Jan Oblak je postal domače ime svetovnega nogometa, ki se sprašuje, ali lahko slovenski vratar v sredo na Santiagu Bernabeu ponovi herojsko predstavo in pomaga izločiti evropskega prvaka. Foto: Reuters
Jan Oblak je postal domače ime svetovnega nogometa, ki se sprašuje, ali lahko slovenski vratar v sredo na Santiagu Bernabeu ponovi herojsko predstavo in pomaga izločiti evropskega prvaka. Foto: Reuters
Jan Oblak (Atletico Madrid) - Gareth Bale (Real Madrid)
Slika Oblakove obrambe Garethu Balu agencije Reuters, ki so jo objavili skorajda v vsakem poročilu od Španije do Tahitija o prvih tekmah četrtfinala Lige prvakov, najbolj odmevnega klubskega tekmovanja na svetu. Foto: Reuters
Alex (Milan) strelja proti vratom Interja in Samirju Handanoviću
Ali je Samir Handanović branil na zadnjem milanskem derbiju? Po vseh novicah, zapletih in razhajanjih je poletna prodaja slovenskega vratarja vse bolj gotova, a vprašanje je, ali se bo pojavil kupec z zadosti visoko odškodnino. Ob prvem snubcu, Romi, so Italijani zdaj začeli omenjati Liverpool. Foto: EPA
Boštjan Cesar (Chievo) ob avtogolu za Udinese
Po predložku nekdanjega dolgoletnega soigralca Cyrila Thereauja je Boštjan Cesar takole nesrečno posredoval in poskrbel za končnih 1:1 na tekmi Chievo - Udinese. Foto: EPA
Dejan Lazarević (Sassuolo)
Dejan Lazarević je šele tretjič v sezoni odigral celotno tekmo Serie A, drugič pri Sassuolu, kjer je igral kot vezist na desnem krilu v sistemu 3-4-3. Foto: EPA
Haris Vučkić (Rangers FC)
Haris Vučkić je že izrazil vso pripravljenost, da ostane v Glasgowu, kjer končno igra in nima težav z zdravjem. Pri tem bo veliko odvisno ali se bo Rangersu uspelo prek dodatnih tekem prebiti v škotsko Premier ligo. Foto: Twitter/@RangersFC

Ime Jana Oblaka je obkrožilo svet po torkovi herojski predstavi proti Realu. A najboljši posameznik prve tekme četrtfinala Lige prvakov ostaja miren, saj bo končno oceno dal moštveni (ne)uspeh Atletica na povratni tekmi na Santiagu Bernabeu v sredo. Z eno najboljših predstav slovenskega nogometaša v zgodovini elitnega evropskega tekmovanja si je "zid" utrdil mesto 1. vratarja v rdeče-belem delu Madrida.

Oblak še najbolj ranljiv ob strelih z glavo?
22-letni Škofjeločan je tudi na prvenstvu korektno opravil svoje delo na gostovanju pri Deportivu, kjer res ni imel veliko dela s streli, zato pa je pobral kar 7 visokih žog. Pri zadetku Oriola Riere je bil Oblak sicer premagan na bližnji vratnici, a je bil napadalčev strel z glavo natančen in premočan, da bi ga ustavil z desno roko in preprečil tretji prejeti gol v La Ligi. Od trojice je bil to drugi po strelu z glavo - prvi ga je na takšen način matiral kar soigralec Fernando Torres pred tednom dni.

"Handa": Zaslužili bi si tri točke
V nedeljo zvečer je na mestnem obračunu ostal nepremagan tudi prvi vratar Slovenije Samir Handanović, ki prav tako ni bil pretirano obremenjen s streli Milana. "Zame osebno je to dobro, samo da ne prejmem gola," je po derbiju povedal vratar Interja, ki se je moral najbolj izkazati pet minut pred koncem ob poskusu najnevarnejšega nasprotnika Jeremyja Meneza.

Za italijanske medije je Sarma ocenil tudi sam Derby della Madonnina, ki se je končal z 0:0. "Razen prvih četrt ure 1. polčasa smo igrali samo mi. Milan ni napravil veliko, zaslužili bi si tri točke. Pomembno je, da si vedno želimo zmage in tako tudi igramo ter izboljšujemo našo igro. Nocoj pred golom nismo imeli sreče," je povzel Handanović.

Inter ne soglaša s 3 milijoni evrov plače
30-letni Ljubljančan je v dneh pred milanskim derbijem znova dvigal prah zaradi pogodbene sage z Interjem. Pogajanja o podaljšanju sodelovanja - sedanja pogodba se izteče poleti 2016 - se zdaj vlečejo že mesece in pred veliko tekmo so italijanski mediji objavili, da je Handanovićev tabor zavrnil zadnjo izboljšano ponudbo črno-modrih. Slovenski vratar vztraja pri 3 milijonih evrov plače letno, medtem ko je Inter po pisanju Gazzette z dodatki ponudil 2,7 milijona do leta 2019, medtem ko bi osnovna plača po DiMarziu znašala 2,5 milijona evrov. In tukaj je še Interjevo skromno 10. mesto, ki napoveduje sezono brez Evropske lige, kaj šele Lige prvakov, ki je velika osebna želja Handanovića.

