Darku Milaniču in njegovim varovancem ni lahko, a sezona je še dolga. Foto: Marko Madžarac
Darku Milaniču in njegovim varovancem ni lahko, a sezona je še dolga. Foto: Marko Madžarac
Zlatko Zahovič
Športni direktor vijoličastih Zlatko Zahovič je pričakoval, da začetek prvenstva zaradi evropskih tekem Maribora ne bo najboljši. Foto: Marko Madžarac
Dalibor Volaš
Dalibor Volaš se letos v Mariboru ni naigral, zato bo več priložnosti iskal v Nafti. Foto: Marko Madžarac
Prva domača zmaga Drave
Nov poraz vijoličastih
Vsa pozornost pri Pavlinu
Interblock nadigral Gorico
Domžale so se rešile zadnjega mesta

10 točk zaostanka za vodilnimi "kanarčki" ni malo, a trener Darko Milanič je prepričan, da se bodo vijoličasti po reprezentančnem premoru vrnili na zmagovita pota. Peklenska julij in avgust s šestimi evropskimi tekmami sta za Maribor že zgodovina, zdaj se bodo lahko povsem posvetili domačemu prvenstvu.

Tudi septembra športni direktor Zlatko Zahovič najbrž še ne bo z veseljem pogledoval proti lestvici, kar je pred kratkim že povedal, oktobra pa bo že moralo biti drugače. Če ne bo tako, bo to pomenilo, da so se osemkratni prvaki znašli v hujši krizi. Lansko jesen so na vrh lestvice prvič splezali po 11. krogu konec septembra in se nato od njega niso več poslovili. Do zimskega odmora so ob le dveh porazih na 20 tekmah zbrali 40 točk, sedem več od Celja.

"Cilj ostaja naslov, jasno," poudarja Milanič, ki si želi predvsem boljše realizacije. Marcos Tavares, lani najboljši strelec vijoličastih, letos v prvenstvu še ni zadel.


Darko, začniva pri zadnji informaciji iz vašega moštva. Odločili ste se, da v Lendavo posodite Daliborja Volaša. Kdaj in zakaj ste se odločili za to potezo, saj gre vendarle za nogometaša, ki je bil lani drugi najboljši strelec vaše ekipe?
Za to smo se odločili v teh zadnjih dneh. V moštvu imamo dovolj napadalcev. Napadalni kvartet ostaja (Tavares, Jelič, Bunderla, Plut, op. a.), zraven imamo še dva igralca. Konkurenca je dovolj močna. Volaš si je želel igrati, s prestopom smo mu to tudi omogočili.


Je tudi sam igralec izrazil željo po odhodu?
Ostal bi pri tem, kar sem že povedal.

Kakšen je status Željka Kljajevića? Je kaj resnice na govoricah, da naj bi bil do nadaljnjega odstranjen iz ekipe?
Tega ne bi komentiral.

V soboto ste v Celju v prvem polčasu morda odigrali celo najboljših 45 minut v letošnjem prvenstvu, nato pa doživeli še četrti (če štejemo tekmi s Sparto) zaporedni poraz. Kakšno je vzdušje v ekipi, verjetno vam ni lahko?
Tako je. Izgubili smo, čeprav smo odigrali izredno dober polčas v Celju. Če gleda človek ozko, smo res izgubili, a fantje so bili na tej tekmi zelo pri stvari, čeprav so igrali manj kot 48 ur po naporni tekmi v Pragi. Igrali so izredno pametno, dobro, motivirano, s te tekme manjkajo le zadetki. Imeli smo možnost, da bi zadeli, na žalost nam ni uspelo. V 2. polčasu se je tekma obrnila in smo izgubili. Za nami je sedem krogov, mislim pa, da smo si zaslužili več. Trdo bomo delali naprej. Morala fantov ni načeta. Poznamo pot, kako priti spet na tiste tirnice, kjer smo bili v lanski sezoni.

Kako to, da ste igrali že v soboto? Ni bilo nobene možnosti, da bi po četrtkovi preizkušnji v Pragi igrali v nedeljo?
Prepozno je o tem razglabljati, škoda je, da je tako.

Pa bi klub lahko zaprosil za menjavo termina?
To je vprašanje za druge v klubu. Ne bi rad povedal kaj narobe, ker ne poznam natančno zadev.

Na vrsti je reprezentančni premor, v katerem si boste lahko vsaj nekoliko napolnili baterije. Kakšen je program treningov za prihodnje dni?
Ta premor bo dobrodošel. Treninge smo v teh dveh mesecih pošteno pogrešali, nismo se mogli učiti. Treningi so za to, da se popravljamo in naučimo kaj novega. Zdaj bo več časa. Imamo sicer šest reprezentantov, ostali bomo doma. Skozi treninge se bomo poskušali mentalno in fizično osvežiti.

