Španska trenerja, ki sta poskrbela za mejnik slovenskega klubskega nogometa. Victor Sanchez je v Konferenčno ligo popeljal Olimpijo, Albert Riera pa Celje. Foto: www.alesfevzer.com
Španska trenerja, ki sta poskrbela za mejnik slovenskega klubskega nogometa. Victor Sanchez je v Konferenčno ligo popeljal Olimpijo, Albert Riera pa Celje. Foto: www.alesfevzer.com

Še tik pred povratno tekmo s Pjunikom v play-offu Konferenčne lige so se v Celju razšli z Lukom Menalom. V javnosti je ostal slab vtis zaradi ločitve s kapetanom Denisom Popovićem, nato so grofi izgubili pri Shamrocku, nato sicer remizirali z Olimpijo, a sledila sta dva nova poraza. V Armeniji na prvi tekmi s Pjunikom z 0:1, nato pa domača zaušnica Primorja s kar 0:3.

Ko je vse kazalo na katastrofo in zapravljeno izredno priložnost, da bi se kot prvak prek treh stopenj Uefinih tekmovanj le prebili v novi ligaški del evropskih tekmovanj, se je na povratni tekmi s Pjunikom vse obrnilo na glavo. Zmaga s 4:1 za skupnih 4:2 in preboj v Konferenčno ligo.

Sorodna novica Olimpija v tretjem, Celje pa v šestem bobnu Konferenčne lige

Riera želi več spoštovanja, do sebe in igralcev

Med izstopajočimi igralci Celja je bil ob dvakratnem strelcu Kučysu še Luka Bobičanec, ki je suvereno izvedel 11-metrovko za 2:1, nato pa z globinsko podajo našel Litovca za končnih 4:1. Foto: www.alesfevzer.com
Med izstopajočimi igralci Celja je bil ob dvakratnem strelcu Kučysu še Luka Bobičanec, ki je suvereno izvedel 11-metrovko za 2:1, nato pa z globinsko podajo našel Litovca za končnih 4:1. Foto: www.alesfevzer.com

"Fantastično. Fantje so pokazali fantastičen duh in ekipni duh. Intenzivnost, ki nam je manjkala. A ne pozabimo, da smo igrali veliko tekem v kratkem času. Nismo vedno igrali z istimi igralci, nagajale so nam poškodbe in tudi slabo igrišče. To ni izgovor, to je dejstvo," je pojasnjeval trener Albert Riera, ki je na samem začetku novinarske konference zahteval več spoštovanja. Od novinarjev do javnosti.

"Želim več spoštovanja. Pred osmimi meseci sem zapustil fantastično moštvo, s fantastično atmosfero. Sem so me pripeljali, da ekipo znova naredim zmagovalno. Ko sem se vrnil, je bila ekipa popolna zmešnjava. Vsi igralci, ki so odšli, so odšli, ker za klub niso dali 100 odstotkov,” je minule kadrovske spremembe in čiščenje slačilnice obrazložil Riera.

Zdaj 42-letni Majorčan je redno tarča kritik, po Evropi odmeva ocena Shamrockovega trenerja, da je Riera preveč aroganten do nasprotnikov. A zdaj novi-stari trener Celja sam želi več spoštovanja, a ne samo do sebe: "Igralci si zaslužijo več spoštovanja, so le prvaki. Z ekipo želim zmagovati, in ne izgubljati. Vse odločitve sprejemam, zato da bi zmagoval. Sam nisem več igralec, tukaj sem kot trener, da izboljšam ekipo. Zaupajte mi, da težke odločitve sprejemam v dobro kluba."

Četrti slovenski klub, ki bo jeseni igral v Evropi

Celje je postalo četrti slovenski klub, ki bo jeseni igral v Uefinih tekmovanjih, za kar bo nagrajen s tremi milijoni evrov nagrade. Primerna tolažba za lastnike in generalnega direktorja Valerija Kolotila, ki za slovenske razmere vlagajo visoke zneske v igralce.

Potem ko so v prvem polčasu izkoristili prednost igralca več in prevzeli skupno vodstvo, je Celjane v nadaljevanju spodrezala lastna hitra izključitev. Kapetan Pjunika Eugeniu Cociuc je poskrbel za drugi rumeni karton Maria Kvesića, četrt ure zatem pa z 11-metrovko izenačil dvoboj na 2:2.

Sorodna novica Rezervist Kučys Celje popeljal iz krize v evropsko jesen!

A nato je do izraza prišla dolga celjska klop. 21-letni litovski osrednji napadalec Armandas Kučys je z dvema izrednima goloma popeljal Celje v evropsko jesen.

Rozman počaščen, da je pisal zgodovino

Svoj delež je z nekaj posredovanji v drugem polčasu prispeval vratar in 37-letni veteran celjske zasedbe Matjaž Rozman: "Zame posebni občutki, ker sem znova del zgodovinske zmage Celja. Da sem lahko del nove velike zgodbe. Zagotovo je bila evropska jesen naš veliki cilj. Prisiljeni smo bili, da smo to vprašanje reševali na zadnji tekmi, a nam je uspelo spreobrniti tekmi. S fanti smo se usedli in pogovorili ter pokazali karakter ekipe."

Maribor bo tolažbo poiskal v Prvi ligi

Če so ob Savinji v četrtek ponoči slavili uspeh Celja, pa so ob Dravi obžalovali izpad Maribora. Dvakrat so vijoličasti izgubili z Djurgardnom z 0:1 in ostali brez evropske jeseni ter mikavne Uefine nagrade.

Vseeno so v Ljudskem vrtu hitro našli tolažbo in upanje: popolna osredotočenost na državno prvenstvo. Olimpija in Celje bosta obremenjena ter usmerjena na šest tekem Konferenčne lige, kar bi Maribor moral izkoristiti. Resda pa trenutno vrh Prve lige kroji še trojica klubov Bravo, Mura in Koper.

Sorodna novica Turek Hümmet s hitrim zadetkom preprečil vijoličastim evropsko jesen

"Želja je bila osem evropskih tekem, kar smo tudi dosegli. Tudi vstop v ligaško evropsko tekmovanje. A naš osnovni cilj ostaja slovensko prvenstvo," je trener Ante Šimundža ponovil letošnje vodilo Maribora.

"Ko pogledamo vse skupaj, se vedno najde ampak ... Na obeh tekmah z Djurgardnom smo bili premalo konkretni in nevarni v napadu," je Šimundža izpostavil glavno težavo vijoličastih na letošnjih evropskih tekmah. Ob tem naj bi v napadu zazevala še dodatna luknja, saj naj bi se novopečeni avstrijski reprezentant Arnel Jakupović preselil v Osijek.