Atletico najprej skušal kupiti Handanovića, šele na to Oblaka?
In ravno z Ligo prvakov v mislih je zanimiva podrobnost, ki jo je medijem najbrž izdal Inter. Lani poleti je na naslov milanskega kluba za nakup Samirja Handanovića priromala samo ena konkretna ponudba v vrednosti 9 milijonov evrov, in to od Atletice iz Madrida. Ponudba je bila zavrnjena in Atleti so postavili nov španski rekord z odškodnino za vratarja, ko so za 16 milijonov evrov kupili osem let mlajšega drugega vratarja Slovenije Jana Oblaka.

Cesar drugič v sezoni v lastno mrežo
Ostanimo še v Italiji, kjer je kapetan reprezentance Boštjan Cesar zatresel mrežo, a ne nasprotnikovo, temveč lastno. Neposrečeno posredovanje v 71. minuti tekme je odvzelo zmago Chievu in prineslo remi Udineseju. To je bil drugi avtogol sezone za Cesarja, ki je 1. februarja prav tako doma pomagal do gola Napoliju ob porazu z 1:2.

Nasprotno dobra novica za selektorja Srečka Katanca je igranje Dejana Lazareviča, ki je po dobrih dveh mesecih spet odigral vso tekmo za Sassuolo. Standardno dobro sta svoje obrambne naloge opravila branilca Siniša Anđelković in Luka Krajnc, zlasti zadnji je izstopal ob gostovanju Cesene pri Sampdorii (0:0). 20-letni nogometaš iz Kaple na Kozjaku je sicer originalno član Genoe.

Brečko znova na prvem tiru Kölna
Kapetan Kölna Mišo Brečko se bo do konca Bundeslige vendarle naigral, saj je njegov konkurent na položaju desnega bočnega branilca Pawel Olkowski zaradi poškodbe že sklenil sezono. Brečko je bil tako kot Dominic Maroh med najboljšimi posamezniki gostovanja kozličkov v Berlinu pri Herthi (0:0). Skratka - konkurenca v obrambni vrsti Slovenije se močno zaostruje.

Velikonja junak serije za obstanek
V ofenzivi je malce drugače, z igralskim preporodom pa nase opozarjata dva nekdanja občasna reprezentanta, ki pa roko na srce vseeno igrata v šibkejših ligah in konkurenci. A vseeno ne gre Etienu Velikonji in Harisu Vučkiću za zadnja dva gola oporekati lepote in kakovostne izvedbe zaključnega strela.

Velikonja oživlja svojo kariero v Belgiji pri Liersu, s katerim zdaj igra nenavadno serijo petih tekem s Cercle Bruggom za izpad v drugo ligo. Ravno otrok Gorice je poskrbel za obe zmagi Liersa, ki ima zdaj vse možnosti, da se ogne neposrednemu izpadu. V petek je Eti mojstrsko izvedel prosti strel za 1:0, kar je bil četrti ligaški gol slovenskega napadalca. Na koncu je bilo 2:0 za Lierse, ki ga proti Cerclu čakata še dva obračuna, trenutno pa imajo oboji po 6 točk, Velikonjov klub pa je v prednosti zaradi razlike v številu golov.

Evrogol Vučkića utrdil Rangers na poti k "playoffu"
Najmlajši nogometaš, ki je kadar koli zaigral v 1. SNL (sicer ne v skladu s pravili, za kar so bile Domžale tudi kaznovane), je medtem že veliki ljubljenec navijačev Rangersa. Padli škotski velikan je z veliko skepse sprejel skorajda vsiljenega posojenca iz Newcastla, a zdaj so v Glasgowu odločeni, da Haris Vučkić postane čisto pravi član Gersov, če seveda ne bo več s padci simuliral prekrškov. Na zadnjih 6 tekmah je še vedno le 22-letni Ljubljančan dosegel kar 5 golov in prispeval 2 podaji.

V soboto je tako Vučkić prvič za Rangers zadel tudi v gosteh, in to na kakšen način: svojemu značilnemu udarcu z levico zunaj kazenskega prostora je dodal še višino in proti Dumbartonu je z zavitim diagonalnim strelom pometel pajčevino iz nasprotnikovega gola za končnih 3:1 in vložil kandidaturo za najlepši gol sezone v 2. škotski ligi. Rangers se je z obilno pomočjo Vučkića utrdil na 2. mestu in ga čaka "play-off" za vrnitev v prvo škotsko ligo, iz katere je bil izključen ob bankrotu leta 2012.