Lani ste v vsej sezoni izgubili sedemkrat, od tega dvakrat na koncu, ko ste si že zagotovili naslov. Letos ste že po 7. krogih pri štirih porazih. Vas kaj skrbi ob pogledu na lestvico, kjer zaostajate že 10 točk za vodilnim Koprom?
Moje misli so usmerjene predvsem v to, da bomo prihodnje dni in tedne kar se da dobro izkoristili. Jasno je, da si želimo začeti zmagovati. Trdo bomo delali, da bi odpravili napake, ki smo jih delali. Res je, da so tekmeci pobegnili, a zavedamo se, da imamo moč. Kot sem že rekel, bi si zaslužili kaj več. Na zadnjih dveh tekmah smo imeli pri izidu 1:0 priložnosti za povišanje vodstva, a se je razpletlo drugače. Verjamem, da bomo začeli zmagovati in naredili serijo. Do konca prvenstva je še daleč, nasprotniki nas ne smejo odpisati.

Ostaja cilj nov naslov prvaka?
Ostaja cilj, jasno.

Lani jeseni ste kar nekaj tekem v svojo korist odločili v končnici, letos po navadi v drugem polčasu padate. Je to samo posledica napornega ritma sreda-sobota ali je vmes še kaj drugega?
Tudi jaz bi se lahko vprašal, kaj bi lahko bilo … V Evropi smo tekaške tekme odigrali zelo dobro. To so izredni napori, ki jih drugi nimajo. Lahko bi bil naporen ritem nek izgovor, a ni tako. Popustimo samo zaradi tega velikega števila tekem v sredo. V Evropi nismo igrali "kar nekaj", močno, močno smo morali biti fizično prisotni. Ko bo to moštvo dobilo malo svežine, bomo visok ritem držali. Tako kot lani, ko smo lomili nasprotnike v drugi polovici tekme.

Gledano v celoti, kaj bo treba najbolj popraviti?
En gol, ki ga ne daš, ti lahko spremeni celo sezono. Realizacija je na zadnjih tekmah zelo škripala. Imeli smo veliko pravih priložnosti, tu se nam mora odpreti. Imamo kakovost, zato sem prepričan, da se nam tudi bo odprlo.

Kako ste po poldrugem mesecu zadovoljni z novinci v moštvu Alešem Mertljem, Dejanom Jurkičem in Janezom Aljančičem?
Aljančič se je pridružil pozno. Ker ni dal čez priprav, je pri njem samo vprašanje časa, kdaj bo ujel pravi ritem tekem. Bil je tudi poškodovan. Odkar je nared, je že pokazal nekaj dobrih iger. Prepričan sem, da bo s svojimi kvalitetami uspel izpolniti pričakovanja. Za Mertlja preskok v tako ambiciozno sredino ni bil enostaven. Ima kvalitete, da se na to navadi. Tudi zaradi svoje velike želje po napredku in uspehu ima vse možnosti, da bo pokazal, da ima velike kvalitete. Nekatere tekme je odigral zelo kakovostno, trdo delo bo dalo rezultat. Za Jurkiča velja zelo podobno kot za Aljančiča, le da se je priključil v nekem drugem obdobju. Prve tekme je odigral brez pravega treninga, deloval je zelo stabilno v obrambnem delu nalog. S stopnjevanjem ritma in nabiranjem minut mu je bilo treba nameniti malce več pozornosti, a ga nismo obremenjevali. Zdaj ima čas, da pride na želeni nivo. Svežino je izgubil, nujno potrebuje dober trening.

Kako je s poškodovanima Alešem Mejačem in Dejanom Mezgo?
Mezga ima za seboj tri ali štiri nogometne treninge. Ta premor je dobrodošel, da bo lahko treniral. Čim prej ga želimo vrniti v ekipo. Od tega trenutka računam nanj, saj je zame zdrav. Mejaču se poškodba počasi celi. Prejšnji teden je začel počasni tek, si pa ne upam napovedati, kdaj bo nared za največje napore.

Začetek prvenstva sta zaznamovala Koper in Rudar, tak razplet pa za vas najbrž ni presenečenje, saj ste že v napovedih pred mesecem in pol opozorili na ti dve ekipi. Čemu gre najbolj pripisati njun uspeh?
Koper sem gledal že med pripravami, zaradi izkušenj so se mi zdeli zelo konkurenčni. To se je tudi pokazalo. Imajo moštvo, v katerem je zelo malo mladih igralcev. Trenutno stanje me ne preseneča. Rudar je malo menjal moštvo, že v prejšnji sezoni je pokazal neko konstanto.

Pred nami je odločilni del kvalifikacij za SP 2010. Kaj napovedujete slovenski reprezentanci, ji bo uspelo?
Srčno upam, da bo s pomočjo navijačev fantom na igrišču uspelo. Bomo navijali. Prepričan sem, da bodo dali vse od sebe. Tekma proti Poljski niti slučajno ne bo lahka, odločale bodo malenkosti.

Si boste morda ogledali tudi sobotno tekmo na Wembleyju v živo?
Ne. Izkoristili bomo premor, da bi trenirali.

Matej Rijavec

Prva domača zmaga Drave
Nov poraz vijoličastih
Vsa pozornost pri Pavlinu
Interblock nadigral Gorico
Domžale so se rešile zadnjega mesta