Velenjski Rudar vstopa v svojo 15. sezono v I. SNL z lepimi možnostmi, da izboljša tretje mesto iz sezon 1998/99, 1999/2000 in 2008/09. Edino lovoriko so knapi osvojili pred 11 leti, ko so postali pokalni prvaki Slovenije. Foto: Marko Madžarac
Velenjski Rudar vstopa v svojo 15. sezono v I. SNL z lepimi možnostmi, da izboljša tretje mesto iz sezon 1998/99, 1999/2000 in 2008/09. Edino lovoriko so knapi osvojili pred 11 leti, ko so postali pokalni prvaki Slovenije. Foto: Marko Madžarac
Dalibor Volaš, Almir Sulejmanovič
Kapetan Almir Sulejmanovič (desno) je temeljni kamen, okoli katerega stoji obramba Rudarja, v navezi s Fabijanom Cipotom pa tvori izvrsten osrednji branilski par. Foto: Marko Madžarac
Marijan Pušnik
Marijan Pušnik je pred slabima dvema letoma na mestu glavnega trenerja Rudarja malce nepričakovano zamenjal Braneta Oblaka. V nadaljevanju sezone je Pušnik popeljal Velenjčane do naslova prvaka druge lige in napredovanja. Foto: MMC RTV SLO
30-letni vratar Boban Savić je otrok Crvene zvezde, v Sloveniji je že branil za Belo Krajino in Livar, lani pa se je uveljavil kot eden najzanesljivejših vratarjev v ligi. Foto: Marko Madžarac

Rudar, ki je se pred letom dni kot prvak II. SNL vrnil med elito, je bil največje presenečenje pretekle sezone. Pod vodstvom trenerja Marijana Pušnika in z nadarjenim, predvsem domačim kadrom, so se Velenjčani ob dobrem koncu prvenstva prebili celo v Evropo ter s 3. mestom izenačili najboljšo končno uvrstitev Rudarja v zgodovini.


Če gre Rudniku, gre tudi klubu
"Knapi" so se pred šestimi leti ob izpadu odločili za polprofesionalni pristop, ki pa se ni obnesel. Ko so se v Rudniku Velenje, ki je že vseskozi največji pokrovitelj kluba, premislili in "zahtevali", da peto največje slovensko mesto potrebuje nogometnega prvoligaša, je spremenjen načrt hitro obrodil sadove.

Skromnost je lepa čednost
Dobro delo z mladimi, majhne kadrovske spremembe in odločna podpora Milana Medveda, direktorja Rudnika, so Rudar spremenile v trenutno enega najstabilnejših slovenskih klubov in enega redkih, ki ne bo drastično manjšal proračuna. "Smo realisti, tako uprava, strokovno vodstvo kot igralci. Načrt je, da ponovimo igre iz pretekle sezone. Če bi ponovili tretje mesto in uvrstitev v Evropo, bi bili navdušeni. Cilj ostaja sredina lestvice," ostaja skromen trener Pušnik. Poznavalci slovenske scene se ne strinjajo z njim in "knapom" pripisujejo lepe možnosti, da letos še bolj kot lani mešajo štrene pri razpletu državnega prvenstva.

Kdo je vse odšel?
Tretje uvrščeno moštvo lanske sezono se zapustili kar štirje napadalci: Gorazd Zajc (potekla posoja), Ozren Perić (potekla posoja/Sturm), Alen Mujanovič in Uroš Veselič (Kecskemeti TE/Madžarska). Odšla sta tudi branilca Joviša Kraljevič in mladi reprezentant Boris Mijatovič, ki je okrepil CM Celje. Vratar Safet Jahić ni bil zadovoljen s statusom drugega vratarja in išče novo sredino.

Samo štirje novinci
Vrzel v napadu so zapolnili Mirza Mešić (Svoboda Tuzla), Darko Djukič (Koper) in Tim Lo Duca (Nafta), konkurenco v obrambni vrsti pa je okrepil Boštjan Kref (Koper). Pri klubu bodo do konca prestopnega roka poskušali pridobiti še rezervnega vratarja in srednjega branilca. "Ni bilo veliko odhodov razen tistih fantov, ki so želeli zapustiti klub. Bilo je malo prihodov, nadomestili smo le tiste igralce, ki so odšli," je kadrovanje kluba povzel Pušnik.

Uigrano moštvo domačih fantov
Glavno breme igre v obrambi bodo nosili vratar Boban Savić in branilski dvojec Fabijan Cipot-Almir Sulejmanovič. Na sredini ton igri dajeta Denis Grbič in Finec Marko Kolsi. Preizkušenim adutom, kot so Alem Mujakovič, Rusmin Dedič ali Miha Golob, konkurirajo mladeniči Nik Omladič, Damjan Trifkovič in Nikola Tolmir. Največja uganka bo zagotovo prenovljeni napad, kjer bi svojo priložnost lahko izkoristil obetavni Arnel Mahmutovič. Tukaj je tudi sin Bojan Prašnikarja Luka, ki se je dokazal v pripravljalnem obdobju. Hvalevredno dejstvo je, da je v prvem moštvu kar 13 v klubu vzgojenih igralcev.

Padel je Dinamo, lahko tudi Zvezda?
Velenjčani so se začeli pripravljati 15. junija, priprave na 15. sezono v I. SNL pa so popestrili s 3. predkrogom Evropske lige, kjer so zlahka odpravili estonsko Narvo s skupnim izidom 6:1 (3:0 v gosteh in 3:1 doma). Še predtem so dobro podlago potrdili na tekmi z zagrebškim Dinamom. Hrvaškega prvaka so premagali z 2:1, strelca sta bila Kolsi in Prašnikar. Z visokih 6:1 in 4:1 so odpravil nižjeligaša Šmartno in Šenčur, edini poraz z 0:1 pa so doživeli z zagrebško Lokomotivo.

Obračun s Crveno zvezdo, načetim velikanom jugoslovanskega nogometnega prostora, in posledična pozornost slovenske javnosti je primerna nagrada za dobro delo na stadionu Ob jezeru. Rudar ima lepo priložnost, da naredi v Evropi še korak naprej, kar se jim bo obrestovalo tudi finančno, hkrati pa imajo primerno selekcionirano moštvo, ki bi se moralo potegovati za evropske vozovnice tudi v novi sezoni PrveLige Telekoma Slovenije.

Toni Gruden