Olimpija in Maribor sta se v zadnjih 11 dneh srečala trikrat - dvakrat v pokalu (v Stožicah je z 1:3 zmagal Maribor, v Ljudskem vrtu z 0:1 Olimpija) in v nedeljo še v državnem prvenstvu. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija in Maribor sta se v zadnjih 11 dneh srečala trikrat - dvakrat v pokalu (v Stožicah je z 1:3 zmagal Maribor, v Ljudskem vrtu z 0:1 Olimpija) in v nedeljo še v državnem prvenstvu. Foto: Aleš Fevžer
Fajić junak derbija v Stožicah

derbijev.

Uvrstil se je v polfinale slovenskega pokala in v prvenstvu zadržal prednost pred Olimpijo. Za vodstvo Maribora je s svojim prvim golom v vijoličastem dresu, skupno pa šestim v sezoni, poskrbel Nusmir Fajić. Ob nemoči zeleno-belih so njihovi navijači s pirotehniko in kratko prekinitvijo umirili pobudo gostov. Po odmoru je izenačil Nikola Nikezić.

V tretje gre rado
"Do prvega gola za Maribor sem imel še dve priložnosti, a nisem zabil. V tretje je šlo. Vesel sem, da mi je uspelo ravno v derbiju," je bil zadovoljen Fajić, ki je v dresu Mure dosegel štiri zadetke proti Olimpiji.

Po izključitvi Jasmina Handanovića, ko je ta nešportno odrinil Trifkovića, Milanić ni imel več menjav in v vrata je šel prav Fajić. "Imeli smo dva napadalca v igri, logično je bilo, da nekdo od naju sprejme Jasminovo vlogo. Prevzel sem odgovornost in izkazalo se je za dobro potezo."

V sodnikovem podaljšku se je Fajić izkazal s pravim vratarskim posredovanjem. Pred njega je pritekel Blaž Božič, se odločil za podajo v sredino, toda napadalec/vratar se je odlično
odzval in pobral žogo.

V vratih prvič - in zadnjič
Prva misel ob uspešni predstavi je bila, da se je izšlo res v velikem slogu. Je branil že kdaj prej? "Ne, to je bilo prvič. Upam, da tudi zadnjič. Pred leti, ko sem bil še pri Zvijezdi iz Gradačca, sem si včasih nadel rokavice. Toda nič resnega, nikdar na kakšni tekmi. Le za šalo po treningih, ko so mi soigralci izvajali proste strele (smeh)."

Preveč nervozno želeli doseči zadetek
Trener Olimpije Andrej Razdrh ni ali pa se je prepozno odzval z menjavami: "Nismo se znašli v tem dobrem položaju. Na roko mi ni šla niti poškodba obeh bočnih igralcev (Jović, Fink) v zadnjih minutah, tako da na boku, kjer smo najtanjši, ni bilo prave rešitve. Problem je bil, da smo želeli prenervozno in preveč na hitro priti do zadetka."

Milanić še ne slavi naslova prvaka
Prvak je praktično znan. Strateg Darko Milanič pa ostaja skoncentriran preudaren: "14 krogov je do konca. 12 točk prednosti je veliko ... Naša naloga je, da se pripravimo na vsako tekmo posebej. Misli zdaj segajo le do naslednje tekme, v tem primeru v sredo proti Rudarju."

Muro bo treba premagati, sicer ...
Maribor gre svojo pot, Olimpiji ga ni uspelo ustaviti. Zasledovalci gotovo ne bodo počivali, celo nasprotno, meni Andrej Razdrh, saj so začutili svojo priložnost: "Zdaj bo verjetno padlo breme na nas, ko bomo igrali z realno slabšimi nasprotniki. Liga je precej neugodna. Čakajo nas težke tekme. V sredo gremo v Mursko Soboto, kjer moramo zmagati, sicer nas bodo vsi popljuvali. Prednost Maribora je verjetno skoraj neulovljiva, a nešportno bi bilo, če bi rekel, da ne bomo poizkušali. Vsako tekmo bomo poskušali dobiti!"

Povzeto po prispevku Boštjana Janežiča za Val 202 (Na Val na šport) in po spletni strani www.nkmaribor.si

Fajić junak derbija v Stožicah