Albert Riera se je po letu dni vrnil v Celje. Foto: www.alesfevzer.com
Albert Riera se je po letu dni vrnil v Celje. Foto: www.alesfevzer.com

"Sem razočaran. V Evropi ne smeš igrati tako mehko. Po rdečem kartonu sem postavil sistem 4-4-1. Vsak 15-letnik ve, da ta sistem ni nobena znanost, mi pa smo jim podarjali žogo. Imeli smo slab dan in zapravili veliko priložnost. Imeli smo le en skupen trening, a nočem, da je to izgovor,” je v torek na Slovaškem razlagal Riera, ki je v kratkem času navdušil na celjski klopi, ko je postavil temelje lanskemu naslovu, potem pa se je preselil v Bordeaux. Predtem je z Olimpijo osvojil dvojno krono.

”Po tem, kar sem videl včeraj, ta ekipa še ni pripravljena na igranje v Ligi prvakov. Urediti moram zadeve, saj smo neuravnoteženi. Imamo sedem krilnih napadalcev in tri bočne branilce. Tako ne bo šlo. Ko sem prišel v Celje, sem prišel domov, in ko prideš domov, si hišo urediš po svoje,” je dejal o sestavi moštva. Glavna cilja sta ubranitev naslova državnega prvaka in uvrstitev v skupinski del evropskega tekmovanja: "Naslov prvaka in jesen v Evropi sta vredna več od vsakega denarja, saj ob tem občutiš veliko zadovoljstvo."

Še vedno lahko računamo na evropsko jesen

"Ne želim se ozirati nazaj. Včeraj smo zapravili lepo priložnost, da bi zaigrali v skupinskem delu Lige prvakov, a še vedno lahko računamo na evropsko jesen," je dodal nekdanji španski reprezentant, ki je pečat med drugim pustil tudi pri Liverpoolu. Povedal je še, da je svojim varovancem rekel, da bo storil vse, da bo spremenil podobo, ki so jo v torek prikazali v Bratislavi: "Moramo biti srečni, da smo lahko skupaj, in naredili bomo vse, da stvari premaknemo v pravo smer."

Ob druženju s predstavniki sedme sile se je dotaknil tudi dela svojega predhodnika Damirja Krznarja, za katerega je dejal, da ceni vse, kar je naredil za moštvo, a da je on zdaj na potezi, da pokaže vse, kar zna. Prisoten je bil tudi predsednik kluba Valerij Kolotilo, ki je zadovoljen s prihodom novega trenerja. "Upam, da bo moštvo z njegovo vrnitvijo maksimalno napredovalo. Albert je naš stari znanec in prijatelj, ki je sprejel našo ponudbo," je dejal Kolotilo, ki ni znal prepričljivo pojasniti, zakaj se je odločil za zamenjavo trenerja.

Riera: Če bo šlo dobro, bom morda ostal več ko dve leti

Zec, Zabukovnik in Karničnik so nedotakljivi, toda …

Riera se ob ponovnem prihodu na celjsko klop ni želel posebej opredeljevati do tega, ali si želi še kakšne okrepitve, temveč je poudaril predvsem pomen organizacije moštva: "Težko je trenirati 32 igralcev, zato moram najprej organizirati tiste, ki so že člani moštva, da bo Celje lahko osvajalo lovorike. Med njimi ne želim delati razlik, temveč jih vidim kot sodelavce in kolege." Precej jasen pa je bil glede nadaljnje usode Davida Zeca, Marka Zabukovnika in Žana Karničnika: "Zame so nedotakljivi, zato morajo ostati v Celju, če želimo doseči zastavljene cilje. Zavedam pa se, da jih bo, če pride kakšna mamljiva ponudba, težko zadržati, zato jim odmeven prestop tudi privoščim."

Ob koncu je še povedal, da želi uživati v igri svojega moštva: "Nisem trener, ki bi se stvari loteval stihijsko. V igri moštva želim uživati, saj je to moje ogledalo, medtem ko je rezultat posledica dela vseh, ki delujemo v klubu."