Alessandro Amantino Mancini, Maicon in Adriano so na ponedeljkovem treningu kovali načrt za torkov derbi. Foto: EPA
Alessandro Amantino Mancini, Maicon in Adriano so na ponedeljkovem treningu kovali načrt za torkov derbi. Foto: EPA
Jose Mourinho in Alex Feguson
Jose Mourinho je imel v medsebojnih obračunih več uspeha od Alexa Fergusona, a tokrat so v vlogi favorita rdeči vragi. Foto: EPA
Sidney Govou in Carles Puyol
Carles Puyol je prepričan, da se bo Barca vrnila na zmogovita pota. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je takole dosegel zadetek z bele točke na Gerlandu 27. novembra 2007 (2:2). Foto: EPA
Juninho si najbolj želi, da bi Lyon končno dosegel odmevno zmago v Ligi prvakov. Foto: Reuters
Nogometaši Rome in trener Luciano Spaletti
Roma je v zadnjih dveh letih izpadla v četrtfinalu, letos pa jim na poti stoji Arsenal. Foto: EPA

Jose Mourinho se vse od decembrskega žreba zelo veseli obračuna z evropskimi prvaki, komaj čaka, da se njegovi varovanci zoperstavijo najboljši ekipi na stari celini. Karizmatični Portugalec se bo z Alexom Fergusonom pomeril prvič odkar je septembra 2007 zapustil Chelsea.

Mourinho trn v peti Fergusona
Mourinho in Ferguson sta se do zdaj srečala 12-krat. Šest tekem je dobil portugalski strateg, pet tekem se je končalo z neodločenim izidom, le enkrat pa je slavil Škot. Leta 2004 je Mourinho s Portom šokiral rdeče vrage v osmini finala (2:1 in 1:1), leta 2005 in 2006 pa je s Chelseajem gladko osvojil Premier ligo. Leto zatem je United osvojil prvenstvo, a izgubil finale Pokala FA.

Za zdaj gre vse po scenariju Manchestra
Rdeči vragi meljejo vse pred seboj. V Premier ligi so v soboto proti Blackburnu (2:1) prejeli prvi zadetek po 8. novembru, na vrhu lestvice imajo že sedem točk naskoka pred Liverpoolom. Tekmeci izgubljajo točke proti moštvom iz spodnje polovice lestvice in angleško prvenstvo bo kot vse kaže že tretjič zapored pripadlo ekipi z Old Trafforda. Manchester se bo v nedeljo v finalu ligaškega pokala pomeril s Tottenhamom. Dve lovoriki se zdita zelo verjetni, najtežje pa bo obraniti naslov v Ligi prvakov.

Črno-modri potrebujejo uspeh v Evropi
Inter je v Serie A razred zase. Juventus zaostaja devet točk in prvenstvena lovorika je skoraj že v vitrini črno-modrih, ki na evropski naslov čakajo že vse od leta 1965. V zadnjih letih so v Ligi prvakov kazali blede predstave in vsako leto veljali za eno glavnih razočaranj. Lani jih je v osmini finala nadigral Liverpool (2:0 in 1:0).

Bo res prišlo do obrambne bitke?
"Ne želim, da bi moji varovanci tekmo začeli pod pritiskom. Hočem, da bodo uživali v velikem izzivu in prikazali svojo najboljšo igro. V zadnjih petih letih podrobno spremljal Manchester United, ki je trenutno najboljša ekipa na svetu. Odlični so v protinapadih, mi bomo morali igrati zelo pametno," je povedal Mourinho.

"Mislim, da United ne bo prišel na San Siro po zmago. Osredotočili se bodo predvsem na obrambno in čakali na naše napake. Nič se ne bo odločilo v Milanu, ključna bo povratna tekma na Old Traffordu. Koga bomo izločili ni pomembno, tudi če so to evropski prvaki. Pomembno je le to, da se prebijemo med osmerico, potem bomo tudi v finalu. Ne bom spreminjal našega sloga igre, naš sistem ostaja 4-4-2," še dodaja odločni trener Interja.

