Veselje Scotta McDonalda po zmagovitem zadetku v Glasgowu. Foto: EPA
Veselje Scotta McDonalda po zmagovitem zadetku v Glasgowu. Foto: EPA
Dida si je po božanju navijača pomagal celo z ledom! Foto: EPA
Ricardo Quaresma
Junak tekme v Carigradu Ricardo Quaresma se je takole znašel v objemu soigralcev. Foto: EPA
Ruud van Nistelrooy
Ruud van Nistelrooy je zabil dva gola za Real ... Foto: Reuters
Goran Pandev
... Goran Pandev pa za Lazio. Foto: Reuters
Joe Cole, Didier Drogba
Joe Cole in Didier Drogba sta poskrbela za zmago Chelseaja. Foto: Reuters
Kevin Kuranyi
Kevin Kuranyi je potrdil zmago Schalkeja. Foto: EPA

Evropski prvaki so že dalj časa v krizi, ki sta jo nadaljevala Stephen McManus in Scott McDonald. 11-metrovka Kakaja za 1:1 ni bila dovolj. Do prvega zadetka Škotov v 62. minuti so gledalci na Celtic Parku v hudem nalivu spremljali pravo uspavanko. McManus je bil pred vrati Dide najbolj spreten v zmedi po strelu iz kota, Kaka pa je izkoristil "darilo" sodnika Markusa Merka po "prekršku" nad Massimom Ambrosinijem.

Dida bi bil lahko dober igralec

V zadnjih minutah je na zelenico vstopil joker domačega trenerja Gordona Strachana Šunsuke Nakamura in začel akcijo za odločilni gol. Po njem je za razburjenje poskrbel še eden izmed domačih navijačev, ki je pritekel na igrišče in po licu "pobožal" Dido. Ta je najprej stekel za njim, po nekaj korakih pa si je premislil in se po hollywoodsko zakotalil na tla, misleč, da bi lahko še izsilil prekinitev srečanja. Ob rob igrišča so ga odnesli na nosilih!

Benfica doma ne zna več igrati
Na drugi tekmi skupine D je Šahtjor senzacionalno premagal Benfico in s šestimi točkami zaseda vrh lestvice. Ukrajincem je zmago v 42. minuti zagotovil Jadson po predložku Fernandinha z desne strani. Varovanci Joseja Antonia Camacha so na domačem stadionu brez zmage že pet tekem. Najbližje zadetku sta bila Angel Di Maria v prvem polčasu (prečka) in Nuno Gomes v drugem (zgrešen strel z glavo).

Quaresma potopil Bešiktaš
Večer na Portugalskem je vsaj nekoliko popravil Ricardo Quaresma, ki je za zmago Porta proti Bešiktašu v skupini A zadel v 92. minuti. Turški predstavniki so imeli v končnici obeh polčasov kar nekaj priložnosti, vendar so bili za neučinkovitost kaznovani iz bližine vrat vratarja Hakana Arikana.

Zgodovinski uspeh Marseilla
Za senzacijo Marseilla v Liverpoolu (0:1) je bil z izjemnim zadetkom najbolj zaslužen Mathieu Valbuena. 15 minut pred koncem tekme je s 25 metrov očistil pajčevino v levem zgornjem kotu mreže, ki jo je branil Pepe Reina. To je prva zmaga kakšne francoske ekipe na Anfieldu. Marseille, ki mu v domačem prvenstvu gre zelo slabo, je prvič vodil Eric Gerets. Francoski podprvaki so povsem zasluženo zmagali, saj so imeli lepe priložnosti tako v prvem kot drugem polčasu. Liverpool je bil nevaren le ob koncu, ko je Fernando Torres stresel vratnico.

Pandev - van Nistelrooy 2:2
Lazio in Real sta na Olimpicu remizirala (2:2). Španci so hitro povedli. Po prostem strelu Wesleyja Sneiderja v 8. minuti se je povsem sam pred vratarjem Marcom Ballotto znašel Ruud van Nistelrooy, ki takih priložnosti ne izpušča. Sinjemodri so se vrnili s sijajnim volejem Gorana Pandeva v 32. minuti. Po prostem strelu Luciana Zaurija je Makedonca z glavo lepo zaposlil Guglielmo Stendardo. Van Nistelrooy je znova poskrbel za vodstvo belega baleta, potem ko je izkoristil domiselno podajo Raula. Četrt ure pred koncem je Pandev z roba kazenskega prostora le poskrbel za zadovoljstvo 60.000 gledalcev. 43-letni Ballotta je postal najstarejši vratar, ki je branil na tekmi Lige prvakov.

