'Enkratno, nepozabno, sanjsko ...', je le nekaj pridevnikov, ki so vreli po mislih navdušenih navijačev Bayerna. Ti zdaj sanjajo o dvojni kroni, misli pa izhajajo iz nepozabnega torkovega večera. Foto: EPA
'Enkratno, nepozabno, sanjsko ...', je le nekaj pridevnikov, ki so vreli po mislih navdušenih navijačev Bayerna. Ti zdaj sanjajo o dvojni kroni, misli pa izhajajo iz nepozabnega torkovega večera. Foto: EPA
Ivica Olić
Ivica Olić je prikazal svojo najboljšo igro v dresu bavarskega velikana. Foto: EPA
Hans Jörg Butt
Hladnokvrni Hans Jörg Butt je začel festival Bayernovih zadetkov. Foto: EPA
Louis van Gaal
Louis van Gaal je po tednih skrbeh našel dovolj razloga za zadovoljstvo. Foto: EPA
David Trezeguet
Juventus si je v vsakem polčasu priigral po eno samo priložnost. David Trezeguet je v prvem polčasu žogo s težkega položaja spravil v mrežo, v drugem pa je z bližine zgrešil. Foto: EPA
Diego
Diego se v torek ni naigral. V njegovi igri je bilo nepričakovano veliko napak, pri gradnji igre pa je bil povsem brez idej. Foto: EPA
Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon je lahko le štirikrat nemočno pogledal proti mreži. Rahlo poškodovanega Italijana zdaj najbrž čaka manjši operativni poseg na kolenu. Foto: Reuters

Jürgen Klinsmann je bil v lanski sezoni nenehno pod udarom kritik, ki so se stopnjevale v spomladanskem delu. Van Gaal je imel slab uvod v sezono (dva remija in poraz v Mainzu), v Bundesligi so si slabe predstave Bayerna sledile iz tedna v teden, v Ligi prvakov pa so bili Bavarci že v popolnoma izgubljenem položaju. O svoji usodi najprej sploh niso mogli odločati sami. Pred dvema tednoma je Juve klonil v Bordeauxu z 0:2 in odločala je tekma v Torinu, ki jo je Bayern po zaostanku z 0:1 z daleč najboljšo igro v letošnji sezoni dobil kar s 4:1.

Pohvalil Butta in Busacco
''Vsi smo zelo veseli, to je bila prava igra. Proti velikemu Juventusu smo gladko zmagali. Disciplina je bila izjemna, vsi so izpolnili svoje naloge. Ob polčasu nisem veliko govoril, saj so moji varovanci igrali super. Vedel sem, da bomo ob takem nadaljevanju zmagali. Že večkrat smo dobro igrali, a nismo zadeli. Zdaj se nam je odprlo. Prvič v tej sezoni smo imeli enajstmetrovko, kar je res čudno. Busacca bi moral soditi v Bundesligi. Butt je lepo poslal Buffona v napačno smer. Popolnoma sem zaupal našemu vratarju. Naša samozavest je zdaj res velika, a v Bochumu bo težko. Branili se bodo na vse kriplje, kot vse ekipe v Bundesligi proti nam. Lažje je igrati proti vrhunskim ekipam, ki igrajo odprto,'' je bil vesel van Gaal, ki je svoja najboljša igralska leta preživel pri Sparti iz Rotterdama.

Od besnega pisanja do popolne evforije
58-letni strateg iz Amsterdama je ob prihodu na stadion ob 19.10 deloval zelo nervozno. V svoj zvezek je v 19. minuti besno zapisal začetniško napako Martina Demichelisa pri golu Davida Trezegueta. Po golu Ivice Olića ni bil evforičen, po zadetku Maria Gomeza za 1:3 pa so popustile vse blokade. Ko je ob 22.33 odlični sodnik Massimo Busacca (40-letni delilec pravice iz Bellinzone je prvo ime na listi Uefe, ko gre za velike tekme, maja je sodil tudi finale Lige prvakov med Barcelono in Manchester Unitedom (2:0)) v Rimu še zadnjič pihnil v piščalko, je van Gaal postal veliki rešitelj. Pohvale na njegov račun so deževale z vseh smeri. Prekaljeni strokovnjak se seveda zaveda, da v Münchnu nekaj šteje le polna vitrina. Z Ajaxom je leta 1992 osvojil Pokal Uefa, tri leta pozneje pa še Ligo prvakov. Z Barcelono je bil dvakrat španski prvak, lani pa je presenetljivo osvojil še nizozemsko ligo z Alkmaarjem.

Stara dama razočarala na celi črti
Od prve minute se je na olimpijskem stadionu videlo, da so gostje izjemno motivirani. Vseskozi so bili vsaj za razred boljši tekmec, kar kaže tudi statistika. Imeli so več strelov v okvir vrat (8:2), v kotih je bilo kar 11:2, v posesti žoge pa 60:40. Varovanci Cira Ferrare so v soboto z 2:1 premagali vodilni Inter in prav nič ni kazalo na popoln polom. Take lekcije Juve na domačem igrišču v Ligi prvakov še ni dobil. Še nikoli ni doma prejel štirih golov, po vodstvu z 1:0 pa je nazadnje izgubil proti Manchester Unitedu v polfinalu aprila 1999.

