Kraljica, britanska zastava in protestantizem ter izjemno sovraštvo do Celtica je tradicionalna podoba Rangersov in njihovih navijačev. Sektaška in šovinistična narava kluba se spreminjata in počasi postajata stvar preteklosti, klub je bil za svojo preobrazbo večkrat pohvaljen od Uefe, ki pa zaradi surovih pesmi
Kraljica, britanska zastava in protestantizem ter izjemno sovraštvo do Celtica je tradicionalna podoba Rangersov in njihovih navijačev. Sektaška in šovinistična narava kluba se spreminjata in počasi postajata stvar preteklosti, klub je bil za svojo preobrazbo večkrat pohvaljen od Uefe, ki pa zaradi surovih pesmi "modronoscev" tudi še vedno redno piše kazni. Foto: EPA
Ally McCoist
Pred novo sezono je mesto prvega trenerja prevzel sloviti Ally McCoist, ki je bil predtem štiri leta pomočnik uspešnega Walterja Smitha. McCoist je klubska legenda, saj je rekorder po število golov (355 golov) in tretji po številu nastopov (581), kar ne preseneča, saj je kar 15 let igral za "Rangerse". Foto: MMC RTV SLO
Rangers v Ligi prvakov
Rangers FC ima izjemne evropske izkušnje, saj letos že 51. igrajo v evropskih tekmovanjih, samo štirje evropski klubi imajo za seboj več evropskih sezon. Največji uspeh so "gersi" dosegli leta 1972, ko so osvojili Pokal pokalnih zmagovalcev, v katerem so izgubili še dva finala (1961 in 1967). Foto: EPA

138-letna zgodovina in desetine lovorik, med katerimi je tudi 54 škotskih zvezdic, s čimer je klub Rangers svetovni rekorder po naslovih državnih prvakov - a vse to ob obisku Slovenije ne šteje nič. Vse, kar je pomembno v obračunu Maribora in Rangersov, je napredovanje v skupinski del Evropske lige.

Tekma se bo začela danes ob 20.45. Prenos si boste lahko ogledali na TV Slovenija 2 in MMC TV.

Malmö previsoka ovira
Rangersi, ki so trikratni zaporedni prvaki Škotske, so v 3. predkrogu Lige prvakov nepričakovano izgubili s švedskim prvakom Malmöjem (0:1 in 1:1). "Gersi" so tako ostali brez milijonov nagrad in prestižnega tekmovanja, v katerem so v zadnjih 10 letih zaigrali kar sedemkrat. Sicer so po navadi izpadli v skupinskem delu, a v sezoni 2007/08 so izredno uspešno nadaljevali v Pokalu Uefa, kjer so na koncu izgubili šele v finalu z Zenitom iz St. Peterburga (0:2).

Škoti so podpisali triletno pogodbo z 32-letnim ameriškim reprezentančnim branilcem Carlosom Bocanegro, ki bo lahko nastopil že drevi.

Pred desetletjem blestel Flo
Prav 10 let pa je tudi staro prvo srečanje Rangersov z Mariborom. V 2. predkrogu Lige prvakov so Škoti izpolnili vlogo velikega favorita in s skupnim izidom 6:1 izločili "vijoličaste". V Ljudskem vrtu je blestel Tor Andre Flo, ki je zadel dva gola in še podal za gol Christiana Nerlingerja. Na povratni tekmi na Ibrox Parku so Štajerci povedli prek Vanje Starčeviča, a je Flo hitro izenačil, delo pa je z dvema goloma dokončal Claudio Caniggia.

Ali je Glasgow Rangers pravilno?
Ne. Klub je leta 1872 dobil ime Rangers, potem ko je eden izmed četverice ustanoviteljev oznako našel v reviji o angleškem ragbiju.
Uradno ime kluba je Rangers Football Club, na Škotskem pa k imenu nikoli ne dodajajo Glasgowa. Zato pa so to pogosto počeli Angleži, predvsem londonski časopisi, da so jih ločili od drugih Rangersov, predvsem od kluba Queens Park Rangers, a so to za Škote grdo razvado opustili v zadnjih letih.

Kar nekaj igralcev manjka
Škotski prvaki so pred prvo tekmo "play-offa" za vstop v skupinski del Evropske lige kar močno razredčeni. Najhujši udarec je odsotnost poškodovanega kapetana Davida Weirja, ki je tudi steber obrambe. Ob njem na Štajersko ni pripotoval niti osrednji branilec Kyle Bartley, posojeni igralec Arsenala, ki se je poškodoval ob nedeljski zmagi pri Invernessu (0:2). Za krajši seznam "ranjencev" je poskrbel Lee McCulloch, ki je okreval po poškodbi kolena in lahko po potrebi zaigra tudi v sredini obrambe. V Maribor je prišel severnoirski znanec Kyle Lafferty, ki pa najverjetneje ne bo nared za igro.

Ob zdravstvenih težavah imajo Rangersi še težave s kartoni: zaradi grehov s tekem proti Malmőju ne smeta igrati Saša Papac in Steven Whittaker, ta je bil kaznovan za tri tekme, a je klub na Uefo vložil pritožbo.

V napadu grozi hrvaško-škotski dvojec
Pred 10 leti so se Rangersi in Maribor pomerili v kvalifikacijah za Ligo prvakov, škotski velikan pa je dobil obe tekmi (0:3 v Mariboru in 1:3 v Glasgowu). "Gersi" so pretekli konec tedna v 4. krogu škotske premier lige z 0:2 v gosteh premagali Inverness in s tekmo manj od vodilnega Motherwella zasedajo 3. mesto (7 točk). Večni tekmec Celtic je po treh tekmah stoodstoten in je drugi. Najnevarnejša strelca Rangersov sta Hrvat Nikica Jelavić in Škot Steven Naismith, ki sta v prvenstvu dosegla po dva gola.

EVROPSKA LIGA

4. PREDKROG, prva tekma
Četrtek ob 20.45 (TVS 2/MMC):
MARIBOR - RANGERS