Cristiano Ronaldo je bil v Zenici praktično neviden. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je bil v Zenici praktično neviden. Foto: EPA
Edin Džeko je lažje poškodovan, a bo do tekme v Lizboni nared. Foto: EPA

Prva tekma v Zenici se je končala z neodločenim izidom 0:0, Portugalci pa so bili ogorčeni nad močvirnatim igriščem, ki je bilo za nameček še polno grbin. "Bilo je praktično nemogoče igrati, kljub temu pa smo si ustvarjali priložnosti," pravi Ronaldo in dodaja: "V Lizboni bomo igrali na odlični površini, pred domačimi navijači. Smo favoriti, moramo dokazati našo prevlado, skratka, smo boljše moštvo."

Uspeh proti Bosni in Hercegovini, ki jo je Portugalska izločila že v dodatnih kvalifikacijah za mundial leta 2010, bi za Portugalce pomenil sodelovanje na sedmem zaporednem velikem tekmovanju.

Ibišević si želi ponovitve Pariza
Na drugi strani priložnost v boljšem igrišču vidijo tudi Bošnjaki. "Morda Portugalci mislijo, da bomo na boljšem igrišču lažje premagljivi, toda to ni res. Dejstvo je, da se veselimo brezhibne zelenice, na kateri bomo dokazali svojo kakovost," je optimist napadalec Manchester Cityja Edin Džeko. Njegov partner "v špici" Vedad Ibišević dodaja: "Prepričani smo, da bo napeto do konca, še posebej, če bomo igrali tako kot proti Franciji v Parizu." Takrat je BiH vodila do 78. minute, ko so Francozi končni izid 1:1 postavili iz enajstmetrovke.

Bosanci z dvema napadalcema
Miralem Pjanić
in Džeko sta lažje poškodovana, a njun nastop ni vprašljiv. Selektor Safet Sušić bo tekmo najbrž začel z bolj napadalno formacijo 4-4-2, kot je bila v Zenici.

Verjetni postavi:
Portugalska:
Rui Patricio; Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrao; Cristiano Ronaldo, Raul Meireles, Miguel Veloso, Joao Moutinho, Nani; Helder Postiga.
BiH: Asmir Begović; Adnan Zahirović, Emir Spahić, Sanel Jahić, Sasa Papac; Haris Medunjanin, Elvir Rahimić, Miralem Pjanić, Senad Lulić; Vedad Ibišević, Edin Džeko.

Rutinsko delo za Hrvaško in Irsko
Na Hrvaškem in Irskem so že pripravljeni na slavje ob uvrstitvi na zaključni turnir na Poljskem in v Ukrajini, saj so njihovi nogometaši levji delež opravili že v Turčiji (3:0) oziroma Estoniji (4:0). Malce več upanja imajo Črnogorci, ki bodo proti Čehom v Podgorici lovili zaostanek 0:2.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2012           
DODATNE KVALIFIKACIJE, povratne tekme
                                     
Torek ob 20.05:                   *  
HRVAŠKA - TURČIJA                3:0 
                                     
Ob 20.15:                            
ČRNA GORA - ČEŠKA                0:2 
                                     
Ob 20.45:                            
IRSKA - ESTONIJA                 4:0 
                                     
Ob 22.00:                            
PORTUGALSKA - BiH                0:0 
         * - izidi prvih tekem