V napadu bosta zaigrala Zlatan Ibrahimović in Adriano, težave so v obrambi, saj sta bila Walter Samuel in Cristian Chivu dlje časa poškodovana. Tudi Patrick Vierira še ni nared za največje napore, začel naj bi na klopi.

Prvaki ostali brez branilcev
Obramba Uniteda bo zelo pogrešala sijajnega Nemanjo Vidića. Branilec je bil izključen na finalni tekmi klubskega svetovnega prvenstva decembra na Japonskem. Ob Riu Ferdinandu bo tako zaigral John O'Shea. Poškodovani so Wes Brown, Gary Neville in Rafael. Udarni napad bosta tvorila Wayne Rooney in Dimitar Berbatov.

"V letošnji sezoni imamo pravo nočno moro s poškodbami branilcev. Težko bom sestavil močno obrambno vrsto v torek. Z nami potujeta tudi Fabio da Silva in Richard Eckersley," je dejal Ferguson. Pred desetimi leti je United na poti do naslova izločil Inter v četrtfinalu (2:0 in 1:1). Sodil bo izkušeni španski delivec pravice Luis Medina Cantalejo.

Barca na Gerlandu nazaj na zmagovito pot?
Barcelona je v soboto doživela šokanten poraz proti Espanyolu na Camp Nouu (1:2). Prednost na vrhu španskega prvenstva pred večnim tekmecem Realom se je stopila na sedem točk. Madridčani so v silovitem naletu in vse je še odprto. V torek zvečer Katalonce čaka težko gostovanje v Lyonu.

Sedemkratni zaporedni francoski prvaki je dobil le dve izmed zadnjih devetih domačih tekem v Ligi prvakov. V skupinskem delu lanske sezone je Barca na Nou Campu slavila s 3:0, na Gerlandu pa je bilo 2:2.

"Na zadnjih dveh tekmah res nismo dosegli pričakovanih izidov, a v našem moštvu nihče ne dvomi o napredovanju. Še vedno smo zelo samozavestni. Po tako grenkem porazu smo bili potrti, a na srečo nas kmalu čaka nova težka tekma in ni časa za slabo voljo," je poudaril Carles Puyol. Kapetan bo znova zaigral namesto poškodovanega Erica Abidala, ki bo zaradi poškodbe dimelj počival osem tednov. Manjkal bo tudi odlični vezist Andres Iniesta, nadomestil ga bo Seydou Keita.

Lyon je slavil v gosteh pri Nancyju z 2:0 in ima na vrhu lestvice šest točk prednosti pred Parižani. Počivali so ključni igralci Juninho, Ederson in Karim Benzema. Le enkrat se je Lyon prebil v četrtfinale najelitnejšega klubskega tekmovanja.

Na Emiratesu oboji rešujejo sezono
Arsenal in Roma sta v prvenstvu že precej zaostala. Topničarji so šele na na petem mestu, za Aston Villo zaostajajo za šest točk in vse kaže, da se sploh ne bodo prebili v kvalifikacije za Ligo prvakov prihodnjo sezono. Tudi Roma je šele na šestem mestu, a za četrtim mestom zaostaja le dve točki. V sezoni 2002/03 sta se ekipi dvakrat srečali, v Londonu je bilo 1:1, na Olimpicu pa 3:1 za Arsenal. Varovanci Arsena Wengerja so na domačem igrišču v Ligi prvakov neporaženi že 25 tekem, na zadnjih desetih srečanjih so prejeli le dva gola. Roma je dobila le eno izmed 15 tekem v Angliji, zadnjih pet jih je izgubila. V zadnjih dveh sezonah je bila povsem nemočna proti Manchester Unitedu v četrtfinalu.

Osmina finala, prve tekme, torek ob 20.45:
ATLETICO MADRID - PORTO
LYON - BARCELONA
ARSENAL - ROMA
INTER - MANCHESTER UNITED

Povratne tekme bodo 11. marca.


Sreda ob 20.45:

REAL MADRID - LIVERPOOL
CHELSEA - JUVENTUS
VILLARREAL - PANATHINAIKOS
SPORTING - BAYERN

Povratne tekme bodo 10. marca.

A. G.