Pred zadnjima dvema tekmama novembra imajo Norveška, Avstrija in Slovenija po sedem točk. Foto: Reuters
Pred zadnjima dvema tekmama novembra imajo Norveška, Avstrija in Slovenija po sedem točk. Foto: Reuters

V Almatyju je zadela in z zelo zrelim pristopom zadržala vodstvo do konca tekme ter še četrtič zapovrstjo premagala Kazahstan.

V tokratni epizodi podkasta Žoga je okrogla je voditelj Luka Petrič, iz Kazahstana se je oglasil Boštjan Janežič, poleg njiju sta Marko Cirman in Jože Pepevnik.

Dober, zrel in zmagovit odgovor na bledo predstavo v Oslu

Sorodna novica Mlakar z izjemnim strelom vrnil Slovenijo v igro za prvo mesto

Slovenija je po osvojeni sedmi točki v skupini 3 Lige B narodov v družbi Norveške in Avstrije še vedno v boju za prvo mesto v skupini in preboj v najelitnejšo skupino Lige narodov. Varovanci selektorja Matjaža Keka so v minulih treh dneh prikazali dva različna obraza. Na Norveškem so bili nemočni in zasluženo prvič po skoraj letu dni izgubili po rednem delu tekme. Za razliko od gostovanja na severu Evrope pa so bili v Kazahstanu v prvem polčasu potrpežljivi, v drugem pa po fantastičnem zadetku, ki ga je dosegel Jan Mlakar, zelo zrelo zadržali vodstvo do konca tekme in vknjižili pomembne tri točke.

Tekmo v Kazahstanu je na prizorišču spremljal Boštjan Janežič. "Že pred tekmo smo se v času novinarske konference pogovarjali z novinarskimi kolegi iz Kazahstana, ki so povedali, da reprezentanca, po porazu v Avstriji, nima česa izgubiti, slutili so, da bodo tekmo proti Sloveniji vzeli zelo resno. Slovenci v prve pol ure niso bili v krču, bolj se mi zdi, da je bil Kazahstan precej dober in predvsem neugoden. Jan Oblak je imel kar nekaj dela z razporejanjem slovenskih branilcev v kazenskem prostoru in pred njim," je povedal Janežič, ki je opisal tudi dogodek, ko je na igrišče stadiona v Almatyju sredi tekme pritekel otrok in se slikal z Oblakom.

"Ne spomnim se, kdaj bi kdo bil tako iskan v slovenski vrsti med navijači, morda v preteklosti Zlatko Zahović, a takrat tovrstno slikanje ni bilo v ospredju. Jan Oblak je vse skupaj prenesel stoično, položil tudi roko okoli tega otroka, ki je pritekel na igrišče in vse skupaj se je mirno razpletlo. Mislim, da je bil to prvi primer, da je kateri izmed navijačev, ne glede na starost, iskal katerega slovenskega zvezdnika," je dejal Janežič.

Sorodna novica Kek po zmagi: "Treba je poiskati ljudi, ki si želijo delati z nami in imajo pravi značaj"

Jože Pepevnik je pohvalil slovensko vrsto, ki je nasprotniku dopustila malo priložnosti: "Na takih tekmah, ko se ne ponudi veliko priložnosti, je pomembno, da daš tisti en gol. Enako pomembno je, da je bil po slovenskem doseženem golu Kazahstan daleč od slovenskih vrat. Kazahstan ni imel pravih priložnosti za izenačenje in mislim, da je spoznanje, da nisi nasprotniku omogočil, da bi se razigral ali kar koli storil, enako ali pa vsaj zelo pomembno v tem pogledu."

Vedrejši pogled proti novembru

Mlakar zagotovil Sloveniji tri točke v Almatyju

Na jugu Kazahstana so Slovenci sicer potrebovali nekaj minut, da so se prilagodili, nato pa igrali vse bolje in tudi po zadetku s precejšnjo lahkoto odbijali napade gostiteljev. Glede na tekmo v Oslu je selektor Kek od prve minute v igro poslal Jana Mlakarja in Josipa Iličića, ki je zadnjič v prvi postavi Slovenije tekmo začel 14. novembra 2021, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Katarju, proti Cipru. Slovenija se je po drugi zmagi v letošnji Ligi narodov praktično že izognila nevarnosti neposrednega izpada v Ligo C narodov. Marsikdo se je tekme s Kazahstanom bal, saj je prišla na neugodnem terenu po dolgem potovanju in visokem ter zasluženem porazu v Oslu.

"V Oslu je bil pač slab dan, Norvežanom se je vse poklopilo. Selektor je moral rotirati v branilski vrsti, in ko moraš enkrat nekaj takega narediti v obrambi, je lahko to v nogometu odločilno. Janža se je moral privajati na svojo nenaravno desno stran, poleg tega pa je ves čas nanj pritiskal izjemni Nusa, ki je eden večji talentov evropskega nogometa. Zavedati se moramo, da smo še vedno Slovenija, v nogometnem smislu še zdaleč ne velikan. Ne moremo se postaviti v vlogo, da je zmaga v Oslu samoumevna. Še večje reprezentance grešijo, Anglija je, recimo, doma klonila z Grčijo. Enkrat se je moral zgoditi ta poraz, ni bilo moč pričakovati, da bo Slovenija to Ligo narodov speljala brez spodrsljaja. Neugoden poraz, a po eni strani smo veseli, da je Slovenija zaradi slabe igre ponujala Norvežanom priložnosti, torej še en dokaz res slabega dne. A zame je bila zmaga v Kazahstanu precej bolj pomembna kot pa usoden poraz na Norveškem," je povedal Marko Cirman.

Slovenijo v novembru čakata zahtevni preizkušnji, najprej z Norveško v Stožicah in nato v gosteh z Avstrijo. Nobene od teh reprezentanc Slovenija v letošnji Ligi narodov še ni premagala.

V tokratni epizodi podkasta tudi o reprezentanci do 21 let, ki si je po kvalifikacijskem remiju z Avstrijo praktično že zagotovila nastop na poletnem Euru na Slovaškem.

Vedrejši pogled proti novembru