Milivoje Novakovič je dosegel natančno polovico vseh zadetkov svojega kluba(12 od 24), po težavah Ümita Özata je prevzel kapetanski trak, postal je ljubljenec Kölna, zdaj se mu pa ponuja še priložnost za skok med TV-zvezde. Foto: Reuters
Milivoje Novakovič je dosegel natančno polovico vseh zadetkov svojega kluba(12 od 24), po težavah Ümita Özata je prevzel kapetanski trak, postal je ljubljenec Kölna, zdaj se mu pa ponuja še priložnost za skok med TV-zvezde. Foto: Reuters
Mišo Brečko
'Če ne bi storil napake, bi zmagali,' je po tekmi z glavo zmajeval Mišo Brečko in dodal: 'Imel sem žogo, moral bi jo podati naprej, pa sem se odločil, da jo vrnem vratarju. Kakšna napaka ...' Foto: MMC RTV SLO
Dalibor Stevanovič
Dalibor Stevanovič je pogodbo z Vittessom podpisal 22. januarja, tri dni pozneje pa je že debitiral proti NEC-u. Skupno je zaigral na sedmih tekmah, v 529 minutah je zabil tri gole in prejel dva rumena kartona. Foto: RTV SLO
Mirnes Šišič
Od Slovencev sta v dresu Crvene zvezde najboljši vtis pustila Milenko Ačimovič (1998-2002) in Marko Elsner (1983-87). Bo Mirnes Šišič njun dostojen naslednik? Foto: MMC RTV SLO

"Mišo", kot ga kličejo bližnji, naj bi po pisanju rumenega porenskega "Expressa" v "Verbotene Liebe" zaigral ruskega milijonarja, a so producenti limonade že sporočili: "On lahko igra samo sebe, kar bi mu tudi dalo veliko več." Očitno je tam, kjer je dim, tudi ogenj.

Brečko kriv za gol
No, petkov večerni obračun z Arminio se je za kapetana Kölna končal že ob polčasu, saj zaradi poškodbe dimelj ni mogel nadaljevati igre. Po prvih poročilih bo "Novagol" že pripravljen za petkovo tekmo s Schalkejem. "Kozlički" so proti Arminii kljub visokim pričakovanjem po zmagi pri Bayernu iztržili le točko. Krivec za to je bil Mišo Brečko, ki je v 43. minuti žogo namesto vratarju podal Chrisu Katongu, ki je je postavil končni izid 1:1.

Razkurjeni "Prale"
Tretji slovenski akter v nemški prvi ligi - Bojan Prašnikar - jo je odnesel še slabše. Cottbus je po dvakratnem vodstvu klonil pri Bochumu, neposrednemu tekmecu za obstanek, po sporno dosojeni enajstmetrovki s 3:2. "To je škandal! Izgubili smo zaradi 11-m, ki je ni bilo, očitnega prekrška nad našim igralcem pa sodnik pet minut pozneje ni videl," je bil razkurjen "Prale", prvi slovenski trener v eni izmed elitnih petih evropskih nogometnih lig. Energie po 22. krogu z 20 točkami zaseda 16. mesto, medtem ko je Köln deseti z 29 točkami.

Stevanovič blestel v Rotterdamu
Nizozemska je povsem prerodila Daliborja Stevanoviča, ki po dobrem mesecu igranja za Vittesse že spominja na Dadota iz Domžal. Tokrat je arnhemski klub gostoval pri slovitem Feyenoordu in eden glavnih igralcev na polnem De Kuipu je bil slovenski vezist. V 60. minuti je Lasse Nilsson na 20 m spustil žogo za Stevanoviča, ki je silovito ustrelil z desnico in razparal mrežo Rotterdamčanov ter povedel Vittesse v vodstvo z 2:1. Na koncu je točko gostiteljem prinesel šele prekaljeni veteran Roy Makaay.

Kapetan v težkem položaju
Z bojem za obstanek se bo do konca sezone ukvarjal tudi Robert Koren. West Bromwich je na gostovanju pri Evertonu izgubil z 2:0. Slovenski kapetan je pri zaostanku z 1:0 nekajkrat poizkusil s streli z razdalje, a je bil njegova levica premalo natančna. "Baggiesi" so trdno na zadnjem mestu (22 točk), za rešilnim 16. mestom pa zaostajajo za štiri točke. Težava čete Tonyja Mowbryja je predvsem napad, ki so ga razredčile poškodbe in porazna obramba (51 prejetih golov).

Sarma še ni pripravljen
Poškodba kolena Samirja Handanoviča se je izkazala za malce resnejšo, tako da je slovenski reprezentančni vratar izpustil tako povratno tekmo pokala Uefa kot tudi 26. krog Serie A, v katerem je Udinese z 2:0 odpravil Lecce (Jan Koprivec je bil na klopi). Vse slabše gre slovenskima predstavnikoma v italijanski drugi ligi. Jasmin Handanovič je z Mantovo izgubil proti Bariju (2:0), Zlatko Dedič (igral od 66. minute) pa s Frosinonejem proti Brescii (0:3). Kluba si zdaj v 22-članski ligi delita 17. mesto.

Jokič na stranskem tiru
V Franciji sta prišla Valter Birsa (igral do 70. minute) in Boštjan Cesar do nove točke. Auxerre je z viskoletečim Toulousom doma igral 1:1, Grenoble pa je isti izid iztržil v 90. minuti igre v Nantesu. Po odhodu Birse iz Sochauxa je v nemilost trenerja Francisa Gillota očitno padel še drugi Slovenec pri "levčkih" - Bojan Jokič je že tretji krog zapored ostal zunaj kadra, predtem pa je na 23 tekmah kar 15-krat zaigral v začetni postavi.

Debi Šišiča v dresu zvezde
Že 135. beograjski derbi med Partizanom in Crveno zvezdo se je končal z remijem 1:1, postregel pa je z debijem Mirnesa Šišiča v rdeče-belem dresu. Velenjčan je v igro vstopil v 76. minuti, mladega Kranjčana Danijela Marčete ni pa bilo v kadru belo-črnih.

T. G.