Po mnenju nevtralnih očividcev tekme se roka Saše Bakariča ni razlikovala od roke Davida Kašnika, a sodniški odločitvi sta bili povsem drugačni. Foto: Sandi Fišer
Po mnenju nevtralnih očividcev tekme se roka Saše Bakariča ni razlikovala od roke Davida Kašnika, a sodniški odločitvi sta bili povsem drugačni. Foto: Sandi Fišer
Osterc, Handanagič, Hasič (Luka Koper), Enes Rujovič, Zoran Zeljkovič (Olimpija)
Novo Bonifiko je 30. oktobra lani otvorila ravno tekma Koper - Olimpija. Za zmago Koprčanov pred polnimi tribunami sta zadela Milan Osterc in Ivica Guberac. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Blaž Božič (Olimpija) in Nejc Potokar (Maribor)
V 33. krogu Prve lige zaradi kazni ne sme nastopiti devet nogometašev: Saša Bakarič in Klemen Medved (CM Celje), Boštjan Jelečevič in Rajko Rotman (Rudar), Zoran Lesjak in Bojan Matjašec (Nafta), Nejc Potokar (Maribor), Luka Škrbina (Primorje) in Aljaž Struna (Luka Koper). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Domžalčani
Domžalčani računajo, da bodo do 35. kroga prednost Maribora stopili na tri ali manj točk, saj bodo v zadnjem, 36. krogu, gostovali ravno pri "vijoličastih" v Ljudskem vrtu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Sijajen rezultatski niz "zeleno-belih", ki po prihodu športnega direktorja Milenka Ačimovića niso izgubili že 15 tekem (9 zmag in 6 remijev), z vidika navijačev ljubljanskega kluba predstavlja nepričakovano zadoščenje, medtem ko v Velenju, Mariboru in Celju gledajo na to povsem drugače. Še posebej ob primerjavi Olimpijinih tekem iz 28. kroga in preteklega 32. kroga, ki so ju zaznamovale (ne)dosojene enajstmetrovke zaradi igranja z roko.

Olimpija je podaljšala pogodbo s Sašo Ranićem, ki bo zeleno-beli dres nosil še naslednji dve leti. "Izredno sem vesel, da sem podaljšal pogodbo. Gre za največji klub v državi, s katerim želim v naslednji sezoni med drugim osvojiti tudi naslov državnega prvaka," je za uradno spletno stran Olimpije dejal Ranić, ki je v Ljubljano prišel januarja.

Primera s tekme Ob jezeru ...
Po tekmi Rudar - Olimpija 1:3, ki je razbesnela Šaleško dolino, se je Zveza nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS) čutila dolžno, da precedenčno javno pojasni pravila glede dosojanja najstrožjih kazni v primeru nenamernega igranja z roko. Skupaj s primeroma Davida Kašnika je bil podan še primer z uradnega Uefinega sodniškega DVD-ja. Sodba: za nenamerno igranje z roko se ne dosoja strelov z enajstih metrov.

... v nasprotju s primerom iz Stožic
V soboto zvečer se je v Stožicah zgodil primer Saše Bakariča, ki naj bi ob drsečem štartu igral z roko, zaradi česar je prejel drugi rumeni karton, Celje je zaradi druge izključitve ostalo samo z 9 igralci v polju, Olimpiji pa je bila pri izidu 1:1 dosejena enajstmetrovka. Na koncu so številčno premočni "zmaji" slavili s 3:1.

Video: Povzetek tekme Olimpija - Celje na uradni strani Prve lige si. Osrednjo sporno situacijo si oglejte v videu od 1:50 dalje.

NK Olimpija napreduje bolj, kot bi lahko
Ogorčeni Celjani so se zbrali za tehničnim vodjem kluba Borutom Arličem, ki je spisal daljše protestno pismo, katerega duh in sporočilo najbolje zajema spodnji odstavek:

"Sem eden izmed tistih, ki ne verjame v razne teorije zarot, nameščanje tekem, pomaganju nekaterim klubom … A dejstvo je, da gredo nekaterim odločitve v korist, drugim pač ne. Če vzamemo primer Olimpije in nekaj »spornih« odločitev na tekmi s Celjem, pa roka na tekmi z Mariborom, pa roke na tekmi z Rudarjem itd., vidimo, da so vse odločitve šle v njeno korist. Sodniki so ljudje in tako kot igralci tudi oni delajo napake, problem pa nastane, ko javnost ugotovi, da gredo nekatere odločitve v korist samo nekaterim klubom in potem je jasno, da pride do namigovanj, da nekdo želi, da NK Olimpija napreduje bolj, kot bi v realnih okoliščinah lahko." (Borut Arlič, CM Celje)

Gre torej res za nenavadno naključje, da v treh izredno podobnih situacijah dobimo dve različni odločitvi, vse tri pa so v korist Olimpije, ali pa sodnika Darko Čeferin in Tomo Jug ne sodita po istih pravilih? Na odgovor ZNSS-ja, NZS-ja in/ali Prve lige si še čakamo.

Bo Bonifika ostala zakleta za Olimpijo?
Del sodniškega odgovora bomo dobili v sredo (tudi v prenosu na TVS 2 in MMC-ju), ko bo Olimpija na Bonifiki gostovala pri Kopru. "Zeleno-beli" v samostojni Sloveniji tako v prejšnji različici kluba kot zdajšnji še niso zmagali. Propadla Olimpija je imela iztržek 12 remijev in 5 porazov, medtem ko je vstala Olimpija do zdaj trikrat izgubila na Obali.

Boj za prvaka: šest točk razlike
Kar nekoliko v senci boja za 3. mesto, "kanarčki" imajo le točko več kot "zeleno-beli", bo stopnjevanje pritiska Domžal na vodilni Maribor. "Vijoličasti", katerih prednost pred edinim preostalim tekmecem štiri kroge pred koncem prvenstva znaša natanko 6 točk, gostujejo ravno pri ogorčenem in močno oslabljenem Celju. "Grofi" so brez v Stožicah kaznovanega Medveda in Bakariča, iz prve enajsterice pa so poškodovani še Akakpo, Kačičnik in Kapić. Domžalčani na zadnji tekmi kroga gostijo četrti Rudar, "ravbarji" pa bodo lovili četrto zaporedno zmago.

Prva liga si, 33. krog

Danes ob 20.00:
CM CELJE - MARIBOR

Sreda ob 17.00:
TRIGLAV - NAFTA
PRIMORJE - HIT GORICA

Ob 18.00 (prenos TVS 2 in MMC-ju):
LUKA KOPER - OLIMPIJA

Ob 20.00:
DOMŽALE - RUDAR

Lestvica:                            
MARIBOR        32 19 10  3  60:23  67
DOMŽALE        32 18  7  7  51:31  61
LUKA KOPER     32 15  8  9  52:39  53
OLIMPIJA       32 14 10  8  52:35  52
RUDAR          32 11  8 13  54:48  41
HIT GORICA     32 11  8 13  37:49  41
CM CELJE       32  9  8 15  39:51  35
NAFTA          32  9  6 17  45:58  33
TRIGLAV        32  7  8 17  30:58  29
PRIMORJE (-2)  32  7  7 18  34:62  26


Zaradi neizpolnjevanja obveznosti do igralcev sta Primorju odvzeti 2 točki.