Raphaël Varane je bil po večini izborov in tudi Fifinem glasovanju izbran v najboljšo enajsterico SP-ja 2018. Foto: Reuters
Raphaël Varane je bil po večini izborov in tudi Fifinem glasovanju izbran v najboljšo enajsterico SP-ja 2018. Foto: Reuters

V Lillu rojeni osrednji branilec je že kot mladoletnik v vrstah Lensa pritegnil pozornost največjih nogometnih klubov na svetu. Pri 18 letih je za 11 milijonov evrov zapustil sever Francije in okrepil Real Madrid, kjer je bil desetletje stalni član šampionskega kluba. Med letoma 2011 in 2021 je Raphaël Varane štirikrat postal klubski prvak Evrope in sveta, trikrat državni prvak Španije in enkrat zmagovalec kraljevega pokala. Skupaj je za Real Madrid odigral 360 tekem in osvojil kar 18 različnih lovorik.

Usodna poškodba po 23 minutah igre za Como

Po desetletju v Madridu si je zaželel spremembe in za 40 milijonov evrov odškodnine se je preselil k Manchester Unitedu. A pri rdečih vragih so se začele kopičiti poškodbe in težave z nogami, ni bilo več prave vrhunske forme. Po porazu Francije v finalu Katarja 2022, kjer je še odigral celotni turnir kot steber obrambe, ni bilo več reprezentančnega vpoklica.

191 cm visoki osrednji branilec Raphael Varane je bil svetovni prvak s Francijo leta 2018, z Realom Madridom pa je bil kar štirikrat najboljši v Evropi in na svetu. Foto: Reuters
191 cm visoki osrednji branilec Raphael Varane je bil svetovni prvak s Francijo leta 2018, z Realom Madridom pa je bil kar štirikrat najboljši v Evropi in na svetu. Foto: Reuters

Od rdečih vragov se je po 93 tekmah v treh sezonah poslovil z zmago v FA-pokalu na kultnem Wembleyju proti favoriziranemu Manchester Cityju. Ko se mu je poleti iztekla pogodba z Manchester Unitedom, je presenetljivo podpisal za novinca v Serii A Como. Sezono je začel v prvi postavi na pokalni tekmi proti Genoi, ko pa se je poškodoval že po 23 minutah igre. Izkazalo se je, da gre za hujšo poškodbo kolena, ki zahteva dolgotrajno okrevanje.

Steber francoske obrambe

Po premisleku se je Varane odločil, da pri 31 letih konča svojo športno kariero, v kateri je s klubom in reprezentanco stopil na vrh nogometnega sveta. Za Francijo je debitiral leta 2013, od leta 2014 pa je bil steber obrambe, tudi rezervni kapetan izbrane vrste. Francozi so ga močno pogrešali na domačem Euru 2016, ki ga je moral izpustiti zaradi poškodbe. Na svetovnem prvenstvu 2018 je v celoti odigral prav vse tekme in bil med najbolj zaslužnimi za drugo zmago galskih petelinov na SP-jih. Reprezentančno kariero je sklenil s porazom v finalu SP-ja 2022 proti Argentini s skupno 93 nastopi in 5 goli.

"Rad sem se boril zase, za svoje klube, svojo državo, soigralce in navijače vseh ekip, za katere sem igral. Od Lensa do Madrida in Manchestra, pa tudi za našo reprezentanco. Vsak grb sem branil z vsem, kar sem imel, in ljubil vsako minuto ... V karieri za nazaj ne bi nič spremenil, saj sem zmagoval in osvajal več, kot sem si kdaj koli predstavljal," je v čustvenem zapisu med drugim poudaril Varane, ki bo ostal pri Comu in se iz igralca prelevil v trenerja.

"Za zdaj se navijačem vseh klubov, za katere sem igral, svojim soigralcem, trenerjem in osebju ... iz vsega srca zahvaljujem, da je bilo to obdobje bolj posebno, kot sem si lahko zamislil v najbolj divjih sanjah. Hvala, nogomet," je zaključil svoj čas eden najboljših osrednjih branilcev na svetu.

Varane pri 31 oznanil konec športne kariere