Ena najspornejših tekem, ki je dvignila precej prahu, je bil obračun Celja in Kopra v zadnjem krogu lanskega prvenstva, ko je Koper premagal Celje z 2:1. Foto: RTV SLO
Ena najspornejših tekem, ki je dvignila precej prahu, je bil obračun Celja in Kopra v zadnjem krogu lanskega prvenstva, ko je Koper premagal Celje z 2:1. Foto: RTV SLO
Prva liga si
Po mnenju nemškega tožilstva in policije je bilo v zadnjih mesecih v Prvi ligi si nameščenih sedem tekem. Foto: MMC RTV SLO
Drava
Bo Drava končala sezono z mladinci ali bo pozimi celo izstopila iz lige? Foto: Marko Madžarac
Interblock
Interblock je že v preiskavi Uefe zaradi sumljivega razpleta tekme v kvalifikacijah Evropske lige, ko so Ljubljančani v Domžalah izgubili 0:3 z ukrajinskim Metalurgom. Foto: Aleš Fevžer/www.nkinterblock.eu
Domžale
V krogu brez izrazitega derbija naj bi bilo najzanimiveje ob Kamniški bistrici, kjer bodo moči merili Domžale in Celje. Foto: www.domzale.si
Marcos Tavares
Marcosa Tavaresa že dalj časa mučijo bolečine v trebušni preponi. Foto: MMC RTV SLO

Varovanci Matjaža Keka so se pred odhodom v tujino večinoma vzgojili in kalili v prvi slovenski nogometni ligi, ki evforije ob uvrstitvi na mundial verjetno ne bodo moglo unovčiti, kot so pričakovali. V Bochumu so natančni Nemci tudi ob pomoči Uefe razkrinkali mrežo kriminalcev, ki je po vsej Evropi manipulirala z rezultati nogometnih tekem, med 200 "nameščenimi" tekmami je tudi za zdaj še neznana sedmerica letošnjih obračunov iz Prve lige si.

Tam, kjer je dim, je tudi ogenj
Že pred obračunom z Rusijo so slovenske nogometne vode razburkale novice in govorice o stavniški mafiji, ki kroji razplet dogajanja na in ob zelenicah. Združenje prvoligašev je sklicalo izredno zasedanje predsednikov, ki so se odločili za proces samoočiščenja. Predsednik NZS-ja Ivan Simič je obljubil, da se bo vprašanja stavnic in nogometa odločno lotil po koncu dodatnih kvalifikacij. Po pomoč naj bi se zatekel na policijo, ki se v svoji preteklosti s športnimi stavami sploh še ni resneje ukvarjala.
Priložnost za temeljito čiščenje
Od nemških preiskovalnih organov je pričakovati, da so uspešno in pravilno izvedli preiskavo, ki bo razkrila tudi "gnila jajca" v slovenskem nogometu. Združenje in NZS bosta dobila tako želene dokaze, da se bosta lahko lotila čiščenja, ki bi prvi slovenski ligi povrnilo ugled in jo postavilo na nove ter bolj zdrave temelje. Uefa do krivcev zagotovo ne bo milostna in kaj podobnega je pričakovati tudi od slovenske krovne organizacije. Vsekakor se napoveduje na prvoligaškem odru še vroča zima!

Izjava predsednika Branka Florijaniča, predsednika Združenja I. SNL:
Sodelovanje pri nameščanju tekem in nezakonitih športnih stavah je zavrženo moralno in kriminalno dejanje, vredno sleherne obsoje, in vsi, ki delamo v in z nogometom, se zavedamo, kako uničujoč učinek ima lahko tovrstno ravnanje na naš šport.

Združenje 1. SNL odločno podpira vse napore pravosodnih organov in krovne evropske nogometne organizacije pri razčiščevanju ter iskanju odgovornih v zvezi z nameščanjem izidov nogometnih tekem. Hkrati pričakujemo in upamo, da bodo pristojni razkrili vse vpletene na vseh ravneh in jih tudi najstrožje kaznovali.


OLIMPIJA (4.) - LABOD DRAVA (10.)
(sobota ob 14.00)
Pri "zmajih" so še skopi z imeni tistih, ki se poslavljajo od zelenega dresa, s katerim bi prevetrili moštvo, zmanjšali proračun in tudi pripravili prostor za zimske okrepitve. Poškodovana sta udarna napadalca: kapetan Sebastjan Cimerotič in makedonski reprezentant Agim Ibraimi.

Kdo bo stal nasproti Olimpije? Mladinci Drave, saj člansko moštvo stavka že vse od zadnje tekme. Semler, Kronaveter in soigralci zaradi že več mesecev niso prejeli plač, njihovi prispevki niso plačani, zaradi česar so brez zdravstvenega zavarovanja in v različnih socialnih stiskah. Ptujski klub, ki očitno počasi zapušča prvoligaško druščino, je brez klubskega vodstva in v postopku prisilne poravnave.

NAFTA (8.) - LUKA KOPER (1.) (sobota ob 14.00)
Lendavčani si lahko ob težavah Ptujčanov odahnejo, prvoligaški status ni ogrožen, prišel je čas za odločitev, v katero smer naj gre prekmurski klub. Neobremenjenost gostiteljev bo nevaren dejavnik za Koper, katerega igra je iz kroga v krog slabša. Zaradi kazni bodo odstotni kapetan Enes Handanagič ter vezista Dalibor Radujko in Ivan Sesar. Cilj "kanarčkov" ostaja - jesenski naslov.

RUDAR (2.) - HIT GORICA (9.) (sobota ob 17.00)
Reprezentančni odmor ni pretirano olajšal dela Marijana Pušniku. V "bolnišnici" je "le" še deveterica "knapov". V postavo se vrača Nikola Tolimir, a zaradi kartonov ne smejo igrati Sulejmanovič, Golob in Mujakovič. "Vrtnice" so se otresle zadnjega mesta, med odmorom so pozdravili nekaj manjših poškodb (Milan Osterc) in so pripravljeni na vzpon v sredino lestvice.

DOMŽALE (6.) - CM CELJE (5.) (nedelja ob 13.00)
Obračun ekip, ki bo zmagovalca potisnil proti vrhu. Domžale so v boljši formi, poškodbe so bolj ali manj zaceljene, manjka le še Blaž Brezovački, optimizem "ravbarjev" krepi tudi prva tekma, ki se je končala s 3:2 v njihovo korist. Celjani so v rezultatski krizi, za nameček so suspendirali "neprilagojenega" Darija Biščana.

Preloženo zaradi bolezni:
MARIBOR - INTERBLOCK
Bolezen 13 mladih ljubljanskih nogometašev je prisilila odgovorne, da so se dogovorili za prestavitev tekme. Priložnost, da poškodbo prepon pozdravi kapetan "vijoličastih" Marcos Tavares.

Lestvica:                             
LUKA KOPER 17 10 5 2 25:16 35
RUDAR 17 9 2 6 28:24 29
MARIBOR 17 8 2 7 29:24 26
OLIMPIJA (-2) 17 8 2 7 24:17 24
CM CELJE 17 6 5 6 24:27 23
DOMŽALE 17 6 5 6 23:28 23
INTERBLOCK LJ 17 6 3 8 23:23 21
NAFTA 17 5 4 8 26:32 19
HIT GORICA 17 4 5 8 25:29 17
LABOD DRAVA 17 4 5 8 18:25 17