Lionel Messi (levo) je v 60. minuti zamenjal Thierryja Henryja in bil najbolj zaslužen za preobrat. Foto: EPA
Lionel Messi (levo) je v 60. minuti zamenjal Thierryja Henryja in bil najbolj zaslužen za preobrat. Foto: EPA
Ilsinho (desno) je v 45. minuti spravil na noge navijače Šahtarja, ki pa so na koncu tekme razočarani zapuščali stadion. Foto: EPA
Derlei je postavil končni izid v Lizboni. Foto: Reuters
Mirko Vučinić
Mirko Vučinić si je podaril lepo darilo ob 25. rojstnem dnevu, ki ga je praznoval prav v sredo. Foto: Reuters
Claudio Pizarro
Claudio Pizarro je izenačil na San Siru. Foto: EPA
Steven Gerrard
Steven Gerrard je potopil PSV. Foto: EPA
Sergio Agüero
Nogometaš Atletica Sergio Agüero je bil prvi strelec nocojšnjih tekem v Ligi prvakov. Foto: EPA

Katalonci so od 45. minute zaostajali, potem ko je Ilsinho izkoristil neodločnost Carlesa Puyola. Messi, ki je igral zadnje pol ure (zamenjal je zelo slabega Thierryja Henryja), je Šahtarjeve navijače najprej utišal po veliki napaki vratarja Andreja Pjatova, ki je izpustil žogo iz rok po predložku Bojana Krkića z desne strani. V sodnikovem podaljšku je lobal Pjatova po sijajni podaji Xavija Hernandeza.


Barca je imela izjemno priložnost za izenačenje že po uri igre. Messi je našel Samuela Eto'oja, a se je ta zapletel in iz ugodnega položaja streljal mimo vrat. 13 minut pred koncem je kapetan gostiteljev Darijo Srna zapretil z močnim strelom z desne strani, a je bil vratar Victor Valdes na mestu. Ukrajinci niso ponovili decembra 2004, ko so Katalonce ugnali z 2:0.

Derlei v tretje le v polno
Sporting je bil z 2:0 boljši od Basla. Portugalci so prevladovali že v prvem delu. Derlei je na začetku nadaljevanju stresel okvir vrat. V 55. minuti je branilec David Abraham nespretno izbil žogo izpred svojih vrat, zadel je Leandra Romagnolija. Žoga se je v loku odbila prek vratarja Franca Costanza in končala v mreži. Derlei je nato še zatresel še prečko, sreča pa se mu je nasmehnila štiri minute pred koncem, ko je po podaji Joaa Moutinha postavil končni izid.

Drogba zasenčil novo presenečenje Cluja
Chelsea je z 0:0 remiziral v Cluju, ki je še enkrat dokazal, da ni slučajno med elito. Na začetku drugega polčasa se je težje poškodoval Didier Drogba, ko je v dvoboju z branilcem v kazenskem prostoru poskušal čim bolje izkoristiti predložek Florenta Maloudaja. Z igrišča so ga morali ob velikih bolečinah (po posnetkih sodeč v kolenu) odnesti na nosilih.

Ekipi si nista priigrali veliko priložnosti, najbližje zadetku pa je bil v 80. minuti Eugen Trica, ki je od daleč zadel zunanji del vratnice. Romuni so v prvem polčasu poskušali ogroziti vrata Chelseaja iz protinapadov, po poškodbi Drogbaja pa so postali še bolj samozavestni. Roke domače vratarja je dvakrat ogrel Frank Lampard.

Baptista dvakrat v polno
Roma, ki jo je v prvem krogu presenetil ravno Cluj, je uspešno opravila popravni izpit v Bordeauxu (1:3). Prvi polčas so po zadetku Yoanna Gourcuffa sicer dobili gostitelji, ki pa so v 36. minuti ostali brez izkjučenega Henriqueja. Z igralcem več so Rimljani (znova je manjkal Francesco Totti) premoč v drugem polčasu kronali v zadnjih 30 minutah tekme. Najprej je z glavo izenačil Mirko Vučinić, nato pa je dvakrat zatresel mrežo še rezervist Julio Baptista. Prvič s prostega strela, drugič pa iz bližine.

Werder odnesel točko s San Sira
Werder je vzel točko na težkem gostovanju pri Interju (1:1). Črno-modri so začeli odločno. Povedli so v 13. minuti, ko je Adriano lepo zaposlil Maicona. Frank Baumann je slabo posredoval, 27-letni Brazilec pa je z lobom ukanil nemočnega Tima Wieseja. Gostje so se pobrali šele ob koncu prvega dela, v 39. minuti je po podaji Sebastiana Prödla Claudio Pizarro zadel vratnico.

