Mohamed Homos je izkoristil zmedo v italijanski obrambi. Foto: EPA
Mohamed Homos je izkoristil zmedo v italijanski obrambi. Foto: EPA
Essam El Hadary
Essam El Hadary je bil junak velike zmage Egipta. Foto: EPA
Italijani zašli v težave

Nogometaši Italije bodo še trepetali za polfinale Pokala konfederacij. Egipt jih je z golom Mohameda Homosa ugnal z 1:0.
Junak srečanja je bil nedvomno vratar afriških prvakov Essam El Hadary, ki je bil vedno na pravem mestu. V nedeljo se bodo Italijani v velikem derbiju pomerili z Brazilci, Egipt pa z Američani. Položaj v skupini B se je zelo zapletel.

Italijani so si ob terenski premoči priigrali nekaj priložnosti, najlepše Giuseppe Rossi v 12. in 25. ter Vincenzo Iaquinta v 24. minuti, toda nenatančnost oziroma vratar El Hadary sta jima preprečila veselje. Egipčani so se večji del prvega dela organizirano branili, potem pa iz prve prave priložnosti zadeli. V 40. minuti je Mohamed Aboutreika podal s kota, v sredini pa je najvišje skočil Homos in žogo ob vratnici poslal v mrežo. Neodločen je bil Fabio Cannavaro in Gianluigi Buffon je bil brez možnosti.

Iaquinta stresel le okvir vrat
Tudi v nadaljevanju so Italijani narekovali ritem in si pripravili nekaj priložnosti, a se sijajni El Hadary ni pustil presenetiti. Dvakrat se je sam pred njim znašel Iaquinta, toda tako v 54. kot tudi v 70. minuti je bil egiptovski čuvaj mreže uspešnejši. Izjemno priložnost je zapravil tudi Riccardo Montolivo v 74. minuti, ko je bil spet na mestu El Hadary. Igralec Fiorentine bi ga lahko vprašal, v kateri kot bi streljal, nato pa je sprožil po sredini. Najbližje izenačenju je bil Iaquinta, ki je v 86. minuti z desne strani zadel prečko.

2. krog:
EGIPT -
ITALIJA 1:0 (1:0)
52.150; Homos 40.

Egipt: Al Hadary, Said, Fathy (80./Fathy), Said, Wael Gomaa, Moawad (70./Farag), Mohamed Shawky, Homos, Aboutreika, Hosny, Zidan (57./Ahmed Eid)

Italija:
Buffon, Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Grosso, De Rossi, Gattuso (58./Montolivo), Pirlo, Quagliarella (64./Pepe), Rossi (58./Toni), Iaquinta.

ZDA - BRAZILIJA 0:3 (0:2)
39.617; Melo 7., Robinho 20., Maicon 62.

3. krog, nedelja ob 20.30:
ITALIJA - BRAZILIJA (Pretoria)

EGIPT - ZDA (Rustenburg)


Lestvica:

BRAZILIJA 2 2 0 0 7:3 6 točk
ITALIJA 2 1 0 1 3:2 3
EGIPT 2 1 0 1 4:4 3
ZDA 2 0 0 2 1:6 0



A. G.

Italijani zašli v težave