Handanović na pravem mestu proti Milanu

Oblak ni zmogel ustaviti strela Riere z glavo (za slovenske IP-je ogled na YouTubu)

Tako Simeone kot Ancelotti hvalila Oblaka

Berić tokrat podajalec za zmago Rapida

Mojstrovina Etiena Velikonje s prostega strela


Vučkić vložil kandidaturo za najgol sezone Rangersov


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za San Marino (23+1)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Milan 0:0vso tekmo (7,1)3 obrambe - 10. nepremagan
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Real 0:0 (LP);
Deportivo - Atletico 1:2

vso tekmo (8,8)
vso tekmo (7,0)

prvi igralec tekme, 8 obramb; 1 obramba, 7 pobranih žog
Nejc VidmarDomžaleKoper - Domžale 1:0 (P)
Domžale
- Gorica 3:1
vso tekmo
vso tekmo
/;
/
BRANILCI (9)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Genoa 2:1vso tekmo (7,6)v 84' preprečil izenačenje, 5 posredovanj, 2 zračna
Mišo BrečkoKöln (NEM)

Hertha - Köln 0:0

vso tekmo (7,5)1 strel, 1 preigravanje, 2 zračna
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Udinese 1:1vso tekmo (5,7)

v 71' avtogol za 1:1 - 2. avtogol, 1 zračni

Branko IlićPartizan (SRB)Partizan - Mladost 3:0vso tekmo/
Luka KrajncCesena (ITA)Sampdoria - Cesena 0:0

vso tekmo (7,7)

igralec tekme! 3 streli, 4 zračni, 2 posredovanji
Dominic MarohKöln (NEM) Hertha - Köln 0:0vso tekmo (6,8) v 24' - 2. karton,
2 zračna, 2 posredovanji
Martin MilecStandard Liege (BEL)Standard - Gent 1:3vso tekmo v 86' - 7. karton
Petar StojanovićMariborMaribor - Celje 2:3 (P)
Rudar - Maribor 2:0
/
vso tekmo
kartoni; v 41' - 9. karton
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Atromitos - PAS 1:1vso tekmo/
VEZISTI (9+1)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Udinese 1:170' (1:0) (6,7) v 64' - 4. karton, 4 posredovanja, 1 preigravanje
Željko Filipović *MariborMaribor - Celje 2:3 (P)
Rudar - Maribor 2:0

/
/

poškodovan
Kevin KamplBorussia Dortmund (NEM)BVB - Padeborn 3:0

75' (2:0)(6,3)

vrnitev po bolezni - 1. posredovanje

Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - Apolon 1:0vso tekmo/
Jasmin KurtićFiorentina (ITA)Dinamo - Fiore. 1:1 (EL)
Fiorentina - Verona 0:1
/
/
brez pravice nastopa; na klopi
Dejan LazarevićSassuolo (ITA)Sassuolo - Torino 1:1vso tekmo (6,7)2 preigravanji, 1 posredovanje
Aleš MerteljMariborMaribor - Celje 2:3 (P)
Rudar - Maribor 2:0
vso tekmo
vso tekmo
podaja v 53' za 1:1;
/
Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Istanbul - Rizespor 3:1/na klopi
Benjamin VerbičCeljeMaribor - Celje 2:3 (P)
Zavrč - Celje 1:2
vso tekmo
46' (90')
v 76'; poškodba ob koncu tekme
NAPADALCI (3)
Josip IličićFiorentina (ITA)Dinamo - Fiore. 1:1 (EL)
Fiorentina - Verona 0:1
/
55' (0:0) (6,4)
na klopi; v 10' - 5. karton, 4 streli, 2 zračna, 1 posredovanje
Robert BerićRapid Wien (AVT)Ried - Rapid 0:1vso tekmo
podaja v 36' za 0:1 - 5. podaja
Milivoje NovakovićNagoja Grampus (JAP)Nagoja - Šimicu 3:1 73' (3:0)
/
"Katarske ladje" - vpoklicani dodatno za tekmo s Katarjem
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)

Ludo. - Liteks 3:1

74' (2:0)/
Tim MatavžAugsburg (NEM)Augsburg - Stuttgart 2:1/na klopi
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Aalen - Braunschweig - 2:1

vso tekmo

podaja v 51. za 0:1 - 1. podaja

"Ladje na obzorju"

Bojan JokićVillarreal (ŠPA)

Villarreal - Cordoba 0:0

/
na klopi
Rene KrhinCordoba (ŠPA)Villarreal - Cordoba 0:0vso tekmo (7,2)
1 strel, 3 zračni dvoboji, 1 posredovanje
Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Urava - Jokohama 2:1

82' (3:1)/
Nejc PečnikJEF United (JAP II)

Ehime - JEF1:0

vso tekmo v 56' - 2. karton
Dalibor StevanovićTorpedo Moskva (RUS)

Rostov - Torpedo 1:0

vso tekmo (6,8)3 streli, 3 posredovanja, 1 zračni
Etien VelikonjaLierse (BEL)Cercle - Lierse 0:2

vso tekmo

v 17' za 0:1 - 4. gol
Haris VučkićRangers (ŠKO II)Livingston - Rangers 1:1
Dumbarton - Rangers 1:3
vso tekmo
85' (1:3)
podaja v 49' za 1:1, v 91'; v 52' za 1:3 - 7. ligaški gol, podaja v 10' za 1:1

* - vpoklican, a zaradi poškodbe moral odpovedati

V tabelo za igralnim časom so dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.