Foto:
Foto:
Adriano Galliani
Adrianu Gallianiju je en stolček očitno premalo. Foto: EPA
Claudio Lotito
Franco Carraro
Pasivnost se včasih maščuje. To zdaj čuti Franco Carraro. Foto: EPA

Na vrhu seznama je Luciano Moggi. Nekdanji generalni direktor Juventusa je posredno kriv za odkritje afere, saj so novinarji objavili vsebino nekaterih njegovih telefonskih pogovorov o nameščanju sodnikov za lansko sezono. Iz stare dame je obtožen še nekdanji izvršni direktor Antonio Giraudo. Slednji je tudi obtožen zaradi domnevnih nepravilnosti pri prestopu nogometašev Juventusa.

Dvojna vloga Gallianija
Obtoženi so še predstavniki Milana, Fiorentine in Lazia. Adriano Galliani je podpredsednik Milana in nekdanji predsednik združenja italijanskih klubov, ki je skrbelo za interese klubov iz Serie A in Serie B. Zaradi opravljanja dvojne vloge je obtožen opravljanja funkcij z nasprotujočimi si interesi. Leonardo Meani je član Milanove uprave. Mediji so objavili njegov pogovor iz aprila 2005, ko se je burno pritoževal nad stranskim sodnikom ob porazu Milana proti Sieni.

Fiorentina ne sme izpasti
Fiorentina ima na obtožnici tri svoje predstavnike. Brata Diego (lastnik moštva) in Andrea Della Valle (predsednik kluba) sta bila zasačena ob številnih pogovorih z Moggijem (o nameščanju sodnikov) in s predstavnikom nogometne zveze Paolom Bergamom. Pogovori z Bergamom so se vrteli o akciji preprečitve izpada Fiorentine iz prve lige v sezoni 2004/2005. Generalni direktor Sandro Mencucci je v pogovoru z Bergamom zatrdil, da lastnik njihovega kluba ne bo več zastopal interesov manjših klubov, v zameno pa bo sprejemal sodniško pomoč.

Zadnji obtoženi predstavnik klubov je Claudio Lotito, ki je predsednik Lazia in največji delničar kluba. V pogovorih z zvezo je Lotito zaupal, da mu je Diego Della Valle predlagal ponudbo o "prodaji" tekme proti Fiorentini ob koncu sezone 2004/2005, ko je vijoličnim grozil izpad iz lige.

Predsednik je vedel, a ni ukrepal
Na vrhu predstavnikov tamkajšnje nogometne zveze je nekdanji predsednik Franco Carraro, ki je s svojega položaja odstopil 8. maja. Carraro je obtožen, ker je vedel za nečednosti, a ni storil ničesar, da bi jih tudi preprečil. Innocenzo Mazzini je nekdanji podpredsednik zveze, ki je odstopil tri dni za Carrarom. V pogovorih z Moggijem se je strinjal, da bo predstavnik Juventusa lahko prisoten pri delegiranju sodnikov.

Lovke segle celo v Uefo
Največ masla na glavi naj bi imel Pierluigi Pairetto, ki je bil zadolžen za delegiranje sodnikov v sezoni 2004/2005. Ko je bil še član Uefine sodniške komisije, je pred tekmo Lige prvakov septembra 2004 med Juventusom in Ajaxom vodstvu stare dame že dva tedna prej povedal, kdo bo sodil tekmo. Ime sodnika se sicer objavi šele dva dneva pred tekmo.

Pietro Ingargiola je opazovalec sodniškega dela. Možakar je bil priča incidentu iz novembra 2004, ko sta Moggi in Giraudo po Juventusovem porazu proti Reggini v slačilnico zaprla sodnika Gianluco Paparesto, a ni ničesar ukrepal. Iz italijanske zveze so obtoženi še Gennaro Mazzei, Tullio Lanese, Cosimo Maria Ferri in Paolo Bergamo.

Zaradi afere ostal brez Nemčije
Zadnji del sestavljanke tvorijo sodniki. Med osmerico glavnih je najbolj zveneče ime Massimo De Santis, ki je zaradi vpletenosti v škandal ostal brez sojenja na svetovnem prvenstvu. Preostali obtoženi sodniki so Paolo Bertini, Paolo Dondarini, Domenico Messina, Gianluca Paparesta, Gianluca Rocchi, Pasquale Rodomonti in Paolo Tagliavento. V "kategoriji" stranskih sodnikov pa sta omenjena Fabrizio Babini in Claudio Puglisi.

S. J./RTV SLO