Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tekma v Parizu, ki je bila po tem incidentu v torek zvečer prekinjena v 14. minuti, se bo po odločitvi Evropske nogometne zveze nadaljevala v sredo ob 18.55 z drugo sodniško zasedbo (glavni sodnik bo Nizozemec Danny Makkelie) in z začetkom v 15. minuti. Uefa je tudi napovedala podrobno preiskavo dogodka.

Odmevni dogodek na stadionu Park Princev se je zgodil v 14. minuti. Glavni sodnik iz Romunije je na posredovanje četrtega sodnika, prav tako iz Romunije, prišel do klopi carigrajske ekipe in Pierru Weboju, ki deluje v strokovnem štabu turškega kluba, pokazal rdeč karton. Četrti sodnik Sebastian Coltescu se je ob tem neprimerno izrazil. Kot je bilo na praznem stadionu slišati tudi prek televizijskega prenosa, je glavnemu sodniku dejal: "Ta črnega. Identificiraj ga. Tistega, ta črnega."

Obe ekipi sta nato protestno zapustili zelenico in se nanjo nista vrnili. Nogometaš Basaksehirja Giuliano je za brazilske medije po tekmi dejal, da je bilo dogajanje popolnoma jasno: "Opazka je bila jasna, veliko nas je bilo, ki smo jo slišali, tudi naš trener. Bilo je nespoštljivo. Kot ekipa smo se odločili, da protestiramo. To je nesprejemljivo. Rasizem se mora nehati."

Minister se je opravičil v imenu romunskega športa

Sorodna novica United po porazu v Leipzigu izpadel, nadaljevanje tekme v Parizu v sredo

Demba Ba, ki je bil med rezervisti na klopi, pa je poudaril še en vidik takšne komunikacije. "Ko omenite belca, nikoli ne rečete 'tisti ta beli'. Vedno je samo 'tisti'. Zakaj potem, ko omenite temnopoltega igralca, rečete 'tisti ta črni'," je v enem od burnih pogovorov s sodniki med dogajanjem na tekmi dejal Senegalec.

Dogajanje je spodbudilo ostre odzive, ki niso omejeni le na svet športa. Z izrazi podpore so se na družbenih omrežjih oglasili številni športniki in opozorili na pomen protirasističnih gibanj. Med prvimi se je odzval tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki naj bi bil blizu lastnikom istanbulskega kluba, ter obsodil rasistične opazke in izrazil prepričanje, da bo Uefa ustrezno ukrepala.

Obsodbo dogajanja je podala tudi romunska nogometna zveza FRF, ki je sporočila, da bo ustrezno ukrepala proti sodniku, če bo preiskava pokazala njegovo odgovornost: "Romunska zveza se distancira od kakršnega koli izražanja rasizma ali sovražnosti na igrišču." Romunski minister za šport Ionut Stroe je prav tako ostro obsodil opazke svojega rojaka na tekmi: "Ostro nasprotujemo kakršnemu koli izražanju, ki bi ga lahko označili za rasistično ali diskriminatorno. V imenu romunskega športa se opravičujem za ta incident, ki nikakor ne predstavlja nas."

Če sodniki s svojim zgledom ne postavljajo meril ...

Podobno je ravnala francoska ministrica za šport Roxana Maracineanu. "Danes so športniki sprejeli zgodovinsko odločitev. Skupaj so se uprli ravnanju, ki je bilo nesprejemljivo," je zapisala na Twitterju. Dodala je, da je treba počakati na preiskavo, a poudarila, da "lahko le pozdravim močno simboliko vaše skupne poteze".

Organizacija Fare (združenje nogometašev v boju proti rasizmu v Evropi) pa je izpostavila, da je obnašanje nogometašev po incidentu pomemben znak. "To, da so igralci Bašakšehirja in PSG-ja skupaj zapustili zelenico, postavlja jasno sporočilo Evropi," je dejal njen vodja Piara Powar. Dodal je, da so številni nogometaši naveličani akcij, ki delujejo samo na papirju, in so zato pripravljeni sodelovati pri tistih, ki kažejo odločnejši odziv: "Če sodniki s svojim zgledom ne postavljajo meril, potem težko upamo, da se bomo uspešno borili z rasizmom na igriščih ali tribunah."

Pri tej organizaciji predlagajo Uefi, da bi v takšnih primerih sprožila tudi kazenske postopke. Poudarili so tudi, da gre v tem primeru za rasizem, tudi če izraz (v romunščini negru) ni bil mišljen kot eksplicitna rasistična oznaka. "Ta primer kaže, da tudi uradniki na tekmah potrebujejo več treninga. Tudi če gre za naključni rasizem, je to še vedno rasizem," je še pristavil vodja Fare.

Incident v Parizu močno odmeval po svetu