Arjen Robben je bil veliki junak Bayerna v Firencah. Foto: EPA
Arjen Robben je bil veliki junak Bayerna v Firencah. Foto: EPA
Stevan Jovetić
Fiorentini nista pomagala niti dva zadetka Stevana Jovetića. Foto: Reuters
Arjen Robben in Mark van Bommel
Nizozemska strelca na stadionu Artemio Franchi - Arjen Robben in Mark van Bommel. Foto: EPA
Nicklas Bendtner
Nicklas Bendtner - trikratni strelec Arsenala na Emiratesu. Foto: Reuters
Andrej Aršavin
Andrej Aršavin je stalno sejal paniko v Portovi obrambi. Foto: EPA

Močan veter in mraz sta pospremila obe moštvi na igrišče na povratni tekmi osmine finala nogometne Lige prvakov, potem ko so Nemci na prvem srečanju slavili z 2:1. Fiorentina, ki je v prvem polčasu igrala z vetrom, je razmeroma hitro izničila prednost Bavarcev. V 28. minuti je zadel Juan Vargas, ki je bil ob levi vratnici na pravem mestu po odbiti žogi Bayernovega vratarja Hansa Jörga Butta. Ta ni najbolje posredoval po strelu Marca Marchionnija od daleč. Do tedaj je Fiorentina igrala precej nepovezano, a bila vseeno konkretnejša od Bayerna, ki je imel sicer terensko premoč.
Štirje zadetki v 12 minutah
"Vijoličasti" iz Toskane so v 54. minuti podvojili vodstvo. Po podaji Marchionnija z desne strani je Alberto Gilardino (bil je sicer v "ofsajdu") v kazenskem prostoru s peto lepo podaljšal do Stevana Jovetića, ta pa je drugič premagal Butta, ki se je resda izkazal malo prej, ko je Gilardinu preprečil zadetek. Kazalo je, da so Münchenčani na kolenih, a so hitro vrnili udarec, saj je po prodoru in podaji Francka Riberyja z leve strani Mark van Bommel z natančnim strelom z 20 metrov v desni spodnji kot vrat Sebastiena Freya znižal na 1:2.
Niz zadetkov v kratkem času je nadaljeval Jovetić že štiri minute pozneje. 20-letni Črnogorec je znova zadel po lepi dvojni podaji z Gilardinom in ob neodločnem Danielu van Buytnu. Veselje domačih navijačev pa je bilo spet kratko, saj je Arjen Robben le minuto zatem z izjemnim strelom v desni zgornji kot dosegel pravi evrogol s približno 25 metrov (žoga je dodatno hitrost dobila z vetrom) in v četrtfinale popeljal Nemce. Italijani se do konca tekme niso več pobrali in niso niti enkrat resneje ogrozili gostov.

Vse je začelo pri Aršavinu
Enako prednost kot Bayern (2:1) so na stadionu Emirates v Londonu proti Arsenalu branili nogometaši Porta, toda že v deseti minuti so morali spremeniti taktiko. Arsenal je po akciji, ki bi jo moral sodnik zaradi prepovedanega položaja prekiniti, povedel z zadetkom Nicklasa Bendtnerja, potem ko je večino dela opravil Andrej Aršavin. Danski napadalec je v 25. minuti povišal na 2:0, akcijo pa je spet pripravil Aršavin. Fucile je storil napako, žogo je dobil ruski zvezdnik, preigral tri nogometaše Porta in podal pred gol, kjer je Bendtner le podstavil nogo. Tik pred polčasom je imel Bendnter priložnost za hat-trick, a je Helton njegov strel ubranil.

Izjemna akcija Nasrija
V drugem polčasu je Porto pritisnil. Falcao je v kazenskem prostoru sprožil močan strel, vendar preveč po sredini. Vseeno je imel Manuel Almunia kar nekaj težav, da je ukrotil žogo. Sledila je najlepša akcija večera. Samir Nasri je osmešil Portovo obrambo in z močnim strelom z desnico povišal na 3:0. V 66. minuti je bilo vse odločeno. Odlični Aršavin je krenil v protinapad, pretekel pol igrišča, našel Emmanuela Eboueja, ki je postavil piko na i. Tik pred koncem je enajstmetrovko izkoristil Bendtner in prišel do hat-tricka. 5:0 je vsekakor zmaga, ki je glede na Arsenalove težave (trije igralci prvega moštva, vključno s kapetanom Cescom Fabregasom, so poškodovani) nihče ni pričakoval.

Liga prvakov, osmina finala, povratne tekme
Fiorentina - BAYERN 3:2 (1:0) 1:2
Vargas 28., Jovetić 54., 64.; van Bommel 60., Robben 65.
Fiorentina: Frey, De Silvestri, Natali, Kroldrup, Felipe (79./Pasqual), Montolivo, Zanetti, Marchionni, Jovetić, Vargas (82./Keirrison), Gilardino.

Bayern: Butt, Lahm, van Buyten, Badstuber, Alaba, Robben, van Bommel, Schweinsteiger, Ribery (90./Pranjić), Müller, Gomez (30./Klose).
ARSENAL - Porto 5:0 (2:0) 1:2
Bendtner 10., 25., 90./11-m, Nasri 64., Eboue 66.

Arsenal: Almunia, Sagna, Campbell, Vermaelen, Clichy, Nasri (73./Denilson), Song, Diaby, Rosicky (57./Eboue), Aršavin (76./Walcott), Bendtner.

Porto: Helton, Fucile, Rolando, Alves, Pereira, Micael (76./Guarin), Nuno Coelho (46./Rodriguez), Meireles, Varela (76./Gonzalez), Falcao, Hulk.
Sreda ob 20.45:
REAL MADRID - LYON 0:1
MANCHESTER UNITED - MILAN 3:2

Torek, 16. marca, ob 20.45:

SEVILLA - CSKA MOSKVA 1:1
CHELSEA - INTER 1:2

Sreda, 17. marca, ob 20.45:
BARCELONA - STUTTGART 1:1
BORDEAUX - OLYMPIACOS 1:0
V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.