Žreb v Durbanu so izvedli ekspresno hitro. Foto: EPA
Žreb v Durbanu so izvedli ekspresno hitro. Foto: EPA
Spoznajte naše tekmece za SP 2010
Zahtevni in neprivlačni tekmeci
Za mundial 2010 Slovenija v skupini C

"Gre za težko skupino, v kateri pa mislim, da se nimamo koga bati. Upam, da se bomo dobro pripravili in bili enakovreden nasprotnik tudi Čehom in Poljakom, ki jih bom podrobneje lahko preučeval že na Euru," je povedal slovenski selektor Matjaž Kek po žrebu v Durbanu. Zmagovalci devetih skupin se bodo na mundial v Južnoafriški republiki uvrstili neposredno, osem najboljših drugouvrščenih pa se bo pomerilo še v dodatnih kvalifikacijah. Začetek kvalifikacij bo 6. septembra prihodnje leto.


Zavrl: Enakovredni Slovakom in Severnim Ircem
"Z žrebom smo zadovoljni, menim pa, da lahkih skupin ni. Favorita skupine sta Češka in Poljska, kar sta dokazali tudi z uvrstitvijo na Euro 2008. Mi se bomo poskušali enakovredno meriti s Slovaki in Severnimi Irci, predvsem pa upam na boljši dosežek kot v zadnjem kvalifikacijskem ciklusu za Euro," je žreb pokomentiral predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl.

Slovenija se v kvalifikacijah ni srečala še z nobenim izmed tekmecev, na prijateljskih tekmah pa se je s Češko (zmaga in dva poraza) in Poljsko (neodločen izid in dva poraza) "udarila" po trikrat, s Slovaško pa dvakrat (dva neodločena izida).

Se bodo Angleži maščevali Hrvatom?
Kroglice so se poigrale s Hrvaško in Anglijo, ki bosta znova igrali v isti skupini. Hrvati so v sredo Angležem z zmago na Wembleyju s 3:2 preprečili odhod na evropsko prvenstvo. V njuni družbi v skupini 6 je tudi Ukrajina. Tekmeci svetovnih prvakov Italijanov bodo Bolgari in Irci.

Obračun obeh Korej
Še zanimivost iz azijskih kvalifikacij: v isto skupino sta bili izžrebani Južna in Severna Koreja, Avstralija, ki bo kvalifikacije prvič igrala skupaj z reprezentancami iz Azije, pa se bo med drugim pomerila s Kitajsko in Irakom.

Žreb evropskih kvalifikacij:
Skupina 1:
Portugalska, Švedska, Danska, Madžarska, Albanija, Malta

Skupina 2: Grčija, Izrael, Švica, Moldavija, Latvija, Luksemburg

Skupina 3: Češka, Poljska, Severna Irska, Slovaška, Slovenija, San Marino

Skupina 4: Nemčija, Rusija, Finska, Wales, Azerbajdžan, Liechtenstein

Skupina 5: Španija, Turčija, Belgija, BiH, Armenija, Estonija

Skupina 6: Hrvaška, Anglija, Ukrajina, Belorusija, Kazahstan, Andora

Skupina 7: Francija, Romunija, Srbija, Litva, Avstrija, Ferski otoki

Skupina 8: Italija, Bolgarija, Irska, Ciper, Gruzija, Črna gora

Skupina 9: Nizozemska, Škotska, Norveška, Makedonija, Islandija

Zmagovalci se bodo na mundial uvrstili neposredno, osem najboljših drugouvrščenih pa se bo v tekmah na izpadanje pomerilo še za štiri prosta mesta.

M. R.
Spoznajte naše tekmece za SP 2010
Zahtevni in neprivlačni tekmeci
Za mundial 2010 Slovenija v skupini C