Dalibor Radujko je vseh 14 tekem v letošnji sezoni, na katerih je bil na voljo trenerju, začel v prvi postavi, na dveh pa je počival zaradi kazni. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Dalibor Radujko je vseh 14 tekem v letošnji sezoni, na katerih je bil na voljo trenerju, začel v prvi postavi, na dveh pa je počival zaradi kazni. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Vedno je lahko še boljše. Ima še veliko rezerve. Potem ko je bil praktično na stranskem tiru, se mu je gotovo obrestovalo trdo delo. Samo z njim lahko napreduje še naprej.

Trener Kopra Nedžad Okčič o Radujku.
Gašper Vinčec
Radujko je v zadnjih dveh letih kar dober prijatelj jadralca Gašperja Vinčeca. Pred dnevi je na njegovi zabavi pred odhodom na dvomesečni trening v Valencio na srečelovu zadel skuter, s katerim se zdaj vozi na treninge. Foto: Reuters
Vlado Badžim
Vlado Badžim z Domžalami (prevzel jih je pred natančno enim letom) še ni izgubil proti Luki Koper. Njegova statistika proti nekdanjemu klubu sta po dve zmagi in dva remija. Na Bonifiki je gostoval le marca (0:0). Foto: MMC RTV SLO
Koper nerešljiva uganka za Olimpijo

24-letni Koprčan je trenutno najbolj "vroč" igralec prvouvrščenega moštva Prve lige si. Na zadnjih petih tekmah je zadel štirikrat in s tem v statistiko Luke Kopra vpisal štiri izmed zadnjih šestih golov ekipe.
Radujko ne pogreša preveč zadetkov napadalcev (Mitja Brulc, ki pa tudi ni klasični napadalec, je nazadnje zadel v 9. krogu sredi septembra), upa pa, da se bo v nadaljevanju prvenstva odprlo Patriku Ipavcu, ki se vrača po poškodbi. Hkrati je prepričan, da bo uprava kluba v zimskem prestopnem roku na Bonifiko pripeljala kakšnega novega napadalca. "Če želimo biti prvaki, bomo morali dobiti kakšno 'špico'," meni Radujko.
"Zdaj bodo gotovo še bolj pozorni name"
Kar štiri zadetke je otrok Kopra dosegel po predložkih Amirja Kariča, tudi tistega v Spodnji Šiški. "Vedeli smo, da nas čaka težka tekma. Odločili smo se za bolj obrambno postavitev in čakali na prekinitve, ki so naša dobra točka. Žoga je bila namenjena Brulcu, ki pa je zgrešil žogo, branilca ob meni sta se zmedla, meni pa ni bilo težko zadeti," je opisal akcijo za edini gol na sobotni tekmi.

Ga čudi, da so tekmeci tako nemočni ob njegovem odličnem sodelovanju s Karičem? "Gotovo so pripravljeni na naše akcije, a ob veliko prekinitvah, nekaj sreče, dobrem skoku, dobri postavitvi in dobro odigrani zamisli jim je težko. Na zadnjih dveh tekmah sta me že čuvala po dva igralca, od zdaj bodo gotovo še bolj pozorni name," razlaga zgovorni Primorec.

Iz Kopra v Bonifiko in nazaj
"Lahko sem tudi na golu, samo da se zmaguje," je načelo Radujka, ki ima kot zadnji vezni igralec več obrambnih nalog, če se ponudi priložnost, pa se rad vključi tudi v napad. V matičnem klubu je v prvi ligi zaigral že kot 19-letni mladenič v sezoni 2004/05, a nato ni našel skupnega jezika z novo upravo in prestopil v takratnega tretjeligaša Bonifiko. V sezonah 2006/07 in 2007/08 se je z njo v kvalifikacijah dvakrat neuspešno potegoval za preboj v prvo ligo, potem pa se je junija lani vrnil v matični klub, kjer je srečal starega znanca iz Bonifike, trenerja Vlada Badžima.

Šele z Okčičem dobro zadihal
"Pri Bonifiki sva zelo dobro sodelovala, nato sem si poškodoval koleno in bil pol leta odsoten z igrišč. Ko je odšel v Koper, me ni povabil zraven, a tudi ko sem se vendarle vrnil tja, se nisva ujela tako kot pri Bonifiki," pove o odnosu s svojim nekdanjim trenerjem, ki ga bo znova srečal že v soboto, ko bodo v Kopru gostovale Domžale. "Želim si, da bi spet dosegel gol. Domžal, od kar jih vodi Badžim, še nismo premagali," pravi Radujko, ki sicer ne goji zamer do prejšnjega "učitelja".

Z zdajšnjim - Nedžadom Okčičem (Koper vodi od oktobra lani) - je sodeloval že pri kadetih. "Poznal je moje odlike, Juan Sebastian Vitagliano je odšel in izkoristil sem to priložnost," vzroke za vzpon opisuje Radujko. Preobrazbe Kopra iz moštva, ki se je lani borilo za obstanek, letos pa se bori za naslov, ne pripisuje izključno prihodu izkušenih Mirana Pavlina in Kariča: "Že lani spomladi smo bolj pridno osvajali točke. Okčič deluje z 20 igralci, vsi smo prva ekipa. V Ljubljani ni bilo Pavlina, pa smo vseeno zmagali! Kdor koli pride, ve, kaj mora delati in kje je njegovo mesto v ekipi."

Jesenski naslov ni več daleč
Pogodbo s Koprom ima podpisano do konca maja, o prihodnosti pa še ne razmišlja preveč. "Ali bom ostal ali ne, je odvisno od tega, kakšni bodo cilji kluba. V prihodnosti pa bi si gotovo želel zaigrati tudi v tujini. V bistvu mi je vseeno, kje. Da bi le igral in bi bile urejene finance, pa tudi liga bi morala biti medijsko dobro pokrita," meni Radujko, ki ob slovenskih zelenicah pogreša več gledalcev, a verjame, da se bo stanje izboljšalo.
Prepričan je, da bo jesenski naslov ostal v Kopru. "Če zmagamo obe domači tekmi, smo že prvi," dodaja pred zadnjimi štirimi srečanji v tem delu prvenstva, ki se bo končal 6. decembra. "Kanarčke" po vrsti čakajo Domžale, Nafta, CM Celje in Labod Drava.

Vedno je lahko še boljše. Ima še veliko rezerve. Potem ko je bil praktično na stranskem tiru, se mu je gotovo obrestovalo trdo delo. Samo z njim lahko napreduje še naprej.

Trener Kopra Nedžad Okčič o Radujku.
Koper nerešljiva uganka za Olimpijo