Armina Bačinoviča je  Zlatan Ibrahimović navdušil še najbolj od vseh zvezdnikov, proti katerim je do zdaj igral v Italiji. Foto: EPA
Armina Bačinoviča je Zlatan Ibrahimović navdušil še najbolj od vseh zvezdnikov, proti katerim je do zdaj igral v Italiji. Foto: EPA
Armin Bačinovič
Bačinovič je v 63. minuti izenačil na 1:1. Foto: EPA
Alexandre Pato in Armin Bačinovič
V 13. minuti je Bačinovič po strelu iz kota takole zamudil ob Alexandru Patu, ki je zadel za vodstvo Milana z 1:0. Foto: Reuters
Armin Bačinovič
"V zadnjem času mi je bil pri srcu prav Milan," je Bačinovič odgovoril na naše vprašanje, ali je bil morda v otroštvu navijač kakšnega italijanskega kluba. Tudi rdeče-črni so se ob poletni evropski pravljici Maribora resno ogreli zanj, a prepozno. Foto: EPA
Clarence Seedorf in Armin Bačinovič
Milan je proti Palermu v okvir vrat streljal le štirikrat in dosegel kar tri gole, Clarence Seedorf pa je v drugem polčasu stresel še vratnico. Foto: EPA

Zabiti gol na San Siru so sanje vsakega nogometaša. Za "Bačota" so v sredo zvečer že pri 21 letih postale realnost.

Mladi Mariborčan s Palermom iz Milana resda ni odnesel niti točke, toda 10. november 2010 si bo kljub temu zapomnil za vse življenje. V 11. krogu italijanskega prvenstva se je vpisal med strelce na tekmi proti sedemkratnemu evropskemu prvaku, ki je na koncu slavil s 3:1. Nogometaši Palerma so po porazu prespali v Milanu in tam opravili tudi jutranji trening, nato pa se vrnili na Sicilijo.
Slabih 24 ur po tekmi je Bačinovič občutke ob novem sijajnem dosežku v svoji karieri strnil za MMC.

"Nestrpno že pričakujem nov reprezentančni zbor. O tem, koliko bom igral, odloča selektor. Zadovoljen sem že, da sem zraven, in ne bom jezen, četudi ne bom dobil priložnosti za igro," je Bačinovič povedal pred prijateljsko tekmo Slovenije proti Gruziji, ki bo v sredo v Kopru. Njegove izvrstne igre so po poročanju angleških medijev pritegnile tudi pozornost Chelseaja in Liverpoola, ki naj bi si ga želela v svoje vrste privabiti že v naslednjem prestopnem roku.

Armin, najprej čestitke za zadetek v Milanu. Doseči gol na San Siru ni kar tako, zato ste najbrž prejeli veliko čestitk. Se je oglasil kdo, ki ste se ga še posebej razveselili?
Hvala za čestitke. Res je, to je nekaj posebnega. Moram povedati, da se mi je zgodilo nekaj neverjetnega. Zelo sem vesel, to je dodatna motivacija za naprej. Zadovoljen sem tudi s svojo igro. Prejel sem res veliko čestitk, najbolj pa mi je bila pri srcu očetova, ki ga imam zelo rad in ga zelo cenim.

Kaj pa Zlatko Zahovič, neke vrste režiser vašega prestopa na Sicilijo? Vam je čestital?
Ni še. Mislil sem, da bo, ampak verjetno ga bom moral jaz poklicati (smeh). Sicer se pogosto slišiva in sva redno "na zvezi".

Vam da kakšen koristen nasvet?
Pred prvo tekmo z Interjem mi je svetoval, zdaj pa mi nima več kaj, saj je vse pozitivno. Pred debijem v Serie A mi je dejal, naj igram tako, kot znam, tako kot v Mariboru. Res sem vesel, da se slišim z njim. V čast mi je.

