Milito je že takoj na začetku tekme šokiral igralce (in navijače) Chelsea. Foto: Reuters
Milito je že takoj na začetku tekme šokiral igralce (in navijače) Chelsea. Foto: Reuters
Salomon Kalou in Walter Samuel
Trenutek ob koncu prvega polčasa, ko je Samuel podrl prodirajočega Kalouja. Foto: Reuters
Esteban Cambiasso
Cambiasso je poskrbel za končni izid. Foto: Reuters
Jose Mourinho
Glavni letošnji cilj Interja in Joseja Mourinha je zmaga v Ligi prvakov. Foto: Reuters
Alvaro Negredo
Negredo se je takole veselil vodilnega zadetka. Foto: Reuters
Mark Gonzalez in Georgij Šenikov
CSKA si je pripravil nekaj (pol)priložnosti, izkoristil pa le eno. Foto: Reuters

Že v 3. minuti težko pričakovanega obračuna med Interjem in nekdanjim klubom Portugalca na klopi Italijanov, Chelseajem je za huronski izbruh navdušenja na stadionu Guiseppe Meazza poskrbel Diego Milito. Argentinec je po podaji Wesleyja Sneijderja izigral kapetana Londončanov Johna Terryja in s strelom z okoli šest metrov v desni vratarjev kot premagal ne najbolj postavljenega Petra Čecha. Mourinho tako, kot je napovedal, ob zadetku ni proslavljal. Po zadetku je Chelsea počasi prevzel igro v svoje noge. Lepo priložnost za zadetek je imel v 15. minuti Didier Drogba. Ob prostem strelu nogometaša Slonokoščene obale je bil Julio Cesar že premagan, izenačenje je preprečila prečka.

Gonzalez "spregledal" prekršek
Nemogoče je v 34. minuti po podaji Snejderja zgrešil osamljeni Samuel Eto'o z okoli sedmih metrov, ko je nerodno zgrešil žogo. Ob koncu prvega polčasa je Walter Samuel podrl Salomona Kalouja na robu vratarjevega prostora, piščalka glavnega delilca pravice Manuela Mejuta Gonzáleza pa je ostala nema.

Cambiasso izkoristil darilo obrambe modrih
Modri so do izenačenja prišli po prodoru Branislava Ivanovića, ki je, ko ni mogel mimo obrambnih igralcev Interja, podal do osamljenega Kalouja. Igralec Slonokoščene obale je močno udaril, Cesar je bil blizu, a žoga je šla v vratarjev levi kot. Veselje Londončanov ni bilo dolgo. Esteben Cambiasso je Inter popeljal v vodstvo 2:1. v 55. minuti. Obramba gostov je Argentincu žogo, ki jo je po njegovem strelu Čech odbil, podala točno na noge in je z roba kazenskega prostora močno streljal mimo vratarja gostov. Dodaten udarec za varovance Carla Ancelottija, ki je v London prišel iz mestnega tekmeca Interja, AC Milana, je pomenila poškodba meč Čecha, ki so ga z igrišča odnesli na nosilih. Namesto njega je med vratnici stopil Hilario. Več o poškogbi prvega vratarja modrih bo znanega v nekaj dneh.

Na drugi strani se žoga, ki se je odbijala med igralci Chelseaja, nikakor ni hotela v gol Interja. V zadnjem delu večjih priložnosti ni bilo, Inter bo v London na povratno tekmo odpotoval z zadetkom prednosti.

Chelsea v Londonu računa na povratek
"Kar se tiče posesti žoge in strelov proti golu, smo bili boljše moštvo. Vedeli smo, da pod pritiskom dobro igrajo, po zgodnjem zadetku jim je bilo še lažje. Dosegli smo zadetek na gostovanju, s podobno predstavo v Londonu pa imamo dobre možnosti," ni vrgel puške v koruzo Frank Lampard.

"Svojim igralcem sem rekel, da niso boljši od nas, da so drugačni. Tako Chelsea kot Inter lahko igrata bolje. To je Liga prvakov, zato se težko popolnoma izraziš zaradi pritiska," je razglabljal Mourinho.

Rusi v prvi tekmi sezone izvlekli remi
Rusi, ki so igrali prvič po dvomesečnem zimskem ligaškem premoru, so imeli terensko premoč, v zaključku akcij pa se jim je poznala odsotnost poškodovanega Alana Dzagojeva. Moskovčani so v 8. minuti prek Tomaša Necida ter v 13. prek novinca Keisukeja Honde zapravili prvi (pol)priložnosti. Špance je v vodstvo v 25. minuti ob prvi pravi priložnosti popeljal Alvaro Negredo, ki je izkoristil neodločnost branilca Sergeja Ignaševiča, in zadel po podaji Jesusa Navasa. Po polčasu je bil blizu izenačnja z glavo Honda. Nekaj upanja je gostiteljem vlil zadetek Marka Gonzaleza, ki je s strelom z več kot 30 metrov v 66. minuti presenetil Andresa Palopa. Vratar Seville se je za napako oddolžil z refleksno obrambo ob strelu Necida v zadnjih minutah tekme.

Oba trenerja zadovoljna
"Seveda bi bila zmaga bolje, a tudi z remijem sem zadovoljen. 1:1 je za nas dober izid. Nekaj časa smo potrebovali, da smo se privadili na umetno travo," je bil po tekmi zadovoljen trener Seville Manolo Jimenez. Izid ni razočaral niti trenerja CSKA-ja Leonida Slutskija. "Zadovoljen sem s predstavo moštva, še posebej, ker je bila to naša prva tekma v novi sezoni. Bitka še ni končana, borili se bomo vse do konca," je napovedal.

Liga prvakov, osmina finala, prve tekme:

CSKA MOSKVA - SEVILLA 1:1 (0:1)
Gonzalez 66.; Negredo 25.

CSKA: Akinfejev, V. Berezucki, Ignaševič, A. Berezucki, Ščenikov, Semberas, Aldonin (v 78.), Honda (v 83.), Gonzalez (v 80.), Krasić, Necid.
Sevilla: Palop, Stankevicius, Fazio, Escude, Navarro, Navas, Romaric, Zokora, Adriano, Renato, Negredo.

INTER - CHELSEA 2:1 (1:0)
Milito 3., Cambiasso 55.; Kalou 51.
Krhina (Inter) ni bilo v ekipi.

Inter: César, Maicon, Lucio, Samuel, Zanetti, Stanković, Cambiasso, Motta (v 10.), Sneijder, Milito (v 22.), Eto'o.
Chelsea: Čech, Ivanović, Terry, Carvalho, Malouda, Obi Mikel, Ballack, Lampard, Kalou (v 23.), Drogba, Anelka.

Že odigrano:
STUTTGART - BARCELONA 1:1 (1:0)
Cacau 25.; Ibrahimović 52.

OLYMPIACOS - BORDEAUX 0:1 (0:1)
Ciani 45.

LYON
- REAL MADRID 1:0 (0:0)
Makoun 47.

MILAN - MANCHESTER UNITED 2:3 (1:1)
Ronaldinho 3., Seedorf 85.; Scholes 36., Rooney 66., 74.
RK: Carrick 93./Manchester

BAYERN - FIORENTINA 2:1 (1:0)
Robben 45./11-m, Klose 89.; Kroldrup 50.
RK: Gobbi 73./Fiorentina

PORTO - ARSENAL 2:1 (1:1)
Fabianski 11./ag, Falcao 51.; Campbell 18.

Povratne tekme bodo 9./10. in 16./17. marca.