Samir Handanovič je z Udinesejem moral priznati premoč Werderju. Foto: EPA
Samir Handanovič je z Udinesejem moral priznati premoč Werderju. Foto: EPA
Razočaranje nogometašev Udineseja je bilo precejšnje. Foto: Reuters
Vse glasnejše so govorice, da se Diego seli v Juventus. Foto: Reuters
Slovo Udineseja po odlični predstavi
Werder se je izvlekel na Friuliju
Uefa: Nemško-ukrajinski večer

24-letni Ljubljančan je na dveh tekmah prejel šest zadetkov (3:1; 3:3), pri katerih pa ni mogel storiti veliko. Na stadionu Friuli je pri vodstvu s 3:2 ubranil 11-metrovko brazilskemu velemojstru Diegu, ki ga je v enem tednu sicer premagal kar štirikrat.

Za četrtkovo predstavo si je na spletni strani, kjer podrobno spremljajo nogometaše Udineseja, prislužil oceno 7, enako kot Gökhan Inler in Alexis Sanchez. Višjo (8) sta prejela le Fabio Quagliarella in Kwadwo Asamoah. Videmčani, ki so na poti do četrtfinala med drugim izločili Borussio Dortmund in branilca naslova Zenit, so obstali na pragu polfinala. Kako je vse skupaj videl slovenski čuvaj mreže?

Samir, za vami je najpomembnejša tekma sezone, ki se žal ni iztekla po vaših željah. Lani ste v našem intervjuju dejali, da je po večernih tekmah težko hitro zaspati. Kdaj ste zaspali sinoči?
Ob dveh, pol treh. Ja, težko je zaspati, ker adrenalin ostane. Včeraj sem kar hitro zaspal.

Kaj se vam je motalo po glavi?
Nič kaj pretirano. Lahko rečem, da smo zamudili veliko priložnost. Tekma je bila dobra, škoda za drugi polčas, da nismo odigrali tako, kot znajo odigrati italijanske ekipe. Nekoliko smo podlegli zanosu in hoteli čim prej doseči še četrti gol. Bolje bi bilo, če bi zadržali žogo in čakali na priložnosti. Odločili so majhni detajli. Veliko energije smo izgubili v prvem polčasu, zato je prišlo do padca koncentracije. Werder ni boljša ekipa od nas, a igrišče je odločilo, da so bili na teh dveh tekmah uspešnejši. Škoda, da nismo dosegli dveh zadetkov že v Bremnu. Gledalci so uživali in konec koncev se nogomet igra zaradi njih, naprej pa gre lahko samo ena ekipa.

Na dveh tekmah ste prejeli šest zadetkov, kar je enostavno preveč. Zakaj je v vaši obrambi tako "škripalo"?
Niso bile samo napake v obrambi. Obe ekipi igrata napadalen, odprt nogomet, bilo je veliko priložnosti. Werder je kakovostna ekipa in zelo kvaliteten v napadu. Mogoče smo Diegu puščali preveč prostora, da je lahko sprejemal žogo med igralnimi "linijami". Kakovostni igralci to izkoristijo.

So odločile tudi večje izkušnje Werderja?
Mogoče, čeprav so ekipa, ki vedno igra po nekem ustaljenem sistemu. So dobro fizično pripravljeni, dobri ob prekinitvah in kvalitetni v napadu, nimajo pa neke posebne igre. Mislim, da smo jih nadigrali.

Izkazali ste se z ubranjeno 11-metrovko Diegu, v nedeljo ste eno ubranili tudi na tekmi proti Reggini. Postajate pravi specialist za strele z bele točke. Ali tako dobro preučujete strelce z 11-metrov pri drugih ekipah?
Malo seveda moraš preučevati, čeprav mora biti pri 11-metrovkah tudi malo sreče. Pravzaprav je od nje veliko odvisno. Nekaj lahko predvidiš iz tega, kako se igralec postavi za žogo, lahko ga čakaš ... To lahko preučuješ. A boljši igralci čakajo na reakcijo "golmana" in šele nato ustrelijo.

Navijači so vašo ekipo kljub izpadu nagradili z aplavzom. Kako ste sami doživeli vzdušje na stadionu?
Vzdušje je bilo vrhunsko, razmere za tekmo so bile odlične. Navijači so razumeli, da smo dali na igrišču od sebe vse, kar je bilo v naših močeh. Nagradili so tudi vse, kar smo letos naredili v Evropi.

Na tribuni je bil tudi glavni oglednik Juventusa Renzo Castagnini. Spremljal naj bi predvsem Diega in Fabia Quagliarello, a v načrtih stare dame ste po pisanju medijev že nekaj časa tudi vi. Je kaj novega v zvezi s tem, je morda prišlo do kakšnih konkretnejših stikov oziroma pogovorov?
Ne, s tem se ne obremenjujem. Ne pogovarjam se o tem. Moja naloga je, da končam sezono po najboljših močeh in da odigram še sedem tekem. Ugibanja o prihodnosti so delo drugih ljudi. Če nekdo dela dobro, se bodo tudi druge stvari odvile tako, kot se morajo.

Kako je z vašo poškodbo? Nimate zdaj več nobenih težav?
Ne, nimam nobenih težav. Zelo sem vesel, da sem se hitro vrnil, hitreje od pričakovanj. Nisem pričakoval, da bom nared že za prvo tekmo v Bremnu, a sem treniral in stisnil zobe. Če ne bi izgubil 15 dni, pa bi bile verjetno moje predstave še boljše.

Kaj se je sploh dogajalo v tistih dneh po operaciji?
Ostal sem v Barceloni. Zdravnik mi je razložil, kaj se dogaja z mojim kolenom. Rekel je, da je mogoče, da se bom hitro vrnil. Bil sem v dobrih rokah, opravljal sem fizioterapije in vaje, okrevanje je potekalo zelo hitro. Že po petih dneh sem lahko tekel. Vse je bilo v redu, resda pa ni šlo za kakšno hujšo intervencijo. Tistih 12 dni v Barceloni je bilo ključnih. Učvrstil sem tudi mišico in nisem več čutil bolečin, čeprav je manjša bojazen, da se ne bi spet kaj zgodilo, vendarle še obstajala.

Že v nedeljo vas čaka nova tekma v Serie A proti Fiorentini. Kakšni so vaši cilji na tekmah, ki so še preostale?
Imamo še sedem tekem. Moramo se prikazati v čim boljši luči, tako kot smo začeli sezono. Nato smo igrali v Pokalu Uefa in italijanskem pokalu, veliko igralcev je reprezentantov, tekme so si sledile vsake tri dni, zato se je malo treniralo. Logično je, da smo malo padli. Do konca moramo osvojiti čim več točk in končati čim višje na lestvici.

Reprezentanca je zdaj nekoliko potisnjena v ozadje, toda vendarle še eno vprašanje o njej. Še verjamete v uvrstitev na svetovno prvenstvo?
Ja, zakaj pa ne. V nogometu je vse mogoče. Sami odločamo o svoji usodi. Ključni bosta tekmi proti Poljski in Slovaški. V naši skupini so vse reprezentance na našem nivoju, ni boljših ali slabših. Slovaki so si zagotovili najboljši položaj, a boj bo še napet. Če ne za prvo, pa vsaj za drugo mesto.

Matej Rijavec

Slovo Udineseja po odlični predstavi
Werder se je izvlekel na Friuliju
Uefa: Nemško-ukrajinski večer