Zadetka ste bili seveda veseli, poraz z 1:3 pa vas gotovo ni spravil v dobro voljo. Glede na to, da vam je dolgo časa kazalo dobro, bi najbrž lahko izvlekli kaj več, kajneda?
Res je. Moram priznati, da sem pri prvem golu malo zamudil in bil kriv zanj, a sem se nato z zadetkom za napako odkupil. Že v slačilnici sem se opravičil soigralcem, toda ti o moji krivdi niso želeli niti slišati. Igrali smo naprej. Ne vem, zakaj smo se po izenačenju povlekli nazaj. Po mojem mnenju bi morali Milan stisniti, saj so mu tudi navijači začeli žvižgati. Škoda, lahko bi tudi zmagali. A zgodilo se je, kar se je, ne moremo pomagati.

Vam je bilo kaj žal, da niste Alexandra Pata ob prvem zadetku Milana bolje pokrili?
Žal mi je, to je normalno. Ampak to so pač največji zvezdniki. Ko jih izpustiš le za centimeter, te že kaznujejo. Na prihodnjih tekmah bo treba bolj paziti in verjamem, da bom naslednjič nalogo dobro opravil. Tudi proti Laziu smo dobili podoben zadetek, a mislim, da bomo te stvari na prihodnjih tekmah izboljšali. Ko izgubiš proti velikemu klubu, ni razloga za slabo voljo, ker to ni nič posebnega oziroma nekako normalno. Tekma je že pozabljena in mi gremo naprej. Že v nedeljo nas čaka Catania. To je res velik derbi na Siciliji, zato moramo zmagati.

Tekma je v sredo poskrbela za veliko razburjenje v vašem klubu zaradi slabega sojenja. Kako ste sami videli sporne dogodke na igrišču?
Jaz sodnikov nikoli ne komentiram. Kar je piskal, je piskal, spremeniti ne moremo nič. Gremo dalje.

Predsednik vašega kluba Maurizio Zamparini je bil besen zaradi napak sodnika in napovedal, da bo prodal klub ...
Nekaj sem bral o tem, kaj več pa ne vem.

Se igralci s tem torej ne obremenjujete?
Mislim, da ne.

Omenili ste že, da ste zadovoljni s svojo predstavo proti Milanu. Lahko poveste kaj več o tem? Kaj vam je bilo všeč?
Všeč mi je bilo to, da nisem izgubil niti ene žoge. Tudi podaje so bile točne. Vesel sem, da sem tudi tekaško dobro pripravljen, saj igranje v Serie A zahteva veliko teka. Hvala Bogu mi to ne dela težav.

V italijanskem prvenstvu ste zadeli drugič. Tako kot proti Bologni ste tudi tokrat mrežo zatresli z roba kazenskega prostora. Je bil udarec tak, kot ste želeli?
Nameraval sem udariti "bombo", ampak mislil sem, da bo žoga šla bolj visoko. Šla je po tleh, Abbiati pa je bil na napačni nogi. Kdo ve, morda pa ne bi šla v mrežo, če bi zletela bolj visoko.

Gostovanje na San Siru je bilo za vas nekaj posebnega tudi zaradi tega, ker ste se pomerili s klubom, ki se je poleti tudi resno ogrel za vas, ampak nekoliko prepozno. Kako ste se počutili, ko ste stopili na zelenico tega kultnega stadiona?
Že od malega sem želel takšne tekme gledati v živo, zdaj pa sem kar zaigral na San Siru. Res je nekaj posebnega. To si bom zapomnil za vse večne čase in želim si še več tekem na takšnih objektih.

V dveh mesecih, odkar ste na Siciliji, ste se že srečali s tremi največjimi klubi v Italiji - Interjem, Juventusom in Milanom. Kateri od njihovih zvezdnikov vas je najbolj navdušil?
Zlatan Ibrahimović je res nekaj posebnega. To je igralec, ki ima vse. Z veseljem je bilo igrati proti njemu.
Vaš največji zvezdnik Javier Pastore je moral v Milanu predčasno zapustiti zelenico. Za kakšno poškodbo pravzaprav gre?
Mislim, da ni nič hujšega in da bo že v nedeljo lahko znova igral.
Zadetek Bačinoviča proti Milanu (od 1:38 dalje)