Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Še najbolj v 67. minuti, ko so Timija Maxa Elšnika centimetri ločili od vodilnega zadetka, njegov strel iz voleja s slabih 30 metrov je ustavila vratnica. Osem minut pozneje je na drugi strani zadel Ognjen Mudrinski in odločil tekmo (1:0).

Prosinečki, Elšnik in Milec po derbiju v Mariboru

"Morali bi prej posredovati in prekiniti akcijo," je na novinarski konferenci po srečanju dejal kapetan Olimpije. Marijan Čabraja je ob stranski črti dvignil roko, češ da je Maliku Selloukiju žoga ušla v avt, Francoz pa je izkoristil nekaj prostora, potegnil v sredino in podal Mudrinskemu. Srb je žogo sprejel popolnoma sam, novinec Neven Đurasek je stal predaleč, najboljši strelec lige pa je z natančnim strelom dosegel zmagoviti zadetek.

"Pri golu smo naredili nekaj napak. Nismo naredili prekrška in nismo bili blizu igralca, ki nas je kaznoval z evrogolom," je Elšnika dopolnil trener Robert Prosinečki. Na zelenico je poslal enako začetno postavo kot ob debiju prejšnjo nedeljo proti Radomljam (4:1).

Hrvat na klopi Olimpije je bil sicer zadovoljen s predstavo svojih fantov. "Ne morem jim ničesar zameriti, odigrali so pravo moško tekmo, pravi derbi, čvrst. Imeli smo večjo posest žoge, ves čas smo napadali, nismo pa izkoristili svojih priložnosti. V določenem obdobju smo bili veliko boljši od Maribora. Oni so se osredinili na protinapade in polprotinapade, kar počnejo zelo dobro, in po eni priložnosti zadeli. Mislim, da smo imeli nekaj težav le v uvodnih 15, 20 minutah, potem smo hitro vzpostavili ravnovesje. Dobivali smo dvoboje in t. i. druge žoge, bili blizu igralcem, prihajali prek bočnih položajev v nevarnosti. Zmanjkalo nam je malo v zaključku oziroma nekaj sreče."

"Ni bilo presenečenj. Vedeli smo, da je Maribor nanjevarnejši v tranziciji in po odvzeti žog s hitrimi protinapadi," je povedal Robert Prosinečki. Foto: www.alesfevzer.com

"Kdor ne da, dobi"

Tudi Elšnik je menil, da so lahko pri Olimpiji v določenih segmentih zadovoljni s svojo igro: "Na igrišču smo imeli res dober občutek, toda prevladalo je tisto nepisano pravilo, da kdor gola ne da, ga dobi. Želeli smo si vse tri točke, prišli smo napadat, to željo smo tudi pokazali. Toda Maribor je bil kompakten, zadržal je ničlo v obrambi in zadel iz protinapada."

Prosinečki je že pred tekmo poudaril, da ga točka ne bi zadovoljila, po porazu pa je moral priznati, da realnega upanja za prvenstveno krono ni več. "Na žalost je tako, da se je za nas boj za naslov prvaka končal. Sem se nismo prišli branit, ampak zmagat, žal nam ni uspelo. Čestitke Mariboru za tri točke, mi se obračamo proti naslednjim tekmam in seveda razmišljamo o Evropi. Še vedno nam manjka veliko do tistega, kar si želimo. Na treningih se bomo trudili izboljšati."

Timi Max Elšnik se je prejšnji teden na tekmi proti Radomljam vrnil po skoraj petmesečni odsotnosti zaradi poškodbe in še ni povsem samozavesten pri strelih od daleč, saj pred koncem sezone ne želi spet dobiti poškodbe. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Max Elšnik se je prejšnji teden na tekmi proti Radomljam vrnil po skoraj petmesečni odsotnosti zaradi poškodbe in še ni povsem samozavesten pri strelih od daleč, saj pred koncem sezone ne želi spet dobiti poškodbe. Foto: www.alesfevzer.com

Burno dogajanje ob edinem kotu Maribora na tekmi

V prvem polčasu je bilo najbolj vroče čisto ob koncu, ko so gostujoči navijači Green Dragons ob izvajanju kota Roka Kronavetra (edinem Maribora na celotni tekmi!) pod njihovo tribuno proti nekdanjemu igralcu Olimpije začeli metati predmete in celo stole.

"Zaradi dolgega obdobja pandemije covida-19, ko niso mogli obiskovati stadionov, se je pri navijačih najbrž nabralo precej frustracij. Bilo je veliko energije in čustev. Obe navijaški skupini se bosta vedno trudili pomagati svoji ekipi, seveda pa to, kar se je dogajalo, ni prav. Sodnik nas je opozoril, da bodo morali navijači zapustiti stadion, če bi se vse skupaj nadaljevalo. Mariborskim igralcem sem namignil, naj nekdo drug izvaja strel iz kota, ne Kronaveter. Na koncu hvala Bogu ni bilo hujših incidentov in nikogar ni nič zadelo," je dogajanje opisal Elšnik.

Prosinečki je dodal: "Derbiji so polni napetosti, vendar tega ob koncu prvega polčasa navijačem res ni bilo treba početi." Ob odmoru je moral zaradi poškodbe v slačilnici ostati 18-letni branilec Marcel Ratnik, zamenjal ga je Đorđe Crnomarković.

Čez dva tedna gostovanje na Bonifiki

Do konca sezone Olimpijo čakajo še domači obračuni s Taborom, Bravo in Muro ter gostovanja v Kopru (v nedeljo, 24. aprila), Kidričevem in Celju.

Zeleno-beli so bili nazadnje prvaki v sezoni 2017/18. Pred dvema letoma so bili v zadnjem krogu neuspešni v neposrednem obračunu s Celjani v zadnjem krogu, lani pa so v zadnjih sedmih krogih osvojili samo dve točki in naslov prepustili Muri, ki je po 29 krogih za Ljubljančani zaostajala kar 11 točk.

Statistika tekme Maribor - Olimpija (vir: Šport TV)

Streli: 5:9
V okvir vrat: 2:1
Koti: 1:4
Prekrški: 16:10
Posest žoge: 43:57 odstotkov

Maribor po štirih letih in pol doma premagal Olimpijo