Nafta bo v sedmi sezoni med slovensko elito lovila najboljšo uvrstitev v svoji zgodovini. Do zdaj so Lendavčani trikrat osvojili končno sedmo mesto. Foto: Marko Madžarac
Nafta bo v sedmi sezoni med slovensko elito lovila najboljšo uvrstitev v svoji zgodovini. Do zdaj so Lendavčani trikrat osvojili končno sedmo mesto. Foto: Marko Madžarac
Béla Koplárovics je avgusta 2002 kot rezervist potopil Man United, ki se je ZTE-ju nato maščeval z visoko zmago s 5:0. Zdaj bo Koplarovics dokazoval svoje znanje na slovenskih zelenicah. Foto: EPA
Nafta
Prekmurci imajo radi nogomet, zato so tribune v Lendavi lepo zapolnjene. Foto: Čiček/www.nknafta.si
Nafta
Nafta v novo sezono stopa s precej spremenjeno postavo v primerjavi z lansko sezono. Foto: Čiček/www.nknafta.si

Vabljeni k branju:
- Predstavitev Kopra
- Predstavitev Drave

Lanska jesen je bila za Lendavčane sanjska, saj so jo končali kar na 2. mestu. Sledila je katastrofalna pomlad in na koncu so se "naftaši" celo zapletli v boj za obstanek. Slabi rezultati in porazne igre ter končno 7. mesto so odnesli trenerja Damirja Roba, ki ga je nadomestil Nebojša Vučičević. Srbski strokovnjak je pred dvema letoma že vodil Nafto, a jo je moral zapustiti zaradi neustrezne trenerske licence, ki jo je zdaj že pridobil.

40-odstotno znižanje proračuna
Kadrovanje je prevzel stari-novi športni direktor Marjan Dominko. "Načrt kluba je zmanjšanje proračuna za 40 odstotkov, pri tem uvrstitev kluba ne sme biti slabša kot lani," je osnovni cilj za MMC izdal Dominko in dodal: "Uvrstitev mora biti višja, pri čemer moštvo še ni na željeni ravni." Skromni, a finančno stabilni prvoligaš je v skladu z gospodarsko krizo neuradno zmanjšal proračun na 700 tisoč evrov. Posledično so Kolodvorsko 7 v Lendavi zapustili številni nosilci igre iz pretekle sezone.

Kdo je odšel in kdo prišel?
Lendavo so zapustili številni igralci, ki jim je potekla pogodba oz. so našli ugodnejše pogodbe drugje v Sloveniji ali na Cipru: Tim Lo Duca (blizu podpisa z Rudarjem), Eldin Adilović, Blaž Brezovački, Damir Pekič (oba Domžale), Stanislav Kuzma (Olympiakos Nikozia). Izkušenemu vratarju se je na sredozemskem otoku pridružil tudi Jože Benko, ki se je samo za nekaj dni vrnil k Nafti, odločil tekmo s Hajdukom in se podal za boljšim zaslužkom na Ciper.

Uprava je podaljšala pogodbi le z motorjema ekipe Sinišom Jankovićem in Estoncem Konstantinom Vassiljevim. Na preizkušnji se je dokazal mladi bosanski reprezentant Emil Miljković, ki ima tudi potni list EU-ja, tako da ne bo zasedal mesta tujca. V stari klub sta se vrnila Borut Gerenčer in madžarski napadalec Joszef Sebök. Klub je za trojico že pripravil pogodbe, prav tako bo v teh dneh konkurenco v vratih povečal izkušeni Tomaž Murko (Drava).

Krvnik rdečih vragov v modro-belem dresu
Zadnja okrepitev v poletnem prestopnem roku pa je Béla Koplárovics. 28-letni vezist je pred sedmimi leti zablestel v dresu ZTE-ja, ko je v 3. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov v 92. minuti dosegel edini zadetek za senzacionalno zmago madžarskih prvakov nad Manchester Unitedom. Po letih igranja za Zalaegerszegi je bil zadnjega pol leta posojen k drugoligašu Pecsi MFC, zdaj pa prek Nafte išče priložnost za nogometni preporod.

Vrhunec priprav Koren in West Bromwich
Nafta je začela priprave 15. junija. Začetek je bil zelo uspešen, doma so z 1:0 premagali splitski Hajduk, nato pa med pripravami v Avstriji najprej odpravili češkega prvoligaša Bohemians z 2:0 in nato še remizirali z ugledno praško Sparto (0:0). Zadnji konec tedna so Lendavčani nastopali na turnirju v Čakovcu, kjer pa so doživeli kar tri poraze s hrvaškimi klubi (Medjimurje - 2:1, Varteks - 3:1 in Sloboda - 3:0).

V sredo čaka navijače in najstarejši klub na Slovenskem prvi vrhunec nove sezone - prijateljska tekma z angleškim West Bromwich Albionom, za katerega igra tudi kapetan Slovenije Robert Koren. Domače prvenstvo bo Nafta začela z nedeljskim gostovanjem pri velenjskem Rudarju.