Maribor gre naprej? Ob žrebu sanje najbolj zagrizenih navijačev, zdaj pa ... No, strokovni štab
Maribor gre naprej? Ob žrebu sanje najbolj zagrizenih navijačev, zdaj pa ... No, strokovni štab "vijoličastih" ostaja miren in ponavlja mantro: "Gremo iz tekme v tekmo." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andre Villas Boas, trener Tottenhama
Pogled na lestvico potrjuje Boasove trditve o tekmovalnosti skupine J: Lazio 5 točk, Maribor 4, Tottenham 3 in Panathinaikos 2. Podobno izenačena je le še skupina A z Liverpoolom (6), Anžijem (4), Udinesejem (4) in Young Boysi (3). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ofsajd položaj ob izenačenju Spursov
Presenetljivo malo se je govorilo o izenačenju Tottenahama, ki je za gol potreboval tri strele iz ene akcije. Milanič: "Rekel bom samo, da bi se ga moralo preprečiti." Slika medtem potrdi, da sta bila ob strelu Defoea Lenon in poznejši strelec Sigurdsson v prepovedanem položaju. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Viole - koreografija
Maribor v Evropski ligi še ni rekel zadnje. V mestu ob Dravi upajo, da bo po dveh gostovanjih v Londonu in Atenah na koncu odločala tekma z Laziem v Ljudskem vrtu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Lani ob tem času je Maribor v krstni sezoni v drugem elitnem klubskem tekmovanju stare celine proti Bragi (1:1) osvojil svojo prvo in na koncu tudi edino točko. Zdaj so "vijoličasti" proti težkokategorniku iz Premier lige osvojili že četrto točko, s katero po polovici skupinskega dela zasedajo 2. mesto v skupini J. "Zdaj vemo, kako se po robu postaviti tako dobrim tekmecem, kot je Tottenham," je Milanič po remiju z 1:1 potrdil, da se v Mariboru pridno učijo.

Najprej obramba, potem ustvarjalnost
"Izjemno zahtevna tekma z naše strani, zelo delovna. Polna žrtvovanja, da bi dosegli pozitiven izid, s katerim smo lahko zadovoljni. Nasprotnik je bil fizično, tehnično in taktično zelo močan, tako da druge poti do uspeha ni bilo. Vsi fantje si zaslužijo pohvale. Tudi tisti kreativni, v napadu nadarjeni, so opravljali svoje naloge, ki niso bilo lahke," je bila ocena tekme trenerja, ki je bil najbolj zadovoljen s pristopom in dejstvom, da je celotno moštvo zagrizlo v obrambi, kar je bil predpogoj za uspešno pariranje Londončanom.

"Moč Tottenhama ni nelogična"
44-letni Izolčan je nato izpostavil največje prednosti tekme in tudi največji manjko v primerjavi s Tottenhamom: "Uspelo nam je osvojiti točko. Nasprotnika smo ogrožali s protinapadi, nekajkrat nevarno kombinirali, sodelovali. Videlo pa se je, zlasti v 2. polčasu, da smo imeli nekaj težav z njihovo izjemno močjo, eksplozivnostjo, močjo v dvobojih, kar pa mislim, da ni nič nelogičnega."

Številke na strani gostov,
Navkljub zapravljenem vodstvu ni bilo pri Milaniču čutiti nobenega nezadovoljstva, saj ostaja zvest temu, da ocenjuje uspešnost na podlagi dogajanja na igrišču, na katerem je bila pobuda, sicer bolj jalova, vseeno v nogah gostov. Spursi so imeli žogo v nogah 58 odstotkov časa, poskusili so s 17 streli, medtem ko so gostitelji streljali 9-krat. Angleži so bili natančnejši pri podajah (86 % - 75 %), uspešnejši v zračnih dvobojih (60-40), a vseeno so več zrelejših priložnosti imeli Mariborčani. Tottenham je bil razen akcije in spornega izenačenja (glej sliko), res blizu zadetka le tik ob koncu, ko je strel Vertonghena zletel tik mimo Handanovićeve vratnice.

... a več priložnosti domačih
A navkljub zapravljenim priložnostim Ibraimija in Berića, ko se je zdelo, da bo nabito polni Ljudski vrt, kjer navijanje Viol ni prenehalo vseh 90 minut, lahko še drugič eksplodiral, ni bilo obžalovanja po dveh "izgubljenih" točkah. "Priložnosti, ki jih zgrešimo, ne moreš doživljati kot tragedijo." Bistvo četrtkovega evropskega večera v Mariboru je tako: "Osvojili smo točko, ki nas še vedno drži v igri za napredovanje."

Maribor zaprl prostor Tottenahamu
Presenetljivo podobno je razmišljal tudi gostujoči trener Andre Villas Boas, ki po "samo" eni točki pri septembra še povsem neznanem Mariboru ni bil razočaran. "Izid za nas ni najboljši in ni tisti, ki smo si ga želeli, a obenem sta tudi Lazio in Panathinaikos remizirala, tako da tudi točka v Mariboru ni neuspeh. Pred naslednjo domačo tekmo je še vse odprto," je bil odkrit 35-letni Portugalec na klopi Tottenhama, ki s tremi remiji za točko zaostaja za slovenskimi prvaki.

Boas, ki je v primerjavi z izgubljenim londonskim derbijem proti Chelseaju naredil le tri menjave v začetni postavi, je priznal, da so se kljub pobudi spopadli z neugodnim nasprotnikom: ''Maribor nam je v prvih 45 minutah povzročal nemalo preglavic. Dobro je zapiral prostor in nam ni puščal prostora. V drugem polčasu je bila zgodba drugačna in veliko boljša za nas."

Najbolj izenačena skupina Evropske lige
Ob "polovičnem obratu" jesenskega tekmovanja v Evropski ligi je trener Spursov analiziral še stanje v skupini, ki napoveduje še izjemno razburljive tri kroge. "Ob žrebu sta dve skupini pritegnili pozornost in to je ena izmed njih. Zdaj ste se lahko vsi prepričali, da sem imel prav. Vsi smo zelo izenačeni, prav nič še ni odločeno, saj noben klub ni pobegnil. Pred nami so še tri tekme, v igri je devet točk. Vse je še odprto, zgodi se lahko še prav vse."

Sanje, ki postajajo vse bolj otipljive
Da, zgodi se lahko prav vse, kar dokazuje tudi zgodba Maribora. Pred šestimi leti je bil klub utopljen v povprečnosti slovenske lige in tik na robu prepada, na Mladinski 29 pa so se bali vsakega obiska poštarja, ki bi potisnil "vijoličaste" po poti Olimpije in Mure. Zdaj, v dobi "triumvirata Cotar-Ban-Zahovič, pa je Maribor nesporni slovenski vladar, ki se ni zadovoljil s statusom prvega na vasi in resno izziva, da bi kot prvi slovenski klub prezimil v Evropi.

Velika točka Maribora
Velika točka Maribora