Jose Mourinho je med tekmo večkrat nezadovoljno reagiral, na koncu pa pošteno priznal izpad. Foto: EPA
Jose Mourinho je med tekmo večkrat nezadovoljno reagiral, na koncu pa pošteno priznal izpad. Foto: EPA
Alex Ferguson
Manchester United še vedno lahko osvoji pet večjih lovorik, po zmagi na svetovnem klubskem prvenstvu in ligaškem pokalu, je v igri še v državnem prvenstvu, FA-pokalu in Ligi prvakov. Foto: EPA
Arsenal v Premier League trenutno zaseda 5. mesto. Foto: EPA
Ferguson in Wenger zelo zadovoljna

Liverpool in Chelsea sta se že v torek uvrstila med 8 najboljših, dan pozneje pa sta jim sledila še Manchester United in Arsenal. Večina oči je bilo usmerjenih na Old Trafford, kjer so rdeči vragi z 2:0 izločili Inter in po petih letih postali sploh prvi branilec najuglednejše evropske lovorike, ki se je prebil v četrtfinale.

Vragom rekord neporaženosti
Manchester United je v Ligi prvakov neporažen že 21 tekem zapored, kar je nov rekord v evropskih tekmovanjih. Angleži so si rekord predtem delili z Juventusom, ki je 20-krat ostal neporažen med letoma 1970 in 1972 v Pokalu Uefa. Rdeči vragi pa so na svojem stadionu v Ligi prvakov neporaženi že 19 tekem (15 zmag in 4 remiji). Nazadnje so izgubili v osmini finala pred 4 leti, ko jih je premagal Milan.

Ferguson: "Tekma ali samomor?"
"To je bil eden tistih evropskih večerov, za katerega dolgo časa ne moreš vedeti, ali gledaš nogometno tekmo ali pa pravi samomor," je bil po tekmi najprej kritičen domači trener Alex Ferguson, ki je svojo nenavadno izjavo dodatno obrazložil: "Hitro smo dosegli vodilni zadetek, in prepričan sem bil, da bo kmalu padel še eden, s katerimi bi končali vse dvome o zmagovalcu. Toda nato smo na sredini igrišča začeli igrati slabše, delali številne napake in poskušali z atraktivnimi podajami. Inter je pritisnil in srečo smo imeli, da smo ob polčasu sploh vodili."

Mourinho poražen šele drugič
"V drugem polčasu smo igrali mnogo bolje, obramba je bila dobra. V osmini finala nismo imeli sreče z žrebom, v četrtfinalu si želim predvsem boljše naše igre in verjamem, da jo lahko prikažemo," je razpredal Ferguson, ki se je v 14. medsebojnem obračunu z Josejem Mourinhom veselil šele druge zmage.

Študiranje Vidića ni pomagalo
Jose Mourinho je na mednarodno prizorišče skozi velika vrata vstopil pred petimi leti prav na Old Traffordu, ko je v izdihljajih povratne tekme osmine finala s Portom izločil Angleže in ob golovi črti silovito proslavljal. Tokrat je bil veliko bolj miren: "Nihče nam ne more očitati, da nismo opravili svoje domače naloge. Ogledali smo si 50 DVD-jev, kako Vidić igra ob kotih, pa nam je vseeno zabil gol."

Dejavnik sreče
"United si je zaslužil napredovanje, saj nas je premagal in dosegel dva zadetka. To je treba sprejeti, mislim, da nihče ne sme biti jezen na predstavo moje ekipe. Igrali smo dobro, a enostavno nismo imeli sreče. Nerad govorim o sreči in smoli, a proti tako dobrim ekipam včasih potrebuješ srečo," je v svojem slogu še povedal Portugalec in nato polaskal nasprotniku: "Njihova ekipa je dosegla neko maksimalno raven igre. Imajo izkušnje, kakovost in dobro telesno pripravljenost. Nas čaka zdaj državno prvenstvo, in prepričan sem, da bomo postali prvaki."

Wenger: "Pokazali smo karakter"
Od angleškega kvarteta je imel še največ dela Arsenal, ki se je v četrtfinale mimo Rome uvrstil šele po streljanju enajstmetrovk. "Nesrečno smo prejeli zadetek, nato še zapravili prvo enajstmetrovko. Potrebovali smo nekaj posebnega, da smo se vrnili. Pokazali smo velik karakter," je bil po tekmi vesel trener topničarjev Arsene Wenger. Pred tekmo je bilo sicer nekaj izgredov, v katerih je bilo ranjenih nekaj angleških navijačev.

Guardiola si želi Angležev
O moči angleških ekip je veliko razmišljal trener Barcelone Pep Guardiola: "Če želiš zmagati v Ligi prvakov, moraš igrati z najboljšimi. Izziva se veselim, lepo bi bilo okusiti uspeh proti eni od angleških ekip." Ponos Katalonije se je s 5:2 znesel nad Lyonom.

S. J.

Ferguson in Wenger zelo zadovoljna