Alessandro Del Piero je bil neviden, režiser igre Diego ni imel nikakršnih idej, razigrani Olić je bil nočna mora Fabia Cannavara. Bastian Schweinsteiger in Mark van Bommel sta prevladovala na sredini igrišča. Gianluigi Buffon se je s poškodovanim levim kolenom nekajkrat izkazal, brez njega je bil Juventus zrel za pravo katastrofo.

Vsi čakajo na Riberyja, Toni na izhodnih vratih
Bayern je blestel brez poškodovanega Francka Riberyja, ki bo verjetno zaigral šele januarja. Drugi virtuoz Arjen Robben ima prav tako nenehne težave s koleni. V Torinu je igral le 18 minut. Sanjski zaslužkar Luca Toni se po številnih sporih z van Gaalom v zimskem prestopnem roku poslavlja. V enem zadnjih intervjujev je dejal, da zelo pogreša mamo. V Italiji si išče klub, ki bi bil pripravljen plačati vsaj del njegove izjemne plače pri Bayernu (na sezono v žep pospravi deset milijonov evrov). Bayern ima še velike rezerve in prav gotovo si ga nihče izmed evropskih velikanov ne želi imeti za nasprotnika v osmini finala. Žreb bo 18. decembra.

Butt je specialist za najstrožje kazni
''Proti Juventusu imam dobre izkušnje, že v dresu Bayerja sem zadel z bele točke. Po njihovem vodstvu z 1:0, sem se bal, da bo res težko, saj so Italijani specialisti za držanje ugodnega izida. Že pred tekmo smo se zmenili, da bom jaz streljal morebitno enajstmetrovko. Na zadnjih tekmah smo se zares dvignili, v Bundesligi je težko igrati proti obrambnim ekipam,'' je dejal eden izmed junakov Hans Jörg Butt, ki je naredil dve veliki napaki na Allianz Areni proti Bordeauxu (0:2). V 30. minuti je hladnokrvno poslal Buffona v napačno smer. Med letoma 1997 in 2001 je za Hamburger SV dosegel 19 golov, nato pa še sedem za Bayer iz Leverksuna. Z ''lekarnarji'' je maja 2002 klonil v finalu Lige prvakov pred madridskim Realom z 1:2.

''Popolnoma sem izčrpan, za slavje pa sem vedno pripravljen,'' je vidno utrujen poudaril najboljši igralec tekme Olić, ki je odigral vrhunskih 79 minut.

Kapetan vidi še velik potencial
''Zelo dobro smo začeli. Olić je zadel vratnico, Trezeguet pa je to takoj kaznoval z mojstrskim golom. Imel sem občutek, da moramo že v prvem polčasu zabiti še drugi gol, ker se nikoli ne ve, kako bo šlo v nadaljevanju. V drugem polčasu smo nato igrali še bolje. Na sredini igrišča se sploh niso znašli. Schweinsteiger je bil sijajen, Diega ni bilo nikjer. O vseh težavah smo se pogovorili, stopili skupaj in tokrat smo to dokazali. Potencial naše ekipe je izjemno velik, precej je še poškodovanih,'' je bil zadovoljen kapetan Mark van Bommel.

Gomez dosegel gol kariere
''Igrali smo perfektno, Juventus ni imel nobenih možnosti. To je bil najpomembnejši gol moje kariere. Prav gotovo bomo spili kakšno pivo, v soboto pa je čas za novo zmago. Lestvica v Bundesligi nam ni všeč,'' je povedal Mario Gomez, ki se po prihodu iz Stuttgarta nikakor ni znašel, v zadnjih dveh tednih pa se mu je odprlo. Zadel je v Hannovru (0:3), proti Borussii iz Mönchengladbacha (2:1), v 83. minuti pa je zapečatil usodo stare dame.

Kratko zabavo so si zaslužili
''Zabave v garderobi ne bomo skušali prekiniti, igralci so jo zaslužili. Tekma proti Bochumu je šele v soboto. To je za naš klub ključnega pomena. Bili smo v veliki krizi, zdaj pa lahko rečem, da smo izpolnili vse cilje," je dejal novi menedžer Christian Nerlinger, ki je prevzel odgovorno funkcijo od Ulija Hoenessa. Novi predsednik Bayerna je bil na tribuni nasmejan do ušes.

V Bundesligi v jesenskem delu čakata Bavarce še Bochum v gosteh in Hertha v Münchnu. Razlika do vodilnega Bayerja je le štiri točke, saj so vse vodilne ekipe imele kar nekaj spodrsljajev.

Cannavaro športno priznal poraz
Navijači Juventusa so stadion zapustili precej pred koncem, svojim ljubljencem pa namenili glasne žvižge. Cannavaro je bil popolnoma potrt, komaj je izustil nekaj besed: ''Vse je šlo narobe. V drugem polčasu nismo sestavili nobene akcije. Bayern je bil odličen, a mi smo mu to dopustili. Njihova zmaga je zares zaslužena, saj so bili precej boljši.''

Aleš Golob