Philipp Lahm in Bastian Schweinsteiger sta izjemno motivirana, saj sta izgubila dva finala Lige prvakov. Tudi z nemško reprezentanco sta bila blizu velikim lovorikam, a vedno ostala praznih rok. Foto: EPA
Philipp Lahm in Bastian Schweinsteiger sta izjemno motivirana, saj sta izgubila dva finala Lige prvakov. Tudi z nemško reprezentanco sta bila blizu velikim lovorikam, a vedno ostala praznih rok. Foto: EPA
Roman Weidenfeller
Roman Weidenfeller se zaveda, da bi v primeru zmage vsi igralci rumeno-črnih postali legende v Dortmundu. Foto: EPA
Wembley
Obe ekipi bosta v petek poleteli v London in zvečer opravili tudi trening na Wembleyju. Foto: EPA
Bojan Prašnikar o obeh finalistih Lige prvakov
Nemški nogometni klubi poslujejo z dobičkom

Vsi drugi položaji pri Bavarcih so znani, na mestu centralnega branilca pa naj bi Boateng igral ob odličnem Danteju. "Jerome je v zelo dobri formi, vsekakor pa se lahko še izboljša. Ni še izčrpal vsega potenciala," je pojasnil 68-letni Heynckes. "Boateng je zelo hiter, lahko ujame tekmece in blokira strele," je dodal kapetan Philipp Lahm.

Bavarci imajo precej močnejšo klop
Bayern ima precej močnejšo klop. Diego Contento, Rafinha, Daniel van Buyten, Luiz Gustavo, Xherdan Shaqiri, Anatolij Timoščuk, Mario Gomez in Claudio Pizarro bodo čakali na svojo priložnost. Toni Kroos še okreva po poškodbi, Holger Badstuber pa je moral še na eno operacijo kolena, finale bo spremljal v ZDA, soigralci pa so mu po pošti poslali uradni dres za finalno tekmo s številko 28.

Klopp bo imel zaradi poškodbe Maria Götzeja precej več težav. Zamenjal ga bo Kevin Grosskreutz, ki pa niti slučajno ni tako nevaren za vrata nasprotnika. Na klopi bodo Felipe Santana, Oliver Kirch, Leonardo Bittencourt, Sebastian Kehl, Moritz Leitner, Nuri Sahin in Julian Schieber.

Weidenfeller: Nič nas ne more presenetiti
Roman Weidenfeller
je eden izmed najzaslužnejših za preboj rumeno-črnih v finale. 33-letni čuvaj mreže še ni imel priložnosti braniti za nemško izbrano vrsto. Odličen je v ključnih trenutkih, ko se napadalci znajdejo iz oči v oči z njim. Christian Eriksen (Ajax), Samir Nasri, Sergio Agüero (oba Manchester City), Gonzalo Higuain in Cristiano Ronaldo (oba Real Madrid) so zapravili izjemne priložnosti po posredovanjih Weidenfellerja.

"Na tako pomembnih tekmah je treba že na ogrevanju priti na delovno temperaturo. Ključno je, da si že od prve sekunde maksimalno zbran. Odločiti se je treba v delčku sekunde. Vedno preučim navade najboljših napadalcev pri nasprotnikih, veliko pregledam videoposnetkov. Igralce Bayerna zelo dobro poznam, saj smo se že velikokrat srečali. Nič nas ne more presenetiti v soboto," je priprave na najbolj pomembno tekmo kariere strnil Weidenfeller.

Odsotnost Götzeja se bo poznala
V sredo je postalo dokončno jasno, da Götze zaradi poškodbe stegenske mišice ne bo mogel pomagati. Zadnjo tekmo za rumeno-črne je že odigral, konec junija bo začel priprave v Münchnu pod vodstvom Pepa Guardiole, ki si ga je tako zelo želel.
"Vsekakor se bo poznala odsotnost Götzeja, z njim bi bili še nevarnejši. Tudi brez njega smo v letošnji sezoni prikazali nekaj vrhunskih predstav," se vratar Borussie ne obremenjuje preveč s tistimi igralci, ki bodo manjkali.

Zmagovalci Lige prvakov imajo poseben status
V Dortmundu se v teh dneh vsi spominjajo legendarnega finala leta 1997, ko je bil Juventus velik favorit, Borussia pa je na koncu v Münchnu zmagala s 3:1. "Vsi v Dortmundu imajo veliko spoštovanje do igralcev iz tistega finala. Če nam v soboto uspe dvigniti pokal, bomo imeli podoben status. To je največji možen dosežek za klub in za vsakega posameznika. Lani smo v finalu nemškega pokala premagali Bayern s 5:2, pa Mario prav tako ni igral," je še dodal Weidenfeller.

