Skupaj s tekmami v pretekli sezoni so Mariborčani neporaženi že sedem mesecev in 23 prvenstvenih dvobojev. Edini poraz v tem obdobju so doživeli na prvi tekmi s Palermom v Evropski ligi. Foto: Sandi Fišer
Skupaj s tekmami v pretekli sezoni so Mariborčani neporaženi že sedem mesecev in 23 prvenstvenih dvobojev. Edini poraz v tem obdobju so doživeli na prvi tekmi s Palermom v Evropski ligi. Foto: Sandi Fišer
Damir Pekič
Lahko otrok Maribora Damir Pekič popestri prvenstvo? Izkušeni 31-letni napadalec je prvi strelec Domžal, ki so letos znova sestavile moštvo, zmožno naskoka na sam vrh. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marcos Tavares
Darko Milanič pojasnjuje: »Značilnosti preostalih napadalcev niso takšne, kot jih ima Tavares, ki veliko sodeluje pri organizaciji igre. Potrebovali bomo več pomoči zveznih igralcev, ki bodo morali kvalitetno prenesti žogo naprej." Foto: Marko Madžarac
Aleš Mertelj
Vezist Aleš Mertelj bo zaradi poškodb in kartonov znova zaigral v obrambi na bočnem položaju. Foto: MMC RTV SLO
Miran Pavlin (Koper)
Stari novi športni direktor Kopra Miran Pavlin je zadovoljen s kriminalistično preiskavo, obenem pa naj bi bil v Lendavi tudi pripravljen za vrnitev na igrišče. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Pavlović
Zoran Pavlović je po lanskem vdoru navijačev v slačilnico zapustil Maribor, nato pa je spomladi kot športni direktor neuspešno skušal rešiti 'nasedlo' Dravo. Foto: Marko Madžarac
Interblock - Koper
Tožilstvo v Bochumu je natanko pred enim letom predstavilo vmesne izide mednarodne preiskave, ki je med več kot 200 prodanimi tekmami izpostavila tudi sedem tekem Prve lige si. Konec novembra 2009 je Uefa potrdila, da je Interblock Ljubljana del peterice pod podrobno preiskavo. Ne prvi ne drugi primer še nista dobila slovenskega epiloga. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden


Odstop predsednika NZS-ja Ivana Simiča nima neposrednih posledic samo za reprezentanco, temveč tudi za prvoligaško dogajanje, ki ga je "razburkala" ponudba Zlatko Zahoviču, da bi urejal odnose med zvezo in reprezentanti. Ob iskanju novega prvega moža najštevilčnejše slovenske športne zveze pa prvoligaške klube čaka tudi srečanje s policijo, ki je končno - prvič v Sloveniji - zaslišala nekatere igralce v povezavi s prirejanjem nogometnih tekem.

Kriminalisti obiskali Koper ...
V sredo so kriminalisti v Kopru prišli na trening in se pogovorili z Miranom Pavlinom, Amirjem Karičem in Kristijanom Polovancem. Prva dva naj bi obtoževala hrvaškega branilca, nad katerim zdaj visi sum, da je ključni mož, ki je vplival na izid prve tekme v kvalifikacijah Lige prvakov med zagrebškim Dinamom in Koprom (5:1).

Maksimirski polom naj bi bil prodana tekma, kar naj bi bil pravi vzrok za Pavlinov odstop in začasno upokojitev. Ko se je dvojec Pavlin-Karič po novem preobratu konec septembra vrnil v Koper, je bil eden izmed pogojev tudi odhod Polovanca, kar pa vodstvo kluba ni sprejelo.

... Olimpijo in Nafto
Sočasno so kriminalisti v sredo obiskali Nafto in Olimpijo. V Lendavi je potekalo več informativnih pogovorov o sumljivi tekmi 35. kroga med Gorico in Nafto (3:1), v Ljubljani pa so se pogovarjali o tekmi 34. kroga med Olimpijo in Koprom (3:1).

Posledica "Bochuma" in "Offsida"
Slovensko premierno tovrstno preiskavo, ki izvira iz lanskih razkritij tožilstva v Bochumu, naj bi spodbudile informacije, ki so jih v operaciji "Offside" pridobili hrvaški kriminalisti. Med trojico še vedno priprtih osumljencev sta tudi slovenska državljana in dolgoletna igralca slovenskih klubov Dino Lalić in Admir Suljić.

Sobota ob 17.00:
HIT GORICA (7.) - RUDAR (5.) *(2:1)
"Vrtnicam" ne gre vse po načrtih, na zadnjih petih tekmah so osvojili le štiri točke, ob tem se kopičijo poškodbe (Stojanovič, Rakušček, Gregorič, Štrukelj). Nasprotni so se "knapi" po slabšem uvodu sezone pobrali in so v istem obdobju zbrali 10 točk, od tega so na zadnjih štirih tekmah neporaženi. Bojan Prašnikar ne more računati na kaznovanega Jeseničnika, poškodovan je Dedić, zaradi česar je nastala luknja v zadnji vrsti Rudarja.

