Južna Afrika že nestrpno pričakuje začetek SP-ja. Foto: EPA
Južna Afrika že nestrpno pričakuje začetek SP-ja. Foto: EPA
Kako priti do vizuma za JAR?

Kot je povedal Andrej Dernovšček, ki bo v Johannesburgu vodil konzularni oddelek in "skrbel" za slovenske navijače, bodo slovenski državljani za pridobitev posebnega "event" vizuma potrebovali le dokazilo o kupljeni letalski vozovnici, kupljeni vstopnici za nogometno tekmo in dokazilo o zadostnem finančnem stanju. Izpolniti pa bodo morali tudi poseben obrazec. Takse ne bo.

Vloge bodo prvič sprejemali v torek in sredo
Slovenija je dosegla tudi, da bo JAR dvakrat na mesec v Ljubljano poslal svoje konzularne uslužbence, ki bodo sprejemali vizumske vloge za slovenske državljane, ki potujejo na SP. Prvi obisk južnoafriških konzulov bo že prihodnji teden, in sicer 20. in 21. aprila. Za Slovenijo akreditirano veleposlaništvo ima sicer sedež na Dunaju, konzulat pa ima na Nazorjevi ulici v Ljubljani.

Dernovšček je dodal, da si Slovenija sicer prizadeva, da bi se odpravile vizumske obveznosti, vendar bo to težko do samega začetka prvenstva.

Upoštevajte pravila gibanja v državi
Sam bo v Johannesburgu vodil začasno konzularno pisarno, ki bo v t. i. slovenski hiši. Skrbel bo za nujno konzularno pomoč, kot je npr. izdaja novega potnega lista, če ga bodo komu ukradli, ali pa v primeru kakšne prometne nesreče in podobno. Dernovščka se Slovenija najbolj spomni kot diplomata, ki je iz Sudana reševal zaprtega Toma Križnarja.

Na zunanjem ministrstvu so opozorili, da morajo navijači v JAR-u paziti, kje se bodo gibali. Država sicer velja za precej nevarno in prežeto s kriminalom, vendar pa je večina krajev v središčih mest varnih. Nevarni so predvsem barakarski predeli v predmestjih. Treba je torej upoštevati pravila gibanja v državi, še opozarjajo na ministrstvu.

Kako priti do vizuma za JAR?