Aleksander Radosavljevič se je na septembrski tekmi v Beogradu dobro boril s srbskimi nogometaši. Foto: EPA
Aleksander Radosavljevič se je na septembrski tekmi v Beogradu dobro boril s srbskimi nogometaši. Foto: EPA
Aleksander Radosavljevič
"Ferskim otokom je treba čim prej zabiti gol," pravi 31-letni Kranjčan. Foto: MMC RTV SLO
Armin Bačinovič
Armin Bačinovič predstavlja dobro alternativo Radosavljeviču na mestu zadnjega veznega igralca, a še ni pričakovati, da bi ga Matjaž Kek uvrstil v začetno enajsterico. Foto: EPA
Cesar in Ljubijankič pred Ferci
Reprezentanti zadnjič trenirali v Kidričevem
Slovenija - Ferski otoki 3:0
Ferski otoki - Slovenija 2:2

V zadnjih tednih je namreč redno začenjal tekme v dresu novega kluba Den Haaga. Z 31 leti je med izkušenejšimi igralci v izbrani vrsti, ki jo v petek v razprodanih Stožicah čaka obračun s Ferskimi otoki. Tekma bo podobna kot tista avgusta lani proti San Marinu (5:0), ko se je priljubljeni "Rade" učvrstil v Kekovi začetni enajsterici in tudi dosegel do zdaj edini zadetek v reprezentančnem dresu.

O pričakovanjih pred petkovim srečanjem je Gorenjec, ki je večji del kariere preživel v Rusiji, spregovoril posebej za MMC.


Desno spodaj si lahko ogledate videonovici z obeh tekem med Slovenijo in Ferskimi otoki v kvalifikacijah za SP 2002.

Ob prejšnjem reprezentančnem zboru ste ob neugodnem vremenu dejali, da ste se dežja hitro "najedli" že na Nizozemskem. Zadnji dnevi v Sloveniji so znova sivi. Kako jih prenašate?
Prenašam jih v redu in ne obremenjujem se s tem. Ne gledam na to, ali je vreme lepo ali ni. Bolje je trenirati na rahlo razmočenem igrišču, saj je žoga tako hitrejša in se tudi ta element igre izboljša, predvsem 'štopanje' in oddajanje žog morata biti natančnejša. Po eni strani je torej kar v redu, da je tako.

Pogrešate že kaj ruski mraz?
Ruskega mraza ne pogrešam, rusko ligo pa kar malce pogrešam. Ima takšen slog igre, ki je meni zelo ustrezal.

Zdaj že dober mesec igrate v Den Haagu. Kako bi primerjali nizozemsko in rusko prvenstvo?
Mislim, da je ruska liga močnejša, nizozemska liga pa ima boljše stadione in boljša igrišča. Na tekmah se zbira tudi več ljudi, vse je nekako bolj sproščeno. V Rusiji je bolj napeto in podrejeno pričakovanjem dobrega rezultata.

Ste zadovoljni s svojo vlogo v novi ekipi?
Ja, kar v redu je, Haag ima v zadnjem obdobju tudi dobre rezultate. Upam, da se bo tako nadaljevalo. Cilj kluba oziroma realnost naše ekipe pa je sredina lestvice.

Najbrž vam je precej lažje tudi zaradi reprezentance. Obdobje, v katerem ste bili brez kluba, je bilo verjetno precej stresno, kajne?
Težko je vsakemu človeku, ki je brez službe. Res je, da sem treniral doma v Kranju, ampak vseeno to ni to. Drugače je trenirati z ekipo, imeti tekme in vse drugo. Seveda mi ni bilo lahko, ampak mislim, da sem v tem obdobju dobro delal in tekmo proti Srbiji korektno odigral. V tem smislu ni bilo večjih težav. Mogoče je bila manjša težava predvsem ta, da nisem bil miren v glavi in da sem preveč razmišljal o tem, kje bom nadaljeval pot. Zdaj sem to rešil in sem kar zadovoljen.

