmo smo se dogovorili, kako bomo začeli. Vsi igralci so se zavedali, da je to ključna tekma. Večkrat se nam je na preteklih tekmah zgodilo, da smo šele po 20 minutah ujeli pravi ritem. V drugem polčasu je potekal enosmerni promet. Iz edine priložnost je Leipzig povišal na 3:0," je poudaril trener Ole Gunnar Solskjaer, ki bo 19. decembra dve leti na klopi Uniteda.

Maguire: Na osnove nogometa smo pozabili v uvodnih minutah
"Prvih 20 minut sploh nismo bili v tekmi. Prepočasni smo bili v vsakem dvoboju. Znova smo se znašli v visokem zaostanku in na koncu ste videli, da nam je zmanjkalo res malo. Ko smo v Premier ligi ob polčasu zaostajali z 0:2 v Southamptonu, smo ob odmoru vedeli, da bo naslednji zadetek odločilen. Takrat nam je uspelo. Tokrat nikakor ne bi smeli prejeti zadetka za 3:0. Ta je bil odločilen, čeprav smo na koncu skoraj izenačili," je razlagal kapetan Harry Maguire, ki je v tej sezoni močno zaostal za pričakovanji.

"Po takem porazu ni izgovorov. Na tekmi, ki odloča no napredovanju, bi morali biti agresivni od prve minute. Na osnove nogometa smo pozabili v uvodnih minutah. Nobene ostrine ni bilo v igri. Naša skupina je bila najtežja, a vseeno bi se morali prebiti naprej. Manchester United je klub z bogato tradicijo in lestvica je postavljena visoko. Zelo smo razočarani, saj nismo izpolnili cilja," je še dodal angleški reprezentant.

Paul Pogba se je leta 2016 vrnil na Old Trafford. Prestop iz Juventusa je bil vreden 105 milijonov evrov. Foto: Reuters
Paul Pogba se je leta 2016 vrnil na Old Trafford. Prestop iz Juventusa je bil vreden 105 milijonov evrov. Foto: Reuters

Bo januarja zares odšel Pogba?
Paul Pogba je vstopil šele po uri igre. Francoski zvezdnik je na stranskem tiru in njegov agent Mino Raiola je že poudaril, da bo januarja zapustil Old Trafford. Solskjaer na novinarski konferenci ni deloval potrto. Malce ostrejši je bil le, ko so ga angleški novinarji spraševali o Pogbaju. Odvrnil je, da sploh ne bo več porabljal energije za te špekulacije.

Sobotni derbi proti Cityju pomemben za prihodnost Solskjaerja
V Premier ligi je United postavil klubski rekord z devetimi zaporednimi zmagami na gostovanjih. Na vseh petih tekmah v gosteh v tej sezoni je zaostajal z 0:1 ali pa tudi z 0:2 in vedno je nato sledila vrnitev v drugem polčasu. Na domači zelenici je slika ravno obratna. Na petih tekmah so vragi osvojili le štiri točke, izgubili so tudi proti Arsenalu, ki je na skromnem 15. mestu po najslabšem začetku od leta 1981 naprej.

V soboto ob 18.30 bo na Old Traffordu mestni derbi med Unitedom in Cityjem. Če bodo izbranci Pepa Guardiole odnesli tri točke, se bo Solskjaerju že pošteno zamajal stolček.

Leipzig poslal rdeče vrage v Evropsko ligo