Sobota ob 17.00:
CM CELJE (10.) - PRIMORJE (9.) *(0:2)
Srečanje moštev, ki sta na samem dnu lige. Ajdovci so po petih zaporednih porazih, ki so jim pot tlakovale neizplačane plače in nemir v slačilnici, le prejeli eno zaostalo plačo, kar je v 17. krogu prineslo točko proti vodilnemu Mariboru (0:0). Polom v Kopru (3:7) in težja poškodba Maria Močiča, ki naj bi okreval šele čez pol leta, sta odprla vrata za veliko okrepitev. Novi "grof" je postal Zoran Pavlović, ki bo po neuspešni epizodi pri ptujski Dravi tokrat le kot igralec pomagal Celjanom.

Sobota ob 17.00:
NAFTA (3.) - LUKA KOPER (4.) *(3:0)
"Mali derbi lestvice" in klubov v preiskavi. Nafta doživlja hude čase - finančna disciplina je načela najprijetnejše presenečenje prve četrtine prvenstva, nato je v nedeljo sledilo kamenjanje avtobusa v Velenju, v sredo pa obisk kriminalistov. Prekmurci niso zmagali že osem tekem, a so kljub samo dvema remijema v tem času še vedno na visokem tretjem mestu. Prvaki se medtem vzpenjajo, nazadnje so na Bonifiki razbili Celje s kar 7:3, kriminalisti pa naj bi pomagali ugotoviti, kaj se je v resnici dogajalo na Maksimiru.

Sobota ob 18.00:
OLIMPIJA (8.) - TRIGLAV (6.) * (5:0)
Ko sta se moštvi prvič srečali, so "zmaji" pod Kosičem prvič odigrali na ravni ugleda kluba, "orli" pa so prejeli drugo bolečo lekcijo. Kranjčani so medtem pokazali, da jih porazi, čeprav visoki, ne prizadenejo in so se do zdaj še vedno točkovno pobrali že na naslednji tekmi. Gostitelji gredo v tekmo brez Radujka, Ošlaja, Kašnika in Vukčića, medtem ko naj bi bil Cimerotič na klopi.

Sobota ob 19.00 (TV SLO 2 in MMC):
MARIBOR (1.) - DOMŽALE (2.) *(1:0)
Po 17 krogih imajo "vijoličasti" na 1. mestu šest točk prednosti pred drugimi "ravbarji". Kluba sta po pričakovanjih na vrhu in zdaj je na vrsti derbi, ki bi lahko z uspehom Štajercev že odločil jesenski naslov, z uspehom gostov pa bi konec jeseni povsem odprl.

Pri Mariboru manjkata kapetan Marcos Tavares in Aleš Majer zaradi rumenih kartonov, poškodovana sta Aleksander Rajčevič in Aleš Mejač. Matej Radan je pri mladi reprezentanci prejel neprijeten udarec, zato naj bi se v vrata po poškodbi vrnil prvi vratar Marko Pridigar.

Težave s poškodbami imajo tudi Domžale, kjer je povsem razredčena branilska vrsta. Kapetan Rok Hanžič je že pred časom končal jesenski del sezone, ki je končana tudi za Blaža Brezovačkija. V Ljudskem vrtu ne bo niti njegove menjave - Matica Seferovića, manjkal pa bo tudi centralni branilec Jovan Vidović (kartoni).

Darko Milanič, trener Maribora: "Ne razmišljamo o prednosti šestih točk, osredotočeni smo le na prvo naslednjo nalogo. Domžale imajo izkušeno ekipo, ki se zna braniti, ima potrpljenje. Naš namen pa je, da nasprotnika stremo z dinamiko v igri."

Darko Birjukov, trener Domžal: "Odkar sem prevzel Domžale, smo z njimi doma izgubili s 3:2, sledil je remi v Mariboru in potem boleč poraz v finalu pokala. Za konec pa v letošnji sezoni še nesrečen poraz v Domžalah. Do sedaj se proti Mariboru še nismo veselili in upam, da se bomo v soboto. Zavedati se moramo, da igramo proti zelo kvalitetnemu nasprotniku, ki je v neverjetni seriji."

Lestvica:                             
MARIBOR 17 12 5 0 32:6 41
DOMŽALE 17 11 2 4 27:13 35
NAFTA 17 7 4 6 29:27 25
LUKA KOPER 17 7 3 7 26:24 24
RUDAR 17 6 5 6 28:26 23
TRIGLAV 17 5 5 7 19:32 20
HIT GORICA 17 5 4 8 18:27 19
OLIMPIJA 17 4 5 8 20:23 17
PRIMORJE 17 4 4 9 24:33 16
CM CELJE 17 3 5 9 23:35 14
* - izid prvega letošnjega srečanja