Začetek kvalifikacij ni bil tak, kakršnega bi si želeli, a očitno to ni zmotilo harmonije v vaši ekipi. Je vzdušje v reprezentanci ostalo na visoki ravni?
Vzdušje je tako kot vedno odlično, treningi pa zelo kakovostni. Dobro se dela, vse lahko ocenimo kot pozitivno. Tudi za igralce, ki pridejo prvič na zbor, naredimo vse, da bi se dobro počutili. Dober rezultat lahko naredimo le s pravim vzdušjem v ekipi. Lepo je videti nove obraze, ki so dokaz, da ima Slovenija mlade talentirane igralce. Gotovo je zelo dobro, da je konkurenca in da se na treningih še boljše dela.

Armin Bačinovič je z dobrimi igrami v Palermu zaostril konkurenco tudi na vašem igralnem mestu. Kako jo dojemate? Je še dodaten izziv, da iz sebe izvlečete še več?
Nekaterim igralcem konkurenca ustreza, drugim ne. Mene osebno ne moti. Jaz dam na treningu vedno maksimum od sebe, ali je konkurenca na mojem položaju ali je ni. Na koncu vedno selektor odloča, kdo bo igral, a jaz bom na treningu vedno delal maksimalno.

Čemu ste dali največ poudarka na dozdajšnjih treningih?
Poudarek je kot vedno na uigravanju, saj je reprezentančni nogomet specifičen. Vedno potrebujemo nekaj dni, da se privadimo drug na drugega. Poleg uigravanja je poudarek tudi na zaključku akcij, saj igramo proti Ferskim otokom in bomo gotovo imeli veliko priložnosti.

Danes dopoldne niste imeli treninga. Kaj ste počeli, ste že bolje spoznali Ferske otoke?
Čas smo namenili predvsem počitku, s tekmeci se še nismo preveč ukvarjali. S tekme Ferskih otokov proti Srbiji približno vemo, kako bo. Resda pa nismo nikoli v takem položaju, da bi lahko koga podcenjevali in se moramo maksimalno pripraviti.

Kako bi opisali vaše petkove tekmece?
Seveda igrajo bolj obrambno. Gotovo se bodo zaprli in stali na robu kazenskega prostora. Treba bo prebiti "bunker", kako, pa bo dal navodila selektor. Mislim, da bomo uspešni. Lahkih tekmecev gotovo ni, vsak ima svoj sistem igre. Na takih tekmah je treba čim prej zadeti, da je potem lažje igrati. Ne smemo si dovoliti, da bi mreža predolgo ostala nedotaknjena, ker potem postaneš malo nervozen in je treba igrati na silo.

Se je bilo težko sprijazniti z le eno točko s septembrskih tekem? Ste še dolgo razmišljali o njih ali ste nanju hitro pozabili?
Jaz osebno nisem delal tragedije iz tega, takšne tekme se zgodijo. Mogoče smo imeli na prejšnjih tekmah nekaj sreče, zdaj je nismo imeli. Če bomo zmagali na Severnem Irskem, bomo nekako vrnili udarec. Gotovo pa ni lepo, če kvalifikacije začneš s porazom. A še enkrat smo pokazali, da smo pravi, ko je najtežje, saj smo v Beogradu prikazali všečno igro in bili boljši od Srbov.

Pred tekmo z Avstralijo ste trenirali na Gorenjskem, zdaj ste se kljub tekmi v Ljubljani znova zatekli na Štajersko. Kako to?
V Kidričevem imamo na voljo več igrišč, če je slabo vreme. Predvsem zaradi tega smo tu, saj lahko menjamo igrišča. Včeraj, ko je bilo razmočeno, smo dopoldne trenirali na pomožnem, popoldne pa na glavnem igrišču. Na Ptuju se dobro počutimo in nam je tu zelo všeč.

Sodeč po pestri korespondenci med predsednikom NZS-ja Ivanom Simičem in predsednikom sindikata SPINS Dejanom Stefanovičem, se v zadnjih tednih znova pojavljajo trenja v odnosu med reprezentanti in vodstvom NZS-ja. Kako vse to vpliva na vas igralce?
Nikakor ne vpliva, saj smo za zastopanje naših stališč dali pooblastilo SPINS-u. Oni se zdaj dogovarjajo in nas to ne zanima. Mi smo sem prišli odigrat tekmo in s tem nimamo nič.

Cesar in Ljubijankič pred Ferci
Reprezentanti zadnjič trenirali v Kidričevem
Slovenija - Ferski otoki 3:0
Ferski otoki - Slovenija 2:2