Ljubljana bo prvič po letu 2003, ko sta se v finalu pomerila Olimpija in Publikum (tedaj še na dveh srečanjih), prizorišče finalne tekme slovenskega pokala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ljubljana bo prvič po letu 2003, ko sta se v finalu pomerila Olimpija in Publikum (tedaj še na dveh srečanjih), prizorišče finalne tekme slovenskega pokala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Damir Pekič
Damir Pekič je vzgojen v Mariboru in je tam igral do leta 2004 ter nato še v sezoni 2006/07. Član Domžal je od leta 2009. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zgodovinski pregled Pokala Hervis
Domžalčani upajo na prvi pokalni naslov
Maribor v sredo po dvojno krono

Prenos iz Stožic bo na TV Slovenija 2 in MMC-ju od 20.30 dalje. Vijoličasti, šestkratni pokalni zmagovalci in branilci naslova, so bili od ponedeljka v karanteni pod Pohorjem, v soboto osvojeni naslov državnega prvaka pa jih je po besedah trenerja Darka Milaniča sprostil, zato je breme na njihovih plečih lažje. "Prepričan sem, da bo vse skupaj lažje, ne zaradi tega, ker bi bil nasprotnik slab, ampak zaradi tega, ker smo en cilj že dosegli, in to izjemno pomemben cilj," meni Izolan na klopi Štajercev.

Razredčena vezna vrsta
V zadnjih krogih Prve lige si sicer niso kazali prepričljivih predstav, imajo tudi veliko težav s poškodbami in kaznovanimi nogometaši. Manjkalo jih bo kar sedem (Marko Pridigar, Aleš Mertelj, Aleš Mejač, Martin Milec, Gabriel Da Silva ter zaradi kartonov Rajko Rep in Timotej Dodlek), negotov je tudi nastop Dejana Mezge, ki je zadnje dni preživel na terapijah, saj ima od sobotne tekme v Ajdovščini težave z živcem v hrbtu. Razredčena bo torej predvsem vezna vrsta.

"Tekmec nas pretirano ne zanima, kajti mi smo najpomembnejši. Pričakujem tekmo, v kateri se na začetku ne bo odvijalo vse sto na uro, pozneje pa gotovo," je za TV Slovenija še dodal Milanič. Zahović seveda ne skriva želje po osvojitvi dvojne krone, kar bi Mariboru uspelo tretjič po letih 1997 in 1999: "Na prvem derbiju v Stožicah smo želeli zmagati in smo to tudi dosegli, zdaj pa želimo sredi Ljubljane dvigniti še pokal."

Pričakovati je številne navijače iz Maribora, saj so se vstopnice v mestu ob Dravi odlično prodajale. Danes od 17.00 bodo na voljo tudi na blagajnah stadiona v Stožicah. Stanejo po deset evrov, za otroke do 14. leta pa pet evrov.

SPORED
16.00: finale mladinskega pokala (Kranj): Interblock - Mura 05
16.00: finale ženskega pokala (Ivančna Gorica): Krka - Jevnica
STOŽICE
17.30: nastop nogometašev otroške nogometne šole Ljubljana
... Maribor - Domžale (U-8)
... Maribor - Domžale (U-10)
19.30: Olimpija - Maribor 1991/92 (ponovitev prvega pokalnega finala)
20.45: finale Pokala Hervis: Domžale - Maribor

Obeta se napeta tekma
Domžalčani se bodo po lanskem porazu v finalu v Ljudskem vrtu poskušali oddolžiti vijoličastim. Zmago je Mariborčanom lani prinesel zadetek Davida Bunderle v zadnji minuti podaljška. "Ravbarji" so dvakrat vodili, na koncu pa morali priznati premoč tekmecem s 3:2. Tudi vse tri letošnje prvenstvene tekme so bile izenačene (0:1, 1:1, 2:2), zato se obeta novo zanimivo srečanje.

"V vsakem primeru gre za dve izenačeni ekipi, kar kaže tudi trenutna lestvica v državnem prvenstvu. Maribor je do zdaj osvojil pet točk več kot mi. Verjetno bo dokaj napeto," razmišlja trener Domžal Darko Birjukov, ki daje obema tekmecema po 50 odstotkov možnosti za osvojitev pokala. Po poškodbi je pomembna okrepitev za njegovo moštvo Rok Hanžič, kljub temu pa še vedno ne more računati na nekaj drugih igralcev.

Damir Pekič, nekdanji član Maribora, ki je v lanskem finalu zadel za vodstvo Domžal z 2:1, je še posebej nabrušen: "Gotovo je naš cilj pokal prvič v zgodovini pripeljati v Domžale. Lanski finale nam je lahko samo dodatni motiv, da se poskušamo maščevati Mariboru. Mislim pa, da je tudi že brez spomina na to tekmo motiva več kot dovolj."


Finale, danes ob 20.45 (prenos na TV SLO 2 in MMC):
DOMŽALE - MARIBOR

Verjetni postavi:

Domžale:
Vidmar, Apatič, Zec, Knezović, Elsner, Teinović, Drevenšek, Šimunović, Juninho, Pekič, Zatkovič.
Maribor: Radan, Viler, Potokar, Rajčević, Majer, Cvijanović, Filipović, Mezga, Tavares, Velikonja, Berič.
Zgodovinski pregled Pokala Hervis
Domžalčani upajo na prvi pokalni naslov
Maribor v sredo po dvojno krono