Nogometaši Barcelone bodo naslov evropskega prvaka začeli braniti proti italijanskemu prvaku. Foto: EPA
Nogometaši Barcelone bodo naslov evropskega prvaka začeli braniti proti italijanskemu prvaku. Foto: EPA
Robin van Persie.
Robin van Persie zaradi poškodbe kolena, ki jo je dobil na sobotni tekmi proti Manchester Cityju, z ekipo Arsenala ni odpotoval v Liege. Foto: EPA
Andrej Voronin in Albert Riera.
Ekipa Liverpoola, ki je v Ligi prvakov slavila leta 2005 in se v finale tega tekmovanja uvrstila še leta 2007, meri tudi letos zelo visoko. Foto: EPA

Usoda je poskrbela, da bosta že takoj po prestopih proti svojima nekdanjima kluboma zaigrala Šved Zlatan Ibrahimović in Kamerunec Samuel Eto'o. "Ibra" je na 116 nastopih za črno-modre dosegel 66 zadetkov, Eto'o pa je v dresu Barcelone na 200 nastopih mrežo nasprotnika zatresel 129-krat. Kdo bo torej v sredo zvečer uspešnejši?

Mourinho: "Moji varovanci so vedno najboljši!"
Trener milanskega Interja José Mourinho se še dobro spominja tekem, ki jih je s Chelseajem igral proti Kataloncem. S svojim vedenjem in izjavami je vodilne pri Barceloni vsakič znova ujezil, nič drugače pa ni bilo tudi tokrat. "Eto'o je najboljši napadalec na svetu. Moji varovanci so vedno najboljši! Lani je bil najboljši na svetu Ibrahimović, letos je Eto'o," je prepričan 46-letni Portugalec, ki je dodal: "Ibrahimovića bom prisrčno pozdravil, ne vem pa, kako se bodo odzvali navijači. Pred tekmo ga bom objel, med tekmo pa zanj nočem niti slišati!"

Kamerunec bo igral proti Barceloni, ne Švedu
Nogometna javnost že od 27. julija, ko je Eto'o tudi uradno podpisal pogodbo z Interjem, išče odgovor na vprašanje, kdo je s prestopoma Ibrahimovića in Eto'oja pridobil več: Barcelona ali Inter? Kamerunski reprezentant si s takšnimi vprašanji ne beli glave. "Igral bom proti Barceloni in ne Zlatanu. Na zelenico ne bom stopil sam," je povedal. Na drugi strani pa je nov napadalec "blaugrane" prepričan, da se je trener Pep Guardiola na tekmo z Interjem dobro pripravil: "Guardiola ima vse informacije, ki jih potrebuje. Povedal sem mu vse, kar vem. Vseeno se je Inter okrepil z nekaterimi nogometaši, tako da ne poznam vseh. Mislim pa, da sta obe ekipi na obračun dobro pripravljeni. Za takšne tekme tudi moraš biti, saj lahko že najmanjša podrobnost odloči o rezultatu srečanja," je dejal 28-letnik.

Pri Arsenalu brez večjega števila igralcev
Menedžer topničarjev Arsene Wenger bo imel kar nekaj preglavic pri sestavljanju začetne enajsterice, ki se bo pomerila s Standardom iz Liega. Potem ko 59-letni Francoz že nekaj časa ne more računati na Samirja Nasrija, Andreja Aršavina, Johana Djourouja in Carlosa Velo, je zdaj znano, da na uvodni tekmi skupine H ne bosta nastopila še prvi vratar Manuel Almunia in napadalec Robin van Persie. Almunia je staknil manjšo infekcijo, Nizozemec pa si je na zloglasni sobotni tekmi z Manchester Cityjem poškodoval koleno. Zaradi bolečin v hrbtu v ekipi, ki je odpotovala v Liege, ni tudi Brazilca Denilsona.

Sorazmerno lahko delo za Liverpool
Varovanci Rafaela Beniteza bodo na Anfieldu gostili Debrecen. Novinec v Ligi prvakov je z uvrstitvijo med najboljših 32 ekip v Evropi že dosegel svoj cilj, zdaj pa bo poskušal kakšno točko odščipniti še preostalim nasprotnikom v skupini E. Proti Liverpoolčanom jih čaka precej težka naloga, saj je razlika v kakovosti ogromna, poleg tega pa Madžari ne bodo mogli računati na vezista Tiborja Dombija in Jozsefa Vargo, ki bosta morala srečanje izpustiti zaradi prepovedi igranja. Pri rdečih se v ekipo vrača Javier Mascherano. "Pred reprezentančnim odmorom je imel Javier nekaj težav z manjšo poškodbo, a je za Argentino vseeno igral. Po tekmi smo se odločili, da preglede opravi onkraj Atlantika, zaradi česar je izpustil sobotno tekmo proti Burnleyju," je razlog Mascheranove odsotnosti pojasnil Benitez.

V tej skupini se bosta udarila še Lyon in Fiorentina, pri kateri bo tekmo zaradi prepovedi igranja izpustil Cristiano Zanetti.

Liga prvakov, 1. krog, sreda ob 20.45:

Skupina E:
LYON - FIORENTINA
LIVERPOOL - DEBRECEN

Skupina F:
INTER - BARCELONA
DINAMO KIJEV - RUBIN KAZAN

Skupina G:
STUTTGART - GLASGOW RANGERS
SEVILLA - UNIREA URZICENI

Skupina H:
STANDARD LIEGE - ARSENAL
OLYMPIACOS - AZ ALKMAAR