Varovanci Thomasa Schaafa so drugi polčas začeli bolj podjetno. Izenačili so v 62. minuti, ko je letošnje odkritje Bundeslige Mesut Özil z desne strani poslal predložek pred vrata. Pizarro pa je s petih metrov izenačil. Jose Mourinho je v igro poslal Ricarda Quaresmo in Julia Cruza, ki je pet minut pred koncem za las zgrešil žogo po podaji Zlatana Ibrahimovića. Maicon je že v naslednji minuti z diagonalnim strelom zadel le zunanji del vratnice. V zadnji akciji na tekmi je s prostega strela močno ustrelil Naldo, Julio Cesar je žogo odbil, a le na nogo Pizarra, ki je zadel zunanji del mreže. Trener gostov Schaaf je bil po koncu tekme kar malce jazen, 33.000 gledalcev pa je bilo nezadovoljnih.

Anorthosis nočna mora Grkov
Po veliki točki v Bremnu je Anorthosis na kolena spravil Panathinaikos (3:1). Španski branilec Josu Sarriegi je že v 11. minuti z glavo premagal svojega vratarja Maria Galinovića. Na 2:0 je povišal Siniša Dobrašinović z izjemnim strelom z glavo. Z bele točke je Dimitrios Salpingidis znižal. 12 minut pred koncem je iraški rezervist Hawar Taher potrdil veliko zmago Ciprčanov, ki so v zadnjem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov izločili Olympiacos.

Keane končno zadel
Liverpool je na Anfieldu gladko ugnal PSV s 3:1. Že po štirih minutah je mrežo Nizozemcev načel Dirk Kuyt, čez pol ure pa je po predložku Fernanda Torresa na 2:0 s svojim prvim zadetkom v dresu redsov povišal Robbie Keane. Zmago Liverpoola je s prostega strela potrdil Steven Gerrard, ki je dosegel svoj jubilejni, že 100. gol v rdeči majici.

Garcia poskrbel za veselje Atletica
Na drugem srečanju skupine D med Atleticom Madridom in Marseillom (2:1) so vsi trije zadetki padli že v prvi četrtini tekme. Mož odločitve je bil v 22. minuti Raul Garcia po nizkem udarcu s prostega strela Mariana Pernie, potem ko je po zgodnjem golu Sergia Agüera izenačil Mamadou Niang. V drugem polčasu bi lahko Madridčani poskrbeli za še izdatnejšo zmago.

Skupina A:
CLUJ - CHELSEA 0:0

BORDEAUX - ROMA 1:3 (1:0)
Gourcuff 18.; Vučinić 64., Baptista 71., 83.
RK: Henrique 36./Bordeaux

 
Lestvica:
CHELSEA 2 1 1 0 4:0 4 CLUJ 2 1 1 0 2:1 4 ROMA 2 1 0 1 4:3 3 BORDEAUX 2 0 0 2 1:7 0



Skupina B:
ANORTHOSIS - PANATHINAIKOS 3:1 (2:1)
Sarriegi 11./ag, Dobrašinović 15., Taher 78.; Salpingidis 28./11-m

INTER - WERDER BREMEN 1:1 (1:0)
Maicon 13.; Pizarro 62.


Lestvica:
INTER 2 1 1 0 3:1 4 ANORTHOSIS 2 1 1 0 3:1 4 WERDER BREMEN 2 0 2 0 1:1 2 PANATHINAIKOS 2 0 0 2 1:5 0



Skupina C:
SPORTING LIZBONA - BASEL 2:0 (0:0)
Romagnoli 55., Derlei 86.

ŠAHTAR DONECK - BARCELONA 1:2 (1:0)
Ilsinho 45.; Messi 87., 94.

 
Lestvica:
BARCELONA 2 2 0 0 5:2 6 ŠAHTJOR DONECK 2 1 0 1 3:3 3 SPORTING LIZBONA 2 1 0 1 3:3 3 BASEL 2 0 0 2 1:4 0



Skupina D:
LIVERPOOL - PSV 3:1 (2:0)
Kuyt 4., Keane 34., Gerrard 76.; Kövermans 78.

ATLETICO MADRID
- MARSEILLE 2:1 (2:1)
Agüero 4., Garcia 22.; Niang 16.

 
Lestvica:
ATLETICO MADRID 2 2 0 0 5:1 6 LIVERPOOL 2 2 0 0 5:2 6 MARSEILLE 2 0 0 2 2:4 0 PSV 2 0 0 2 1:6 0

M. R./A. G.