"Schweini": Razplet finala je odvisen le od nas
V Münchnu so danes organizirali še zadnje druženje z novinarji pred poletom v London, ki je predviden za petek ob 10.55. "Borussio poznamo zelo dobro, a vseeno se je treba z videoanalizami pripraviti na tekmece. V zadnjih dneh je opazno, da je koncentracija na višku, to je največji izziv v letošnji sezoni. Prepričan sem, da je razplet odvisen od nas. Če bomo odigrali tako kot na zadnjih pomembnih tekmah v letošnji sezoni, bomo zmagali. Moštvo je zelo kompaktno, vsi mislimo tudi na obrambo. Na takih tekmah je treba biti tudi dovolj sproščen, ne razmišljam vsako sekundo samo o tej tekmi, potem bi pregorel še pred začetkom," je poudaril Bastian Schweinsteiger.

"Götze je izjemen igralec, zato ga je Bayern tudi kupil. Vseeno ima Borussia ogromno dobrih nogometašev, ki bodo iz sebe iztisnili maksimum. Dokazali smo že, da se lahko merimo z najboljšimi ekipami v Evropi. Ni tako samoumevno, da izločiš Juventus ali Barcelono," je pojasnil 28-letni režiser igre Bayerna.

Lansko razočaranje je velik motiv
Borussia je bila trn v peti Bayerna v lanski sezoni, ko je dobila vseh pet tekem in se na koncu veselila dvojne krone. "V lanski sezoni smo vodili v nemškem prvenstvu, pa smo s serijo slabih tekem zapravili vodstvo. Poleti smo analizirali razloge za slabše predstave in v letošnji sezoni odigrali najboljšo sezono v zgodovini Bundeslige. Priigrali smo si kar 25 točk naskoka pred Borussio. Pred finalom smo samozavestni, tako bi bilo tudi, če bi igrali proti Realu, Barceloni ali Chelseaju," je odločno napovedal Schweinsteiger, ki še nikoli ni igral na Wembleyju, zato se še posebej veseli posebnega vzdušja.

V lanskem finalu na Allianz Areni je "Schweini" v peti seriji enajstmetrovk zadel vratnico, Didier Drogba pa je zadel in naslov je osvojil Chelsea. To je bilo daleč največje razočaranje v karieri Schweinsteigerja.

"Zelo veliko motivacijo nam je dal lanski poraz v finalu Lige prvakov na domačem stadionu. Ko se spomnim, kakšno je bilo vzdušje v garderobi po tisti tekmi s Chelseajem, sem še bolj odločen, da nam bo v soboto uspelo," je sklenil eden najbolj priljubljenih nemških nogometašev.

Dante: Dortmund ni le Lewandowski
Branilec Dante, ki je poleti prišel iz Mönchengladbacha, se je letos prvič preizkusil na največji evropski sceni in navdušil številne strokovnjake. V finalu bo njegova naloga zaustaviti enega izmed najboljših napadalcev na svetu Roberta Lewandowskega. "Nisem bil presenečen, ko je Realu nasul štiri gole. Ima izjemno kvaliteto. Zelo težko ga je ustavljati, morali si bomo pomagati. Borussia ima še veliko drugih dobrih nogometašev, Dortmund ni le Lewandowski," je povedal vedno nasmejani 29-letni Brazilec.

Finale, London, Wembley, sobota ob 20.45:
BORUSSIA DORTMUND - BAYERN

Verjetni postavi:
Borussia Dortmund: Weidenfeller, Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer, Bender, Gündogan, Blaszczykowski, Reus, Grosskreutz, Lewandowski.
rezervna klop: Langerak (vratar), Felipe Santana, Kirch, Bittencourt, Kehl, Leitner, Sahin, Schieber.
poškodovana: Owomoyela, Götze.

Bayern: Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Javi Martinez, Schweinsteiger, Robben, Müller, Ribery, Mandžukić.
rezervna klop: Starke (vratar), Contento, Rafinha, van Buyten, Luiz Gustavo, Shaqiri, Timoščuk, Gomez, Pizarro.
poškodovani/odsotni: Badstuber, Kroos, Can.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)

Bojan Prašnikar o obeh finalistih Lige prvakov
Nemški nogometni klubi poslujejo z dobičkom