Zgodovinska zmaga Olympiacosa
Werder je v veliki krizi, saj je zapravil vodstvo proti Olympiacosu in klonil z 1:3. Grki so šele v 32. poskusu prvič zmagali na gostovanju. Nemci, pri katerih se je po daljši odstotnosti vrnil Torsten Frings, so bili v prvem delu precej boljši. V 32. minuti so povedli, ko se je sam pred vratarjem Antonisom Nikopolidisom znašel Hugo Almeida. Pravi preobrat se je zgodil v zadnjih 17 minutah. Zmago Grkov je zrežiral rezervist Darko Kovačević. Najprej je v 72. minuti njegov strel vratar Christian Pander le odbil, Ieroklis Stoltidis pa je žogo potisnil v mrežo. Christos Patsatzoglou je nato z izjemnim strelom s 25 metrov z desnico zadel pod prečko. Popoln grški večer je zaokrožil Kovačević, ki je tri minute pred koncem izkoristil odbito žogo po strelu Raula Brava.

Nova zmaga Chelseaja na Mestalli
Chelsea je lani v četrtfinalu Lige prvakov po zaostanku z 0:1 preobrnil potek in slavil proti Valencii z 2:1. Pol leta pozneje se je zgodba ponovila. Valencia je začela odločno. Že v 9. minuti je Michael Essien nespretno posredoval in žoga se je odbila naravnost do Davida Ville, ki je ukanil vratarja Petra Cecha. Angleži so izenačili po akciji Florenta Maloudaja na levi strani. Francoz je podal v sredino, kjer je Emiliano Moretti potisnil žogo v lastno mrežo. Pri tem ga je močno oviral Joe Cole. Razigrani vezist je bil tudi najbolj zaslužen za odločilni zadetek Chelseaja. Mojstrsko je zaposlil Didierja Drogbaja, ki je v polnem šprintu z zunanjim delom stopala matiral nemočnega vratarja Tima Hildebranda. Trener modrih Avram Grant je vsaj za nekaj časa zaprl usta številnim kritikom.

Schalke do zmage v drugem polčasu
Rosenborg, ki je v 1. krogu presenetil na Stamford Bridgeu, je moral na stadionu Lerkendal priznati premoč Schalkeju (0:2). Gostje so se celo uro mučili z Norvežani. V 62. minuti je Ivan Rakitić hitro izvedel prosti strel, obramba Rosenborga pa je pozabila na Jermaina Jonesa, ki je zadel z desetih metrov. Zmago Nemcev je potrdil Kevin Kuranyi v predzadnji minuti.

Skupina A:
LIVERPOOL - MARSEILLE 0:1 (0:0)
Valbuena 77.

BEŠIKTAŠ - PORTO 0:1 (0:0)
Quaresma 92.


Lestvica:
MARSEILLE 2 2 0 0 3:0 6 PORTO 2 1 1 0 2:1 4 LIVERPOOL 2 0 1 1 1:2 1 BEŠIKTAŠ 2 0 0 2 0:3 0

Skupina B:
VALENCIA - CHELSEA 1:2 (1:1)
Villa 9.; Moretti 21./ag, Drogba 71.

ROSENBORG - SCHALKE 0:2 (0:0)
Jones 62., Kuranyi 89.

Lestvica:
CHELSEA 2 1 1 0 3:2 4 SCHALKE 2 1 0 1 2:1 3 VALENCIA 2 1 0 1 2:2 3 ROSENBORG 2 0 1 1 1:3 1

Skupina C:
LAZIO - REAL MADRID 2:2 (1:1)
Pandev 32., 75.; van Nistelrooy 8., 61.

WERDER - OLYMPIACOS 1:3 (1:0)
Almeida 32.; Stoltidis 72., Patsatzoglou 82., Kovačević 87.

Lestvica:
OLYMPIACOS 2 1 1 0 4:2 4 REAL MADRID 2 1 1 0 4:3 4 LAZIO 2 0 2 0 3:3 2 WERDER 2 0 0 2 2:5 0

Skupina D:
CELTIC GLASGOW - MILAN 2:1 (0:0)
McManus 62., McDonald 90.; Kaka 68./11-m

BENFICA - ŠAHTJOR 0:1 (0:1)
Jadson 42.

Lestvica:
ŠAHTJOR 2 2 0 0 3:0 6 MILAN 2 1 0 1 3:3 3 CELTIC 2 1 0 1 2:3 3 BENFICA 2 0 0 2 1:3 0
M. R./A. G.